Pstrąg z grilla Pstrąg z grilla Składniki dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy
Miód i pieprzserek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier waniliowy · biszkopty okrągłe galaretkę niebieską i żółtą każdą osobno rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml wrzątku
Camilla w kuchnikwaskowa nuta to jest raj dla moich kubków smakowych. A dla Waszych ? Zrobiłam małą porcję, do której użyłam : 250 ml. śmietanki kokosowej skórkę startą z 1 limonki i 1 cytryny sok z połowy limonki łyżkę cukru pudru Całość wymieszałam w misce, przełożyłam do niedużego pojemnika po lodach i wstawiłam na noc do lodówki. * Nie mam maszynki do lodów, więc metodą
apetytnapieczenieśrednie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz ogórka konserwowego
Mango Papajapokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży pieprz posiekana mięta
Apetyt na Zielonezieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły, możecie urozmaicić go sokiem z połowy cytryny – pominęliśmy ją w przepisie, gdyż zapewne w krainie Gothica nie przewidziano tak egzotycznych owoców PODANIE Zupę nalewamy do misek i posypujemy natką pietruszki. Polecamy również z łyżką tłustej śmietany. Danie
Nerds Kitchenbardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :) Składniki: 500g kalafiora 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki bułki tartej pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, kurkuma, świeża natka pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy
Truskawkowa Fiestapomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy do smażenia mięsa (przy wędzonym pominąć) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek a najlepeij z pestek winogron 1 łyżka soku z limonek ewentualnie cytryny musztarda (na czubek łyżki) 1 ząbek czosnku (mocno zmiażdżony) ewent. 1/2 łyżeczki suszonego) sól i czarny pieprz do smaku Wykonanie: Ugotować makaron al dente Składniki na dressing razem połączyć i wymieszać
Sztuka gotowania w/g SamiryWystudzić. 8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, startą czekoladę oraz tężejącą żelatynę. 9. Na niepokruszoną cześć ciasta wyłożyć ok. 3 czubatych łyżek śmietany, następnie banany (można skropić cytryną przed położeniem), resztę śmietany jednocześnie formując kopiec, a na koniec obsypać pokruszonym ciastem. 10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić
A Ty Smakuj Mniepółtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jeżyn (zmiksowanych ,przetartych przez sito) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt
Blondynka Gotujegałązek * suszony czosnek- 1 łyżeczka * suszona papryczka chili- szczypta * sól, pieprz - do smaku Tzatziki: * kremowy serek (naturalny)- 200 g * ogórki kiszone- 3 duże szt. * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ziemniaki: Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 2-3 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka
Kraina Miodem PłynącaJeszcze na koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz wszystko. Wstaw do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła. Międzyczasie zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe! Nałóż na kanapki, podawaj z sałatką. Podałam na Porcelana Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisłodzoną miodem, kompletnie naturalną. Hawajską! Owocową! Tę i wiele innych znajdziecie tutaj Charakteryzuje je to, że są naturalne- to susz owocowy. Wystarczy zaparzyć, dodać miodu bądz ksylitolu, cytryny jeśli koniecznie chcecie...wychłodzić i podawać. Wspaniałe orzezwienie bez dodatkowych kosztów, naturalne, na dobrej wodzie. Smacznego!Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * pomidor – 1 szt * papryka żółta – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jogurt mieszamy z garam masala, chili, solą, sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili. Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu wkładamy
Ostra na Słodkodrożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie
Walijskie Pichcenie