cytryna - 13435 przepisów (strona:583/896)

Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 131

niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego upodobania. Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z łososia 129

auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Smażony pstrąg 127

Pstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po oddzieleniu id skóry możemy skropić odrobiną soku z cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Desperat – drink dla zdesperowanych. 97

syropem blue curacao  i piwem Desperados – to ostatnie w ilości dopasowanej do gustu. UWAGA! Drink może się pienić, więc składniki dodajemy powoli. Dodajemy kostki lodu i dekorujemy plasterkami cytryny.  Rozkoszujemy się nie tylko oryginalnym smakiem ale także intensywnie zielonym kolorem drinka.  Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Owocowe harakiri 94

razem mocno owocowy long drink na bazie aromatyzowanego wermutu egzotycznego. Radzę nie przesadzać – pije się świetnie, ale drzemie w nim moc nieprzeciętna. Składniki: Dowolne owoce – tu plasterki brzoskwini i cytryny. Ilość według gustu. Wódka 50 ml. Wermut z aromatem owoców egzotycznych (w tym drinku Totino tropical dry) 30 ml Sprite – 100 – 150 ml (według uznania) Kilka kropli syropu grenadiny Wykonanie

Smaki Ewy
Chłodnik pomidorowo – ogórkowo – paprykowy 93

trzecia odsłona chłodnika, ale na tym  nie koniec. Niedługo jego kolejny wariant. Składniki: 4 pomidory 1 ogórek sałatkowy 2 ogórki małosolne 1 zielona papryka 1 cebula Sok z ½ cytryny 3 szklanki bulionu cielęcego 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku Szczypta ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku Sól, pieprz Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skóry

Smaki Ewy
Orzechówka "Marcinek" 136

bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie:  Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy

Smaki Ewy
Mizeria z ogórków 155

może również zabraknąć mizerii jako surówki do obiadu. Składniki: 2 spore ogórki ( ilość można dowolnie zmieniać ) 2 łyżki kwaśnej śmietany Pieprz Sól 2 łyżeczki cukru Ocet/ sok z cytryny ok. 1 łyżeczki Wykonanie: Ogórki obieramy i ścieramy na tarce ( częścią do szatkowania ), dodajemy sól ( szczyptę ) pieprz, śmietanę i ocet. Całość dokładnie mieszamy. Warto spróbować, czy te proporcje nam odpowiadają

Smaki Ewy
Surówka z cukinią i marchewką 125

kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny  sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki.  Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem

Smaki Ewy
Surówka ze świeżej białej kapusty 50679

tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu. Składniki: Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki ) 1 marchewka 1 mała cebula Sól, pieprz Cukier Ocet / sok z cytryny Olej/ oliwa Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę. Do całości dodajemy sól ( ok ½ łyżeczki ), cukier ( 2 – 3 łyżeczk i ) , pieprz

Smaki Ewy
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 107

podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki. Szynkę kroimy

Smaki Ewy
Sok owocowy na miodzie 96

sklepach są one tanie. Ten sok możecie zrobić na wile różnych kombinacji. Jest on zdrowy bez sztucznych barwników, konserwantów itd. i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 4 nektarynki 1 cytryna 1 gruszka 2 jabłka 1 litr wody 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, pestki, kroimy na kawałki. Delikatnie miksujemy, dodajemy 1 wody i miód ( ilość miodu jest

Smaki Ewy
Gin z tonikiem, limonką i zielonym grapefruitem 80

Klasyka drinków, ale z istotnymi modyfikacjami. Cytrynę zastąpiłem limonką (bardziej aromatyczna), dodałem chrupiące cząstki zielonego grapefruita i dolałem nieco aromatycznego czerwonego wermutu. Zaskakująco smaczne i jak zawsze orzeźwiające! Składniki: Gin -50 ml Wermut - naparstek Tonic - najlepiej dobrej firmy Cząstka limonki cząstka obranego ze skóry zielonego grapefruita Lód - koniecznie! Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładam owoce i wlewam kolejno wermut

Smaki Ewy
Vanity - brunatna próżność (drink) 87

cytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce udekorowanych plasterkiem cytryny i kawałkiem ananasa. Dodać nieco lodu - i gotowe. Dobrej zabawy! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Sałatka szopska z pomidorów i ogórków ( specjalność bułgarska ) 182

ogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Ogórki i pomidory kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na połowę, jeszcze raz na połowę i na plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszką

Smaki Ewy