wierzchu piankę. Bardzo słodka, ale też orzeźwiająca i energetyzująca. W Tunezji podawana z orzeszkami pinii w szklance, czasem dodaje się do niej mleka, liści róży damasceńskiej, czy trawy cytrynowej. Początkowo bałem się tej ilości cukru, tak jak moja połowica, ale ostatecznie słodycz nie okazała się mdląca. Wszystko czego potrzebujemy to chwila czasu, woda, cukier, herbata zielona (najlepsza jest Gunpowder, którą
Gotuj z Rumcajsemurodzinową, czy na nagłe i niespodziewane najście znajomych... Lub po prostu moment, kiedy najdzie nas ochota na coś smacznego i orientalnego. Tradycyjnie skrapia się ją przed podaniem sokiem z cytryny, ale skoro i tak nieco oszukujemy, możemy podać ją z ulubionym sosem, albo serem, albo serem i sosem. Składniki: 4-5 tortilli pszennych 200g mięsa mielonego 1 średnia cebula
Gotuj z Rumcajsemsporych liści kapusty pekińskiej pieprz, sos sojowy szczypta imbiru Sos: 5 łyżek sosu sojowego ćwierć łyżeczki imbiru 3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część) kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski i partiami dodajemy wodę mieszając, a potem ugniatając jednolite, sprężyste ciasto. Odstawiamy je do lodówki na jakieś 30 minut. Pora kroimy w półplasterki, kapuste szatkujemy
Gotuj z RumcajsemTurcji. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą
Gotuj z Rumcajsemracji tego że dziś mamy 1 dzień lata, podaje przepis na przepyszny sok. 1 pomarańcza 1 cytryna 1 banan 1 grejpfrut 500 ml wody i cukier w zależności od tego jak słodki lubicie
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieziemniaków 30 dkg mięsa zmielonego np. z łopatki ser żółty dodatkowo przygotować składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieNapój chodząco orzeźwiający 0,5 litra wody gałązka świeżej mięty 3 plasterki cytryny bez skórki, bo ona powoduje że będzie gorzki kilka kostek lodu
Kuchcikowoasi...Kawałek mniegorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitypewnością zadowoli amatorów serników. Składniki ciasto 220 g mąki 60 g cukru 200 g margaryny 2 żółtka krem 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 100-150 ml soku z cytryny 4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy
mojewypiekiinietylkosłoik powideł jagodowych Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
Sama słodycz i szczypta chiliznajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy lub skórka z cytryny tłuszcz do formy Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat
Tradycyjna Kuchniakaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki curry sól morska lub himalajska Dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy u mnie od Skworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego. Kalafior
Z Kuchni Do Kuchnidrugą stronę. ZIELONY SOS Z AVOCADO I SERKA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR Składniki na zielony sos: pół obranego avocado 1 serek pleśniowy typu Lazur 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek naturalnego jogurtu sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta płatków chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu miksera i dokładnie miksujemy na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta
Naturalna Kuchniapachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki mąki. 2. Margarynę
Tradycyjna kuchnia Kasi