cytryna - 13435 przepisów (strona:599/896)

Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 94

stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik

ladykitchen
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 269

dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 121

indyka, a do tego sos bananowy.   składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny   Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle, aż się zrumieni

noteskulinarnyfiga
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 219

herbacianej puszce zawsze znajduje się przynajmniej po jednym typie herbaty czarnej, białej, zielonej i owocowej. Z reguły więcej. Ostatnim pysznym odkryciem jest czarna herbata z mango i zielona z cytrynowym makaronikiem (seria Liptona, w której były też jagodowe muffiny czy truskawkowe babeczki ). Szaleję za herbatami białymi - są takie delikatne i eleganckie. Owocowe kupuję na potęgę; kiedy tylko zobaczę coś nowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Caprese" z buraka i białego oscypka 140

Buraka obrać, pociąć na cienkie plastry, ser także pociąć na plastry tej samej grubości. Ułożyć na przemian na talerzu w okrąg, polać sosem, odstawić na 10 minut. Posypać skórką cytrynową i udekorować kremowym sosem balsamicznym i koperkiem. Podawać z bagietką. Pyszności

Kuchnia Prezydentowej
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 179

Masło rozpuścić i wystudzić. Zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem, mąką, żółtkami, serkiem homogenizowanym, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ścianek (ok. 5-7 minut), następnie połączyć z masłem i skórką cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć

Kuchnia Prezydentowej
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 147

mąki 25 g kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 187

moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill

Kuchnia Prezydentowej
Danie jednogarnkowe - udka z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami z rozmarynem. 271

papryką, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony na wysokim ogniu po 3 minuty. Ziemniaki pieprzymy i solimy, skrapiamy oliwą, dodajemy ziół ulubionych (u mnie oregano i mięta cytrynowa), wrzucamy je do rondla z mięsem. Dodajemy pieczarki. Zalewamy winem do połowy wysokości mięsa (około szklanki), dodajemy rozmaryn i czosnek oraz por. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy

BaRepas
kurczak z rękawa z marchewką i cebulą z indyjską nutą garam masala... 159

Składniki: kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, marchew 6 sztuk, cebula 6 sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 164

zalewie  piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka)  sos oliwa musztarda dijon kilka kropel soku z cytryny sól  pieprz A jak to zrobić: Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojone w grubą kostkę pomidory, dodać oliwki i kapary

Kuchnia w opałach
Sałatka z rukoli, truskawek i fety 157

osób: 60g  rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz WYKONANIE Umyć truskawki.  Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć

Wiem co jem
Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese. 232

pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi; szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem

BaRepas
O sosie tatarskim słów kilka. 150

jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować

wcinaj to
Mus z kaszy manny i białej czekolady z orzeźwiającymi truskawkami 1845

białej czekolady 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kg truskawek 6 łyżek syropu z czarnego bzu (u mnie czarny bez+pędy sosny) skórka otarta z połowy cytryny garstka listków mięty garstka listków bazylii łyżeczka cukru pudru (można pominąć jeśli macie naprawdę słodkie truskawki) Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko dodajemy

Zawsze głodna!