cytryna - 13435 przepisów (strona:572/896)

Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 240

Morreno cukier drobny do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia DO NASĄCZENIA 2/3 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z dwóch torebek, osłodzonej 3-4 łyżki rumu 1 łyżka soku z cytryny DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI krem ajerkoniakowy DrOetker 300ml zimnego mleka 300g borówek amerykańskich 4 łyżki marmolady jagodowej kakao lub tarta czekolada do posypania

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno - lniany z cafe de paris 118

chleb? Już spieszę z odpowiedzią. Zakupiłam przyprawę o dźwięcznej nazwie cafe de paris i nie jest to przyprawa do kawy tylko w jej skład wchodzą: skórka cytrynowa, nać pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka, pieprz, czosnek granulowany. Jest to przyprawa według szwajcarskiej receptury. Chleby wypiekałam na kamieniu do pizzy. Pomyślałam że fajnie sprawdzi się w chlebie i miałam rację, zapraszam

Moje Małe Czarowanie
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 264

przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Wkładka jabłkowa: 5 jabłek( ok kilograma) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu

Cynamonowe szczęście
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 213

gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam

mojewypiekiinietylko
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu? 200

łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości sok limonki lub cytryny sól Pokrój drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Do miski z fasolą dodaj pozostałe składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 166

moczona w tłuszczu. Polecam! Składniki: Do pure z dyni: 1 dynia oliwa z oliwek sól, pieprz gałka muszkatołowa Do ryby: 2 płaty fileta z soli lub soli cytrynowej sól, odrobina pieprzu sok z cytryny Przygotowanie pure z dyni: Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

Codzienne Gotowanie
Jesienne chili z kaszą jaglaną 139

chilli czy kurkumy. A jeśli dopadnie nas już przeziębienie, polecam z całgo serca ciepłą kąpiel z olejkiem goździkowym, inhalacje z olejkiem sosnowym/eukaliptusowym i rozgrzewającą herbatę z miodem, imbirem i cytryną. Trochę rozpisałam się, ale nie będę ukrywać, że jesień budzi we mnie nostalgię i pewnego rodzaju spokój - może ma to coś wspólnego z tym, że urodziłam się we wrześniu

VegUlka
Torcik jabłkowy 147

Wami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto:  2 jajka 100 g cukru

My simple kitchen
Deser z jabłek z suszonymi owocami 185

jabłka  2 łyżki suszonej żurawiny  kilka sztuk suszonych moreli  sok z 1/2 pomarańczy  Przyprawy :  cynamon  przyprawa do dań słodkich w młynku ( skórka cytrynowa, kardamon, goździki, mięta, kurkuma ) Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Kawałki jabłek przyprawiamy cynamonem i przyprawą do dań słodkich. Przekładamy je do pojemnika na ryż, dodajemy suszone

Parowar Faceta
Ciastka jesienne róże 290

bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Roladki z cukinii w sosie winegret 182

wielbicieli cukinii, ale nie tylko.   Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta z łososia 2 łyżeczki soku cytrynowego 8 małych gałązek koperku sól pieprz 2 łyżki octu z sherry 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon ) pół łyżeczki miodu 2 dojrzałe pomidory Przygotowanie   Cukinie umyłem i oczyściłem. Następnie pokroiłem

R'n'G Kitchen
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 137

Naszła mnie ochota na rybkę i doszłam do wniosku, że dawno nie jedliśmy łososia. A łososia uwielbiam w otoczeniu cytryny mniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy"  na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym.  Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas

W kuchennej krainie
Drink Cuba Libre 220

coli kilka cząstek limonki lód Sposób wykonania: Na początek do szklanki wyciskamy kilka cząstek limonki następnie dodajemy około 40 ml białego rumu całość dopełniamy Coca Colą i dekorujemy cząstką cytryny Przepis Wideo: Drink Cuba Libre By Adam Published: Prep time: Cook time: Total time: Yield: Serving size: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced : 1 3/4 cup ...Directions

Drinkologia
Ciasto cytrynowe z borówkami 157

Mamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki

Z miłości do słodkości
Z brzoskwiniami i galaretką 162

Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu ->  Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła cukier 1 jajko 2-3 łyżeczki kakao + trochę wódki (można pominąć) Dodatkowo: kilka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe. Przygotowanie: 1. Biszkopt upiec według przepisu. Upieczony ostudzić. 2. Gdy biszkopt się studzi zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić

Motylkowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania