cytryna - 13435 przepisów (strona:575/896)

Paella 164

kurczaka, 100 g kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna, 600 ml bulionu warzywnego, sól morska, pieprz, oliwa, dymka, natka pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz

Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa brokułowa z serkami topionymi 93

ok.8 minut. Następnie miksujemy zupkę I dodajemy serki topione. Jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa! Można przed podaniem oprószyć papryką I skórką z cytryny. Kto powiedział, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu? Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Zielony sok 117

połączenia dają zaskakujący efekt. Ja osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Energetyzujący sok 106

chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam! Na 1 litr soku będą potrzebne: 6 zielonych jabłek 4 marchewki 2 pomarańcze 1 cytryna ze skórką 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Wszystkie składniki dokładnie myjemy, pomarańcze i imbir obieramy. Kolejno wrzucamy do sokowirówki. Można podawać ze świeżą miętą. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 95

naszym blogu  szparagi z jajkiem w koszulce Na 4 porcje potrzebujemy: 2 pęczki szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej Młode listki różnych sałat 2 żółtka Sok z pół cytryny Łyżka rozpuszczonego masła Biały pieprz I sól do smaku Wykonanie: Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne. Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym

Smaki Przyprawy i Kolory
grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku 140

już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz

Miód i pieprz
Nalewka dereniówka z miodem - dobra podczas przeziębień. 125

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z owoców derenia z dodatkiem miodu naturalnego. Jest ona doskonała podczas przeziębień, ponieważ owoce derenia zawierają dużo witaminy C , więcej niż cytryna ! Ja będę w tym roku robił ją z owoców z własnego drzewka. :-)  Zapraszam na film.                        Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak z warzywami 149

Przyprawa do kurczaka (złocista)  Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki  Imbir  Chilli  Zioła prowansalskie  Pieprz bałkański  Pieprz cytrynowy  Olej smakowy-cytryna bazylia  Sos sojowy ciemny  Sos Worcester  Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g) kupuję w KLIK Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam

Takie tam pichcenie
Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy 175

sierpnia - najpopularniejsze przepisy: 7. Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 6. Fioletowa fala orzeźwienia 5. Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym A teraz czas na podium: 3. Mrożona kawa z lodami waniliowo-czekoladowymi, przyprawami zwieńczona bitą śmietaną i jagodami

Słodkie okruszki
Śniadaniowe (lub nie) babeczki! 163

odżywki białkowej (jeśli nie macie to dajcie jakiś słodzik :*) - 15 g orzechów - 150g owoców u mnie jagody i truskawki -soda oczyszczona/proszek do pieczenia ARBUZ 250g + sok z połowy cytryny i do blendera = 73kcal B 1 W 17 T 0  WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik do 180* góra-dół 1) Zalewamy płatki owsiane wrzącą wodą leciutko ponad poziom płatków. Ja dodaję tedy

fitolarun.blogspot.com
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 175

MASĘ JABŁKOWĄ: -500g startego jabłka -cynamon (ile lubicie:D) - galaretka (ja zrobiłam swoją z herbaty owocowej 5 piramidek  i 45-50g żelatyny) jeśli zrobicie ze zwykłej, cytrynowej DODAJCIE do kaloryczności 280kcal B8 W60 T0 WYKONANIE ZACZYNAMY OD GALARETKI: MOJA WERSJA (DŁUŻSZA): 1) Gotujemy wodę 300ml i zalewamy 5 piramidek owocowej herbaty (u mnie gruszka- toffi) i dodajemy

fitolarun.blogspot.com
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 159

pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l)   1 kg truskawek  cukier żelujący (wg dozowania z opakowania producenta)  sok z 1 cytryny  tabliczka czekolady mlecznej (100 g)   Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić.  Wstawić do garnka z cukrem żelującym i gotować do momentu, aż truskawki się rozpadną.   Gotową

Marder&Marder Manufacture
Koktajl truskawkowy z miodem. 165

koktajle. Dziś koktajl truskawkowy z miodem. Najlepszy jest schłodzony, lecz u mnie w domu schłodzenia się dziś nie doczekał. Składniki: 300ml mleka, duży jogurt naturalny 1.5% (500g), sok z cytryny (wycisnąć z połówki ), 6płaskich łyżek miodu - ale tu bym proponowała dodawać według własnego smaku, 300-400g truskawek. Wszystkie składniki zmiksować i koktajl gotowy. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego

W kuchni u Moniki
Smoothie bananowo truskawkowe. 182

szklanki mleka i kilka kostek lodu zblenderować. Przelać do szklanek. 4 truskawki zblenderować i dolać do szklanek na górę smoothie. Dekorować według gustu. U mnie były to dwa plasterki cytryny, dwa plasterki banana i 2 truskawki

W kuchni u Moniki
Surówka z czerwonej kapusty. 194

zalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie:  Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni u Moniki