cytryna - 13435 przepisów (strona:597/896)

Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką 176

wykładamy na dno tortownicy (22 cm). Mus dyniowy ok 1/2 kg. dyni 2 pomarańcze kilka goździków 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżki miodu 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Dynię i pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z przyprawami do miękkości. Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę

Cynamonowe szczęście
Lemoniada arbuzowa 146

gorąco. I podobno będzie jeszcze gorzej. W związku z tym przygotowałam coś na ochłodę. Zapraszam Was na pyszną, zimną i orzeźwiającą lemoniadę, która jest smaczną alternatywą tradycyjnej cytrynowej lemoniady. Jest wprost idealna na takie dni jak dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej

Passion of Cooking
BRUSCHETTA 180

posypać pieprzem, delikatnie osolić. 7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku Smacznego :) Zobacz także: Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno      Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym

KreatywnePiny
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 175

kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Gorąco

mojewypiekiinietylko
Crumble z czereśniami 137

wydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2.  Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec:  Aż kruszonka się

KreatywnePiny
Grillowany kurczak i pikantna salsa 190

oliwy z oliwek Piersi podziel na mniejsze porcje jeśli są bardzo duże i grube. Pokrój grubo kolendrę, a jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według

codojedzenia
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 195

inspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek  2 łyżki oliwy  60 ml miodu 1 łyżka soku z cytryny kilka gałązek świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego, ale niekoniecznie) sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Aby marchewki ładnie wyglądały, odetnij z nich nać, ale zostaw krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty. 143

Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy

DefinicjaSmaku
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 149

zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś

DefinicjaSmaku
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 156

świeżego imbiru sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe) 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka 2 plastry pomarańczy 6-8 listków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek lody 100 ml śmietany kremówki białko z dwóch kurzych jaj dwie łyżki orzeszków pinii

DefinicjaSmaku
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 146

Jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem

DefinicjaSmaku
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 136

gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać

DefinicjaSmaku
TĘCZOWE EGZOTYCZNE GALARETKI Z OWOCAMI 224

opisania ;)   TĘCZOWE GALARETKI EGZOTYCZNE Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ** /własny; współpraca z marką Winiary;/ 2-3 porcje 1 opak. galaretki Winiary o smaku limonki i trawy cytrynowej (Smak Bali) 1 opak. galaretki Winiary o smaku ananasa i granatu (Skarb Mauritiusa) 1 opak. galaretki Winiary o smaku mango i marakui (Klejnot Hawajów) bita śmietana ** ulubione owoce (u mnie morele

W kuchni Karmel-itki
MŁODA MARCHEWKA Z BOBEM 106

warzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek  1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 2 gałązki tymianku cytrynowego sól pieprz A jak to zrobić: Do wrzątku wrzucić bób i gotować go około 5 minut. Przelać na sito, pod strumieniem zimnej wody. Obrać z łupek. Na patelni rozgrzać olej i masło

Kuchnia w opałach
Sernik Czekoladowy 130

Sernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive

Made By Mom And Son