sklepach są one tanie. Ten sok możecie zrobić na wile różnych kombinacji. Jest on zdrowy bez sztucznych barwników, konserwantów itd. i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 4 nektarynki 1 cytryna 1 gruszka 2 jabłka 1 litr wody 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, pestki, kroimy na kawałki. Delikatnie miksujemy, dodajemy 1 wody i miód ( ilość miodu jest
Smaki EwyKlasyka drinków, ale z istotnymi modyfikacjami. Cytrynę zastąpiłem limonką (bardziej aromatyczna), dodałem chrupiące cząstki zielonego grapefruita i dolałem nieco aromatycznego czerwonego wermutu. Zaskakująco smaczne i jak zawsze orzeźwiające! Składniki: Gin -50 ml Wermut - naparstek Tonic - najlepiej dobrej firmy Cząstka limonki cząstka obranego ze skóry zielonego grapefruita Lód - koniecznie! Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładam owoce i wlewam kolejno wermut
Smaki Ewycytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce udekorowanych plasterkiem cytryny i kawałkiem ananasa. Dodać nieco lodu - i gotowe. Dobrej zabawy! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Ogórki i pomidory kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na połowę, jeszcze raz na połowę i na plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszką
Smaki EwyIdealna zupa na zimowy okres - jest rozgrzewająca, sycąca i smaczna. W zależności od regionu różni się ona swoim składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska z cytryną i koperkiem, kresowa z jabłkami i chrzanem. Mogłabym tak dużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się z mojego
Smaki Ewyzawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie nie pasują. A jednak! Składniki: Wódka czysta 50 ml Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku) Sok z cytryny ok. 10 ml Sos Tabasco - kilka kropli Sos Worcester - 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa starta - odrobina sól, pieprz Wykonanie: Składniki dokładnie mieszamy w szklance lub shakerze - z wyjątkiem gałki muszkatołowej, której
Smaki Ewyzapach - coś w sam raz na tęsknotę za ciepłymi wiosennymi popołudniami. Składniki: Gin 50 ml Cherry brandy 20 ml Angostura ok. 30 kropli Grenadina 15 ml Sok z 1 cytryny Zimna woda sodowa Wykonanie: Składniki (z wyłączeniem wody sodowej) mieszamy w shakerze. Przelewamy do szklanki, dodajemy lód i wodę sodową. Zwolennicy wersji nieco słodszej dodać mogą do smaku syropu
Smaki Ewywieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy - 50 ml Likier Blue Curacao - 50 ml Wódka - 50 ml Syrop Blue Curacao - 30 ml Sok ananasowy - 150 ml (około) Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki Dużo lodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy sporą ilość lodu. Na lód nalewamy ostrożnie syrop Blue Curacao w taki sposób, aby ułożył się w dolną warstwę. Następnie bardzo
Smaki Ewydobry początek. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 10 oliwek zielonych ½ małej cebuli 2-3 kawałki papryki konserwowej Kiełki ( dowolne ) Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonych ziół ( dowolnie jakie lubimy ) Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Najpierw z podanych składników przygotowujemy sos do surówki, nabierze aromatu dodanych suszonych ziół. Sałatę kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy
Smaki Ewycukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą obieraczki do warzyw
Smaki Ewyciąg dalszy. Lekkie, letnie danie. Świetne na upały. Można cukinię podać jako dodatek do mięsa, my jedliśmy ją samą. Pyszne! składniki 3 średnie cukinie skórka starta z 1/2 cytryny sól pieprz pesto: 20 g bazylii 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka pestek dyni sól pieprz do podania: plasterki pomidora i cukinii parmezan przygotowanie cukinie umyć
Stare Garydrożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn
Walijskie Pichceniepyszny dżem cukiniowy o smaku pomarańczy- o bardzo słonecznym kolorze, dosyć słodki i baaaardzo pyszny! ;) Składniki: 5 kg cukinii 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe olejek pomarańczowy 5 łyżeczek kwasku cytrynowego Cukinię obieramy i wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce. Smażymy aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie jednolity i gęsty dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i smażymy jeszcze 30 minut. Nakładamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż
Garniec Magaliebułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć na puch
Tradycyjna Kuchnia