cytryna - 13435 przepisów (strona:581/896)

Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 126

delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z solą

Tradycyjna Kuchnia
Waniliowy mus z nerkowców 173

wersję. Składniki: 1 szklanka nerkowców 10 sztuk daktyli odrobina roślinnego mleka ½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie odrobina syropu klonowego Nerkowce zalej wodą, a daktyle roślinnym mlekiem (mleko wlej jedynie do takiej wysokości, aby przykryło daktyle) i pozostaw oba składniki do namoczenia na kilka godzin. Nerkowce

Roślinna - blog wegański
Pavlova z owocami lata 101

godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka jaj 150 gram cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej mascarpone 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru świeże owoce: borówki, maliny i czerwone porzeczki Ubijamy białka. Kiedy będą odpowiednio napuszone stopniowo dodajemy cukier

Mango Papaja
lody szpinakowe 139

składniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml miodu lub syropu klonowego (lub więcej, do smaku) ok. 140 g kostek lodu wykonanie: Kostki lodu wkładamy do Thermomixa i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę

Domowy Smak Jedzenia
JABŁKA 186

Obieranie jabłek ze skórki pozbawia ich błonnika i witamin. Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, tempo tego procesu zależy od odmiany. Aby zapobiec reakcji brązowienia należy owoce skropić sokiem z cytryny lub posypać cukrem.  Ciekawostka - jabłko włożone do jednej torebki z niedojrzałym awokadem trzymane przez noc sprawi, że na drugi dzień ten egzotyczny owoc nadaje się do spożycia.  Odmiany

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 134

cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania     1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem

Mała Cukierenka
Sałatka z czerwonych buraczków i wędzonego kurczaka 244

czerwone buraki 125 g sera mozarella (w kawałku) 1 mały wędzony filet z kurczaka 2 łyżki nasion słonecznika kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie sok z cytryny) krem balsamiczny sól i pieprz do smaku Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni

Trzeci talerz
OreoLove 132

nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne zwieńczenie tego deseru! Składniki: 3 paczki ciasteczek typu Oreo 300 g serka mascarpone łyżka soku z cytryny 0,5 litra mleka 500 ml śmietany 30-36% 80 g masła 20-30 g żelatyny cukier puder - jeśli za mało słodyczy mała tortownica - 18 cm świeże, ulubione owoce do dekoracji

Karczma Honorietty
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 168

łyżki tahini (miazga sezamowa)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby

Karczma Honorietty
sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany 119

szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) 1 szklanka wiórek 0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy jaglanej (uwaga: normalnie kaszę jaglaną gotuje się w wodzie, jednak do tego przepisu gotujemy ją na mleku roślinnym

two broke sisters
Jaglane mini-serniczki na zimno z owocami 169

lekkie, a dzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe. Czego potrzebujemy?  - szklankę kaszy jaglanej - 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego) - mały jogurt naturalny - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - 1/4 szklanki cukru (lub innego słodzidła) - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka brzoskwiniowa - jedna dojrzała brzoskwinia - pół dojrzałego mango Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku

two broke sisters
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 187

Ciasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez

Qlinarnie i Qlinarnie
DROŻDŻÓWKA MOJEJ MAMY - NAJLEPSZA. DZIŚ Z JAGODAMI. 153

szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka 1/2 szkl. mleka 12.5 dkg masła (margaryny) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wykonanie:  Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka

Walijskie Pichcenie
Ciasto "Pianka" 137

szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania)  Ponadto  cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy

kgwjanczewo
Racuchy z jagodami! 168

znam takiej osoby ;-) Pysznie! Od rana! Racuchy z jagodami: - 1/2 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki mleka 2% - 1 jajo - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel soku z cytryny - masło do smażenia - słodzik lub cukier - jagody Z w/w składników robimy ciasto za pomocą miksera. Następnie dodajemy jagody. Smażymy na maśle na gorącej patelni. Podajemy od razu np. z kakao. Smacznego

SMYKWKUCHNI