kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Gorąco
mojewypiekiinietylkowydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2. Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się
KreatywnePinyoliwy z oliwek Piersi podziel na mniejsze porcje jeśli są bardzo duże i grube. Pokrój grubo kolendrę, a jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według
codojedzeniainspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek 2 łyżki oliwy 60 ml miodu 1 łyżka soku z cytryny kilka gałązek świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego, ale niekoniecznie) sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Aby marchewki ładnie wyglądały, odetnij z nich nać, ale zostaw krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki
Chilli Czosnek i OliwaDziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy
DefinicjaSmakuzielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś
DefinicjaSmakuświeżego imbiru sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe) 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka 2 plastry pomarańczy 6-8 listków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek lody 100 ml śmietany kremówki białko z dwóch kurzych jaj dwie łyżki orzeszków pinii
DefinicjaSmakuJedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem
DefinicjaSmakugęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać
DefinicjaSmakuopisania ;) TĘCZOWE GALARETKI EGZOTYCZNE Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ** /własny; współpraca z marką Winiary;/ 2-3 porcje 1 opak. galaretki Winiary o smaku limonki i trawy cytrynowej (Smak Bali) 1 opak. galaretki Winiary o smaku ananasa i granatu (Skarb Mauritiusa) 1 opak. galaretki Winiary o smaku mango i marakui (Klejnot Hawajów) bita śmietana ** ulubione owoce (u mnie morele
W kuchni Karmel-itkiwarzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 2 gałązki tymianku cytrynowego sól pieprz A jak to zrobić: Do wrzątku wrzucić bób i gotować go około 5 minut. Przelać na sito, pod strumieniem zimnej wody. Obrać z łupek. Na patelni rozgrzać olej i masło
Kuchnia w opałachSernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive
Made By Mom And Sonskładniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniasię stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki aż do jego całkowitego stężenia. Na sam koniec połącz żelatynę z cytrynową częścią jogurtu i wylej ją na truskawkowy mus. Wstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut . Podawaj z kawałkami truskawek
Food Squareczęsto, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 100g suszonej żurawiny 1kg rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego zasypania 100g płatków migdałów Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła
Walijskie Pichcenie