cytryna - 13435 przepisów (strona:600/896)

Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 197

łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lody, lody, lody! Ogórkowe, buraczane i truskawkowy sernik…Z polewą czekoladową (choć bez czekolady). Wegańskie, bezglutenowe i 137

tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe! Składniki lody ogórkowo-kokosowe sok z połowy cytryny (lub z limonki) 2 ogórki 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki 4 łyżki erytrotulu + 2 ksylitolu* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii Strawberry cheesecake 3 szklanki truskawek (upchanych

Fill The Bowl
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 688

mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 200 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek świeżych 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szkl cukru pudru  5 łyżeczek żelatyny 70 ml ciepłej wody 300 ml kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka

Ala piecze i gotuje
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 139

zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal

królestwo garów
Kopiec kreta 150

suchego patyczka. Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Banany należy przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.     Krem: Czekoladę kroimy   na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan.   Jak już będzie

Passion of Cooking
Torcik śmietanowy z kiwi 132

kostki masła - 2 serki homo - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 śmietana 30% (350g) - 1 śmietanka 18% (250ml) - 1 bita śmietana w proszku - 1 śmietan-fix - 1 galaretka cytrynowa - 1 dżem kiwi z limonką - 2-3 kiwi A teraz napiszę jak zrobić taki torcik Najpierw w garnku topimy masło. Ja kupuję masło 82% tłuszczu bo ono jest najlepsze

Kuchenne Wariacje
Muffinki waniliowo rumowe 181

próba zbliżająca mnie do osiągnięcia makaronikowego celu Tak czy inaczej coś robić trzeba bo w końcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kuchenne Wariacje
Muffinki mocno pomarańczowe 146

więc pomyślałem, że można by coś w tym temacie upichcić. Szybki rzut oka do lodówki, później do szafki i myśl: zrobię muffinki mocno pomarańczowe Tak wiem, były już muffinki cytrynowe i znów kolejne muffinki, ale stwierdziłem że to będzie dość sensowne żeby sprawdzić nowy smak a jednocześnie ugruntować sobie umiejętności muffinkowe – hym… albo raczej umiejętności mieszania składników moją

Kuchenne Wariacje
Krem z białych szparagów 136

Składniki: - 1 pęczek białych szparagów - 1 cebula - 1 łyżka masła - pieprz, sól - gałka muszkatołowa (do smaku) - 500 ml bulionu - 50 ml śmietanki 18% - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka cytryny Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy szparagi i dodajemy do cebuli ale bez główek. Szparagi chwilę dusimy, zalewamy bulionem i gotujemy

Kuchenne Wariacje
Sernik Czekoladowy 145

Sernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive

Made By Mom And Son
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 196

wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba. 7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy zalać

Bon Ton Italia
Odchudzanie z koktajlami.Koktajl truskawkowo - arbuzowy 194

Pozostałe związki arbuz zawiera w bardzo znikomych ilościach. Truskawki: Truskawka posiadają duże ilości witaminy C więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka z pigwą 120

niż za pierwszym razem, ale jeszcze trochę im brakuje do ideału. Mam tu oczywiście na myśli ich wygląd i kształt, a nie smak. Ciasteczka są bardzo kruche i pachnące cytryną, a kwaskowata marmolada z pigwy korzystnie wpływa na końcowy efekt". Czytaj więcej

Wiem co jem
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 131

trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście." Czytaj więcej

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 152

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe

Wiem co jem