cytryna - 13435 przepisów (strona:596/896)

Bób z tajską bazylią, chilli i olejem arachidowym 175

ścisłej, letniej czołówce. Przygotowanie pysznego jedzenia zajmuje tylko chwilę :) Dziś, nie tradycyjnie z masełkiem ale w równie nieskomplikowanej wersji. Walory smakowe wspaniałe. Tajska bazylia ma w sobie nuty anyżowe, cytrynowe i miętowe co dodatkowo podkręciło smak bobu i nadało mu lekkości. Składniki: 1 kg bobu kilka gałązek tajskiej bazylii ( myślę że inna tez będzie ok ) 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Jemy Pijemy
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 187

gładką masę. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wylep dno tortownicy masą. Masa jagodowa:  -500 jagód polskich - 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką - kilka ziarenek wanilii - 2 opakowania galaretki cytrynowej - ksylitol lub cukier do smaku Wykonanie masy: W 150 ml wrzątku rozpuść galaretki. W wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody

SMYKWKUCHNI
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 261

serek homogenizowany waniliowy    ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka    ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona    ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych   ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli

Świat Smaku
Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem 175

kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową

Czerwień i błękit
Koktajl jagodowy na maślance 102

płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Truskawkowy koktajl na maślance Woda ogórkowo - cytrynowa Koktajl jagodowy na maślance Przygotowanie: 1 litr maślanki mrągowskiej 400 g jagód miód do smaku Przygotowanie: Do wysokiego kielicha blendera wsypujemy umyte jagody, miód i wlewamy maślankę, miksujemy. Podajemy schłodzone

Moja smaczna kuchnia
Czereśniowiec 134

tortowej 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto  0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę

kgwjanczewo
Sałata z grillowanym serem halloumi 210

rukoli doniczka rukwi wodnej 100 g pomidorków cherry, przekrojone na połowę 100 g groszku cukrowego garść grzanek - opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor

Stare Gary
Lemoniada cytrusowa 192

Lemoniada cytrusowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona, możemy też wrzucić kilka kostek zamrożonego soku pomarańczowego. Lemoniada cytrusowa / Woda cytrusowa / Woda smakowa Polecam też inne przepisy na lemoniady: bez cukru pomarańczowo-cytrynowa lemoniada ogórkowa Lemoniada owocowa Lemoniada z melona Składniki: 0,75 l wody mineralnej gazowanej 1 cytryna 1/2 limonki 1/2 dużego słodkiego czerwonego grejpfruta gałązki z liśćmi świeżej mięty Przygotowanie: Wszystkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WODA DLA OCHŁODY 175

takie upalne dni podstawa to dużo pić. Najlepsza oczywiście niegazowana, zwykła woda. Mojej rodzinie w takie upały musi zawsze stać w lodówce taka woda cytrynowo- miętowa. Naturalne orzeźwienie bez konserwantów.Przygotowuje się ją na prawdę szybko a rzeczywiście skutecznie rozprawia się z pragnieniem.Ci którzy nie muszą najlepiej żebny wogle nie wychodzili na to pełne słońce, które może być przyczyną przegrzania

Z Majeczką w kuchni
Lemoniada! 127

Mój sposób na upalne dni to albo zimny prysznic lub porządna dawka schłodzonej lemoniady. Uwielbiam smaki cytrynowe. A z lemoniadą zawsze kojarzyć będą mi się familijne, amerykańskie filmy, w których czasem przeplatał się kadr z dzieciakami sprzedającymi domową lemoniadę. Z czasów jak byłam mniejsza, co tylko widziałam wspomniany fragment w filmie, marzył mi się taki

Pink Envelope
Lemoniada truskawkowa 104

więcej soku. Następnie przeciąć każdą wszerz na pół i za pomocą widelca wycisnąć jak najwięcej soku. Truskawki umyć i odszypułkować. pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka z sokiem cytrynowym. Dodać odrobinę miodu i zalać 1,5 litra zimnej wody. Podawać z lodem i plasterkami cytryny

W poszukiwaniu inspiracji
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 200

Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki

SzczyptaSmaQ
Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką 178

wykładamy na dno tortownicy (22 cm). Mus dyniowy ok 1/2 kg. dyni 2 pomarańcze kilka goździków 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżki miodu 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Dynię i pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z przyprawami do miękkości. Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę

Cynamonowe szczęście
Lemoniada arbuzowa 149

gorąco. I podobno będzie jeszcze gorzej. W związku z tym przygotowałam coś na ochłodę. Zapraszam Was na pyszną, zimną i orzeźwiającą lemoniadę, która jest smaczną alternatywą tradycyjnej cytrynowej lemoniady. Jest wprost idealna na takie dni jak dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej

Passion of Cooking
BRUSCHETTA 182

posypać pieprzem, delikatnie osolić. 7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku Smacznego :) Zobacz także: Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno      Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania