wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli nie posiadacie, to można zrobić napar z torebki. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA rum 1-2 limonki sok z limonki garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej kostki lodu WYKONANIE Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić i włożyć do lodówki. Osobiście trzymam w lodówce również
Passions hobbies lifełyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam do garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero dodaję kaszę
Kuchnia co dniacukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto
Kuchnia co dniaMazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko
Kuchnia co dniażurawiną) Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną
Kuchnia co dniaZapiekana kanapka z serem i pesto pietruszkowym w sosie musztardowym Składniki: - 2 kromki chleba - pesto pietruszkowe (natka pietruszki, ząbek czosnku, pestki dyni, jedna łyżeczka soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól, mielony czarny pieprz) - plaster pomidora - plaster sera żółtego (u mnie Edam) - sos musztardowy (u mnie Reypol) Przygotowanie: Przygotowuję pesto, wszystkie składniki miksuję w blenderze, u mnie tylko lekko rozdrobnione
Kuchnia co dniaJajka w sosie tatarskim Składniki: - jajka - majonez - jogurt naturalny - ogórki konserwowe - grzybki marynowane - 1 łyżeczka chrzanu tartego - szczypior - mielony czarny pieprz - sól Męta&Cytryna Royal Brand (składniki: sól, mięta, esencja cytrynowa) Przygotowanie: Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie. Jaja gotuję
Kuchnia co dniaupalny dzień. Składniki zapamiętałam i opisałam:) Potrzebne będą: sałata rukola umyta, upieczony filet z łososia (ja upiekłam go w folii z otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem) kilka ugotowanych na chrupko fasolek szparagowych zielonych cebula czerwona, marchew kilka plastrów wędzonego łososia sos vinaigrette Sałatka w Nicei Ułóżcie rukolę na talerzu
AZgotuj!ryżu naturalnego brązowego kilka sztuk orzechów włoskich 2 łodygi selera naciowego łyżka rodzynek szczypiorek do posypania Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini sok z połówki cytryny sól 1 łyżeczka miodu Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego Przygotowanie: 1. Ugotuj ryż 2. Orzechy upraż na suchej patelni 3. Pokrój selera naciowego w równe półksiężyce
AZgotuj!chłodzę herbatką ice tea z hibiskusa i marokańskiej mięty, Garść hibiskusa garść mięty najlepiej marokańskiej kostki lodu syrop klonowy lub miód cytryna woda źródlana
AZgotuj!najbliższym czasie zajmę się koktajlami. Różnymi. Dziś odprężający, który także zaspokoi głód i świetnie nadaje się na II śniadanie. Składniki: cytryna grapefruit pomarańcza brzoskwinia limonka 2 łyżki płatków owsianych listki melisy Wyciśnij sok z cytrusów jeśli będzie ci się chciało to najlepiej wyfiletuj cząstki
AZgotuj!wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami? Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek i upiekłam w 180 stopniach ok 30 minut. Jak wystygły oprószyłam cukrem pudrem
AZgotuj!Potrzebowałam zjeść coś na szybko. Oto co wyszło:) Mix sałat fit&easy słoiczek karczochów połówka awokado krążki czerwonej cebuli płatki bławatka Dresing: sok z cytryny szczypta soli i cukru, 2 łyżki oliwy ( wzięłam ze słoiczka po karczochach) łyżeczka białego octu, świeżo mielony pieprz Grzanki
AZgotuj!rzodkiewki kilka liści sałaty dressing: łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki
AZgotuj!Detoks 2. Zamiast sałaty i natki pietruszki filiżanka kiełków lucerny i mielone siemię lniane. 2 marchewki burak filiżanka kiełków lucerny sok z połówki cytryny burak 2 łodygi selera naciowego łyżeczka mielonego siemienia lnianego Podana ilość składników na jedną szklankę świeżego soku. A ja idę myć sokowirówkę
AZgotuj!