buraczki - 1 słoik (550 gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak jest za mało intensywny, możemy dodać koncentrat barszczu buraczanego lub sok z cytryny. Zbyt długie gotowanie zupy buraczkowej może doprowadzić do utraty jej intensywnego koloru, ale nie zmienia to waloru smakowego. Zupę podawajemy z gęstą kwaśną śmietaną. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusię je przyrządza. Dzisiaj klasyka klasyki - guacamole podane jako dip do tortillachips. GUACAMOLE Składniki: - 2 miękkie avocado - 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli - 1/2 papryczki chilli (niewielkiej) - 1/2 limonki (ewentualnie cytryny) - 1-2 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Obieramy avocado (od właściwie miękkiego sama będzie odchodziła, nawet bez użycia noża), usuwamy z niego pestkę, umieszczamy je w misce i rozdrabniamy
Życie zamknięte w smakumasę serową: - 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką masę. Jajka
Życie zamknięte w smakufestiwalowych. To wszystko przestało zastanawiać, gdy dostałyśmy danie. Porcja w porównaniu do innych lokali słuszna za to prezentacja bez finezji - wszystko rzucone na talerz i udekorowane plasterkiem cytryny i kawałkiem pomidora. Sama bamia okazała się rośliną strączkową, a kurczak raczej nie był kurczakiem. Poza tym, bamia, która miała być, jak sądzę, daniem głównym tej potrawy, rozpłynęła się gdzieś
Życie zamknięte w smakuniż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego upodobania. Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką
Życie zamknięte w smakuauto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy
Życie zamknięte w smakuPstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po oddzieleniu id skóry możemy skropić odrobiną soku z cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusyropem blue curacao i piwem Desperados – to ostatnie w ilości dopasowanej do gustu. UWAGA! Drink może się pienić, więc składniki dodajemy powoli. Dodajemy kostki lodu i dekorujemy plasterkami cytryny. Rozkoszujemy się nie tylko oryginalnym smakiem ale także intensywnie zielonym kolorem drinka. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyrazem mocno owocowy long drink na bazie aromatyzowanego wermutu egzotycznego. Radzę nie przesadzać – pije się świetnie, ale drzemie w nim moc nieprzeciętna. Składniki: Dowolne owoce – tu plasterki brzoskwini i cytryny. Ilość według gustu. Wódka 50 ml. Wermut z aromatem owoców egzotycznych (w tym drinku Totino tropical dry) 30 ml Sprite – 100 – 150 ml (według uznania) Kilka kropli syropu grenadiny Wykonanie
Smaki Ewytrzecia odsłona chłodnika, ale na tym nie koniec. Niedługo jego kolejny wariant. Składniki: 4 pomidory 1 ogórek sałatkowy 2 ogórki małosolne 1 zielona papryka 1 cebula Sok z ½ cytryny 3 szklanki bulionu cielęcego 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku Szczypta ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku Sól, pieprz Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skóry
Smaki Ewybohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie: Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy
Smaki Ewymoże również zabraknąć mizerii jako surówki do obiadu. Składniki: 2 spore ogórki ( ilość można dowolnie zmieniać ) 2 łyżki kwaśnej śmietany Pieprz Sól 2 łyżeczki cukru Ocet/ sok z cytryny ok. 1 łyżeczki Wykonanie: Ogórki obieramy i ścieramy na tarce ( częścią do szatkowania ), dodajemy sól ( szczyptę ) pieprz, śmietanę i ocet. Całość dokładnie mieszamy. Warto spróbować, czy te proporcje nam odpowiadają
Smaki Ewykolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki. Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem
Smaki Ewytania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu. Składniki: Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki ) 1 marchewka 1 mała cebula Sól, pieprz Cukier Ocet / sok z cytryny Olej/ oliwa Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę. Do całości dodajemy sól ( ok ½ łyżeczki ), cukier ( 2 – 3 łyżeczk i ) , pieprz
Smaki Ewypodobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki. Szynkę kroimy
Smaki Ewy