gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitypewnością zadowoli amatorów serników. Składniki ciasto 220 g mąki 60 g cukru 200 g margaryny 2 żółtka krem 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 100-150 ml soku z cytryny 4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy
mojewypiekiinietylkosłoik powideł jagodowych Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
Sama słodycz i szczypta chiliznajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy lub skórka z cytryny tłuszcz do formy Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat
Tradycyjna Kuchniakaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki curry sól morska lub himalajska Dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy u mnie od Skworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego. Kalafior
Z Kuchni Do Kuchnidrugą stronę. ZIELONY SOS Z AVOCADO I SERKA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR Składniki na zielony sos: pół obranego avocado 1 serek pleśniowy typu Lazur 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek naturalnego jogurtu sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta płatków chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu miksera i dokładnie miksujemy na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta
Naturalna Kuchniapachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki mąki. 2. Margarynę
Tradycyjna kuchnia Kasicukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej
Słodkie Przyjemnościpół szklanki żurawiny, możecie posiekać pół szklanki ciepłej wody Krem daktylowy -1 dojrzałe awokado 3 daktyle SYMBIO jedna trzecia szklanki mleka roślinnego 2 łyżki karobu sok z połowy cytryny szczypta kardamonu Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciepłą kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj jak tradycyjne. Dodaj olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania sałatka. Delikatna roszpunka świetnie kontrastuje z wyrazistym camembert. Składniki: 50 g roszponki 1 ser camembert 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić
Mama Gotujeziemniaczanym z lekka sałatką. Cena 29 zł. Na deser zamówiłam fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Cena 16 zł. Do tego czarna herbatka z syropem imbirowym, świeżą pomarańczą i cytryną. Cena 8 zł. Czy mi smakowało? Danie główne, pierwszorzędne. Niby typowy kurczak, ale nie był suchy. Był delikatny i soczysty. Niby typowe puree, ale kremowe, rozpływające się w ustach
Bike By Lifenierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego szczypta soli Warstwa jogurtowa: 1 kg jogurtu sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki skrobi kukurydzianej skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny 300 g odsączonych mandarynek z puszki Blachę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Aby przygotować spód, w misce połącz jogurt sojowy, zmielone siemię oraz olej
Roślinna - blog wegańskisklepu). Składniki: 1 krzaczek bazylii 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki drobno startego parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i prażymy pestki dyni (trzeba cały czas mieszać i pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy
Kolorowy Przepisownikkostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić
Smakołyki Asi