Potrzebowałam zjeść coś na szybko. Oto co wyszło:) Mix sałat fit&easy słoiczek karczochów połówka awokado krążki czerwonej cebuli płatki bławatka Dresing: sok z cytryny szczypta soli i cukru, 2 łyżki oliwy ( wzięłam ze słoiczka po karczochach) łyżeczka białego octu, świeżo mielony pieprz Grzanki
AZgotuj!rzodkiewki kilka liści sałaty dressing: łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki
AZgotuj!Detoks 2. Zamiast sałaty i natki pietruszki filiżanka kiełków lucerny i mielone siemię lniane. 2 marchewki burak filiżanka kiełków lucerny sok z połówki cytryny burak 2 łodygi selera naciowego łyżeczka mielonego siemienia lnianego Podana ilość składników na jedną szklankę świeżego soku. A ja idę myć sokowirówkę
AZgotuj!aromatyczne. Proste w przygotowaniu. One się pieką - ty odpoczywasz. Składniki: 6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku jeśli lubisz dodaj rozmaryn
AZgotuj!gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika. Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika
AZgotuj!Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. Te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, troszkę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy. Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka
AZgotuj!zmieliły pieprzu. Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO
AZgotuj!grillu / słoik papryk Rolnik rukola - garść/ natka pietruszki cebula kilka sztuk oliwek czarnych 2 łyżki oliwy sól pieprz sok z cytryny Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do malaksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj. Na koniec polej całość oliwą z oliwek. Jem z gorącym wiejskim chlebem
AZgotuj!pół główki czerwonej kapusty marchew pół jabłka seler bulwa fenkuł sos: szklanka jogurtu łyżka chrzanu łyżka majonezu pieprz świeżo mielony sok z cytryny i skórka otarta Warzywa obierany, szatkujemy w malakserze. Wysypujemy do misy i doprawiamy sosem
AZgotuj!lekka jak piórko na wielkanocny stół. Dopełnienie. Opakowanie szpinaku baby opakowanie pomidorków truskawkowych 7 jaj przepiórki na twardo Sos: oliwa z oliwek ząbek czosnku sok z cytryny sól i pieprz ocet winny
AZgotuj!zrobić. 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu - siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do smaku skórki z cytryny Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj
AZgotuj!szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki szablon z kartki papieru kakao Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli
AZgotuj!się nie rozpadną 4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki
AZgotuj!żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie
AZgotuj!niedzielę nie jadam. Tzn dorsza. Prędzej sandacza albo łososia. Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad. 500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić. Ziemniaki
AZgotuj!