cytryna - 13435 przepisów (strona:591/896)

Cytrynowe pieczone ziemniaczki 121

aromatyczne. Proste w przygotowaniu. One się pieką - ty odpoczywasz.   Składniki: 6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz  3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku  jeśli lubisz dodaj rozmaryn

AZgotuj!
Szybka sałata z młodego szpinaku z wędzoną rybą 149

gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika.  Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól  pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika

AZgotuj!
Pachnący anyżkiem gwiazdkowym kompot z suszonych owoców 110

Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. Te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, troszkę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy.  Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi  1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka

AZgotuj!
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 155

zmieliły pieprzu.  Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO

AZgotuj!
Pasta do chleba z fasoli, rukoli, i pieczonej papryki 134

grillu / słoik papryk Rolnik rukola  - garść/ natka pietruszki cebula kilka sztuk oliwek czarnych 2 łyżki oliwy sól pieprz sok z cytryny  Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do malaksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj. Na koniec polej całość oliwą z oliwek. Jem z gorącym wiejskim chlebem

AZgotuj!
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym 106

pół główki czerwonej  kapusty  marchew pół jabłka seler bulwa fenkuł sos: szklanka jogurtu łyżka chrzanu łyżka majonezu pieprz świeżo mielony sok z cytryny i skórka otarta  Warzywa obierany, szatkujemy w malakserze. Wysypujemy do misy i doprawiamy sosem

AZgotuj!
Sałata z jajami przepiórki 164

lekka jak piórko na wielkanocny stół. Dopełnienie. Opakowanie szpinaku baby  opakowanie pomidorków truskawkowych 7 jaj przepiórki na twardo Sos: oliwa z oliwek ząbek czosnku sok z cytryny sól i pieprz ocet winny

AZgotuj!
Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 97

zrobić.  1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu -  siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do  smaku skórki z cytryny Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj

AZgotuj!
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 136

szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki  szablon z kartki papieru kakao Biszkopt:  Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli

AZgotuj!
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 126

się nie rozpadną 4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki

AZgotuj!
Żytnia razowa szarlotka 166

żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy  kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie

AZgotuj!
Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem 170

niedzielę nie jadam. Tzn dorsza. Prędzej sandacza albo łososia.  Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad.  500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka  śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem  i skórką cytrynową. Odstawić.  Ziemniaki

AZgotuj!
Bezglutenowe ciasto z musem jagodowym 159

trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się  i jest wilgotne.  Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka mleka migdałowego skórka z otartej cytryny mus jagodowy  słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją droga rewelacja dla mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki

AZgotuj!
Świeża makrela pieczona 178

kupiłam makrelę.  Upiekłam. I teraz Wam polecam. Ale nie smażcie w tłuszczu;) Przynajmniej te osoby z wrażliwymi brzuszkami:)   świeże makrele  sól pieprz oliwa z oliwek cytryna  Umyj makrele i  dopraw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut

AZgotuj!
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 237

owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania