cytryna - 13435 przepisów (strona:600/896)

Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 140

zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal

królestwo garów
Kopiec kreta 153

suchego patyczka. Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Banany należy przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.     Krem: Czekoladę kroimy   na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan.   Jak już będzie

Passion of Cooking
Torcik śmietanowy z kiwi 136

kostki masła - 2 serki homo - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 śmietana 30% (350g) - 1 śmietanka 18% (250ml) - 1 bita śmietana w proszku - 1 śmietan-fix - 1 galaretka cytrynowa - 1 dżem kiwi z limonką - 2-3 kiwi A teraz napiszę jak zrobić taki torcik Najpierw w garnku topimy masło. Ja kupuję masło 82% tłuszczu bo ono jest najlepsze

Kuchenne Wariacje
Muffinki waniliowo rumowe 183

próba zbliżająca mnie do osiągnięcia makaronikowego celu Tak czy inaczej coś robić trzeba bo w końcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kuchenne Wariacje
Muffinki mocno pomarańczowe 149

więc pomyślałem, że można by coś w tym temacie upichcić. Szybki rzut oka do lodówki, później do szafki i myśl: zrobię muffinki mocno pomarańczowe Tak wiem, były już muffinki cytrynowe i znów kolejne muffinki, ale stwierdziłem że to będzie dość sensowne żeby sprawdzić nowy smak a jednocześnie ugruntować sobie umiejętności muffinkowe – hym… albo raczej umiejętności mieszania składników moją

Kuchenne Wariacje
Krem z białych szparagów 141

Składniki: - 1 pęczek białych szparagów - 1 cebula - 1 łyżka masła - pieprz, sól - gałka muszkatołowa (do smaku) - 500 ml bulionu - 50 ml śmietanki 18% - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka cytryny Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy szparagi i dodajemy do cebuli ale bez główek. Szparagi chwilę dusimy, zalewamy bulionem i gotujemy

Kuchenne Wariacje
Sernik Czekoladowy 150

Sernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive

Made By Mom And Son
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 203

wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba. 7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy zalać

Bon Ton Italia
Odchudzanie z koktajlami.Koktajl truskawkowo - arbuzowy 197

Pozostałe związki arbuz zawiera w bardzo znikomych ilościach. Truskawki: Truskawka posiadają duże ilości witaminy C więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka z pigwą 121

niż za pierwszym razem, ale jeszcze trochę im brakuje do ideału. Mam tu oczywiście na myśli ich wygląd i kształt, a nie smak. Ciasteczka są bardzo kruche i pachnące cytryną, a kwaskowata marmolada z pigwy korzystnie wpływa na końcowy efekt". Czytaj więcej

Wiem co jem
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 133

trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście." Czytaj więcej

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 155

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe

Wiem co jem
Babka cytrynowa 139

Bardzo łatwe i szybkie ciasto do herbaty pachnące cytryną. Wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą, której to zgodnie z moim noworocznym postanowieniem ma w tym roku być więcej w naszej diecie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Schab w brzoskwiniach 101

wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis." Czytaj więcej

Wiem co jem
Filet z kurczaka w sosie cytrynowym 86

zobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego”. Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania