cytryna - 13435 przepisów (strona:589/896)

Sernik gotowany 156

niż te wczorajsze przysmaki. Składniki:   Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa: 1 kg białego sera 2 szkl. cukru 3 jajka 20 dag masła ½ szkl. mleka 5 dag mąki ziemniaczanej rodzynki cukier waniliowy Polewa: ½ margaryny ½ szkl. cukru Łyżka kakao

psgotujemy
Sernik złota rosa (sernik z rosą) 129

font-family:"Times New Roman","serif";} SER: 1 kg sera ½ szkl. oleju 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru

psgotujemy
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 183

się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy

psgotujemy
Tort orzechowy 135

przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt orzechowy I kroimy na 2 części. Na paterze układamy 1 blat biszkoptu orzechowego I, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy orzechowej, na masę wykładamy tężejącą galaretkę i przykrywamy

psgotujemy
Torcik z kaszy gryczanej z rukolą i awokado 172

dosyć grube, jeśli zdecydujecie się na cieńsze, możecie zrobić 2 mniejsze torciki). Składniki na krem: duża garść rukoli (ok. 30 g umytej rukoli) 1 awokado łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec układamy placki w torcik, przekładając pomiędzy nimi krem z awokado i rukoli. Wierzch ozdabiamy

psgotujemy
Cytrynowe ciasteczka Sansy 131

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka lemon curd Przygotowanie: Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.  Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem

Cakes By Kejt
Frużelina wiśniowa 133

soku z cytruny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml wody Sposób wykonania: W garnku wymieszać wiśnie z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny. Gotować około 5 minut mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia.  Gorącą frużelinę przełożyć do słoików

Qchnia po prostu
Ciasto kokosowe kapitańskie 178

puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix Na nasączenie: 1 torebka białej herbaty (ewentualnie zielonej lub cytrynowej) rum do smaku Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta ciasto można dodatkowo ozdobić kulkami rafaello WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem 103

cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty

Mango Papaja
Krewetki! 124

Pyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! przepis TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Sałatka z gryczanej kaszy i buraków 164

posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianek, u mnie cytrynowy 2 łyżki oliwy szczypta czarnego pieprzu do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g koziego sera Buraczki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Posól, posyp tymiankiem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200ºC, 25 minut). Obierz i pokrój

codojedzenia
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 192

Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? :D Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

FitKot
Ratafia wieloowocowa 149

czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych fig 100 g rodzynek migdały Na 1 kg owoców: 1 litr spirytusu chłodny syrop z 0,5 litra wody zagotowanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Brzoskwiniowe "nóżki" 99

starszych. Coś pysznego na małe co nieco po obfitym obiedzie, nie za słodki, orzeźwiający, doskonały!  Składniki: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie to klasyka gatunku. Brzoskwinie odsączyć, zblendować. Ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, aby było widać kawałeczki owoców. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, zostawić do ostudzenia i aby troszkę stężały

Cakes By Kejt
Chwalę się! 116

swojej inspiracji w odmętach Internetu zrobiłam takie oto cudo, cudo z którego jestem nawet zadowolona ;)  Ale przecież wnętrze jest najważniejsze :) W środku mamy jasny biszkopt, nasączony sokiem z cytryny z odrobiną cukru, przekładany kremem typu ganache z mascarpone o smaku czekoladowym z nutką pomarańczy, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego w sezonie dżemu malinowego dla kontrastu smakowego

Cakes By Kejt