cytryna - 13435 przepisów (strona:585/896)

Placuszki z cukinii i marchewki 155

dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku! Składniki: 250g cukinii (po obraniu) 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany  Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka

Truskawkowa Fiesta
Makaron z tapenadą z czarnych oliwek 150

jest sycąca. Składniki: 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować

ChilliJemy
Ptasie mleczko 118

wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min w temp. 180 st C. Pianka: 9 białek 3 łyżki cukru pudru 3 galaretki o różnych smakach ( u mnie szafirowa - owoce leśne, cytrynowa i brzoskwiniowa) Każdą galaretkę rozpuszczamy w w 1 szklance wody i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem

Słodka Kraina Wypieków
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 114

gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżówki z cynamonem 154

Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu

Słodka Kraina Wypieków
Lody bazyliowe 97

dobrze smakuje w słodkim jak i wytrawnym wydaniu. Przygotowywałam już z nią lemoniadę w tym roku. Lody były tylko kwestią czasu :-). Słodkie, zielone, z orzeźwiającą bazylią i lekką nutą cytryny. Pyszne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek 129

przepadniecie ;)   Składniki : 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku)   Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Tapenada powinna

ChilliJemy
Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 147

się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podania piwo Marcowe Buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na godzinę

Mango Papaja
Spala tluszcz, oczyszcza nerki i reguluje ciśnienie krwi: Orzeźwiający różowy koktajl z arbuza i ogórka. 1196

pozbyciu się zbędnych kilogramów.       Składniki na różowy sok spalający tłuszcz:     2 szklanki pokrojonego arbuza,   1/2 szklanki pokrojonego ogórka,   1 łyżka soku z cytryny,   1 łyżeczka ekologicznego miodu,   1 łyżeczka odchudzającego błonnika - babki płesznik ( tutaj ).         Arbuz i ogórek umyć, obrać i oczyścić.   Pokroić w kostkę.   Wszystkie

IzaGotuje
Makaron z cukinią 164

pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży pieprz posiekana mięta

Apetyt na Zielone
Melon z truskawkami i granatem 131

Melon z truskawkami i granatem Składniki Danie dla czterech osób Dwa melony 2 łyżki cukru trzcinowego 3 gałązki mięty 150-200 g truskawek ½ cytryny 60 ml rumu lub whisky Sposób przygotowania Gotowy melon z truskawkami Liście mięty zgniatamy w dłoniach i wkładamy do misy, zalewając je whisky i odstawiamy je na 2-3 minuty (oryginalnie należy użyć rumu z trzciny

Miód i pieprz
Kasza jaglana z truskawkami 194

Kasza jaglana z truskawkami Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia Łyżeczka cynamonu Sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać

Miód i pieprz
pstrąg z grilla 99

Pstrąg z grilla Pstrąg z grilla Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy

Miód i pieprz
Sernik z kolorową galaretką 145

serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier waniliowy · biszkopty okrągłe  galaretkę niebieską i żółtą każdą osobno rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody i zostawić do stężenia.  Galaretki pokroić w  kostkę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml wrzątku

Camilla w kuchni
Lody kokosowo - limonkowe 198

kwaskowa nuta to jest raj dla moich kubków smakowych. A dla Waszych ? Zrobiłam małą porcję, do której użyłam : 250 ml. śmietanki kokosowej skórkę startą z 1 limonki i 1 cytryny sok z połowy limonki łyżkę cukru pudru Całość wymieszałam w misce, przełożyłam do niedużego pojemnika po lodach i wstawiłam na noc do lodówki. * Nie mam maszynki do lodów, więc metodą

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania