cytryna - 13435 przepisów (strona:604/896)

.945. skończyły w omlecie 137

PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~125ml gorącej wody ~2 białka - zostały mi po wypiekach, jeśli nie macie wolnych białek można użyć 1 całego jajka (dużego) ~łyżka soku z cytryny ~1/3 łyżeczki sody ~opcjonalnie coś do posłodzenia Płatki zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5-10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni na małym ogniu

breakfast of dreams
.974. bum w kaszy 178

cóż...Jestem bardzo ciekawa jak będzie i nie mogę się doczekać! :) Oczekujcie relacji na blogu :) Lato coraz bliżej...Wykorzystuję zapasy mrożonych owoców bo zaraz będą świeże!  Zapraszam na cytrynowe ciasto z jagodami! :) *bezglutenowe* KLIK TUTAJ lub na zdjęcie

breakfast of dreams
.980. tofu-trufle 140

przerabianie...Jeśli ktoś jest ciekawy co napstrykałam tradycyjnie zapraszam na mój fanpage TUTAJ *klik* :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego ~30g mąki kokosowej ~cukier/stevia do smaku ~sok z 1/2 cytryny ~50g ziaren granatu Tofu blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nabieramy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na min. 4h (najlepiej na całą

breakfast of dreams
ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI 144

KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do smaku (u mnie pieprz cytrynowy, ziołowy i sól) ~dwie kromki chleba razowego    jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, gdy zacznie

chili & sugar
czekoladowa niedziela #3 - kakaowy krem z awokado (vegan) 147

naleśników, placków, gofrów itp. itd.... :) KREM KAKAOWY Z AWOKADO  przepis autorski // 1 mały słoiczek (ok. 300g) ~duże dojrzałe awokado (po obraniu 210g) ~20g naturalnego kakao ~łyżka soku z cytryny ~1/4 szklanki fruktozy (lub 1/2 szklanki cukru) ~1/2 łyżeczki mielonej wanilii Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę bez grudek. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy

chili & sugar
Frizzante Piemonte D.O.C. Chardonnay 72

marginesie to chyba przejęłam po mężu skłonności do suchych żartów i kiepskich dygresji :) Otóż Pablo przeczytał, że jeśli wino będzie dobrze schłodzone i podane zostanie ze skórką cytryny to doskonale posłuży jako aperitif. Nie bardzo wiedzieliśmy w jakiej formie tę skórkę zaserwować więc Pablo wystrugał skrobaczką do warzyw fantazyjne farfocle i umieścił je w kieliszkach. Wizualnie wyszło nieźle. Jak się

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane z kawiorem 109

tradycyjnie się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka

Marder&Marder Manufacture
Kurczak pieczony 111

kilogramy. A jeszcze chcemy dwie modyfikacje wprowadzić do tego kurczaka, niedługo pewnie więc znów go zrobimy. Bo podobno bardzo dobry jest jak do środka wsadzi się pokrojona w ósemki cytrynę lub jabłko szara reneta. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Chrupiąca brukselka w cieście 120

Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Green salad, czyli sałatka z kurczakiem i awokado 162

obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. I skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Green salad 2, czyli sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami 134

też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego pieprzu i 1 łyżeczka musztardy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. znowu dokładnie mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Buraczki na ciepło 147

łupinach aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody, studzimy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Wlewamy tyle wody żeby prawie przykrywała buraki. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, 2 szczypty cukru, 1 łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy stopniowo, powoli 1 łyżkę mąki cały czas intensywnie mieszając. Po odparowaniu większej części wody i uzyskaniu właściwej

Marder&Marder Manufacture
Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą 164

smaku roślinka więc lepiej ostrożnie ją dawkować :) 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cebula sok z 1/2 cytryny garść posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Mieszamy razem w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach odcedzamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy wszystko i wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Muffiny z żurawiną 117

szczypta soli 1 szklanka suszonej żurawiny (może też być świeża lub mrożona) 3/4 szklanki maślanki 1/3 szklanki mleka 60 g roztopionego masła 1 duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie. Nakładamy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania