chodzi? :>), ale o tym więcej innym razem... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~250g tofu ~50g jogurtu - krowiego lub sojowego ~1/2 - 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wstawiamy na noc do lodówki*. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *nie jest to konieczne, ale krem smakuje lepiej gdy smaki się przegryzą
breakfast of dreamsjeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby ją upiec. Wam za to mogę polecić tę bezglutenową, cytrynową babkę, którą upiekłam jeszcze przed wyjazdem do Finlandii, ale opublikowałam dopiero dwa dni temu, kliknij na zdjęcie aby przejść do przepisu. A TUTAJ *klik* pozostałe przepisy Wielkanocne, polecam się
breakfast of dreamsjedliście lub zraziliście się do niego - też spróbujcie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej fasoli (biała/czerwona, aczkolwiek biała ma bardziej delikatny smak) ~jajko ~25g kakao ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek mleka (ciężko powiedzieć, dolewałam na oko, mniej więcej 3-4 łyżki?) ~cukier/stevia wg. gustu ~2 łyżki kajmaku/masy krówkowej Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kajmaku) i mieszamy
breakfast of dreamsPRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~125ml gorącej wody ~2 białka - zostały mi po wypiekach, jeśli nie macie wolnych białek można użyć 1 całego jajka (dużego) ~łyżka soku z cytryny ~1/3 łyżeczki sody ~opcjonalnie coś do posłodzenia Płatki zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5-10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni na małym ogniu
breakfast of dreamscóż...Jestem bardzo ciekawa jak będzie i nie mogę się doczekać! :) Oczekujcie relacji na blogu :) Lato coraz bliżej...Wykorzystuję zapasy mrożonych owoców bo zaraz będą świeże! Zapraszam na cytrynowe ciasto z jagodami! :) *bezglutenowe* KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsprzerabianie...Jeśli ktoś jest ciekawy co napstrykałam tradycyjnie zapraszam na mój fanpage TUTAJ *klik* :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego ~30g mąki kokosowej ~cukier/stevia do smaku ~sok z 1/2 cytryny ~50g ziaren granatu Tofu blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nabieramy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na min. 4h (najlepiej na całą
breakfast of dreamsKREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do smaku (u mnie pieprz cytrynowy, ziołowy i sól) ~dwie kromki chleba razowego jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, gdy zacznie
chili & sugarnaleśników, placków, gofrów itp. itd.... :) KREM KAKAOWY Z AWOKADO przepis autorski // 1 mały słoiczek (ok. 300g) ~duże dojrzałe awokado (po obraniu 210g) ~20g naturalnego kakao ~łyżka soku z cytryny ~1/4 szklanki fruktozy (lub 1/2 szklanki cukru) ~1/2 łyżeczki mielonej wanilii Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę bez grudek. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy
chili & sugarmarginesie to chyba przejęłam po mężu skłonności do suchych żartów i kiepskich dygresji :) Otóż Pablo przeczytał, że jeśli wino będzie dobrze schłodzone i podane zostanie ze skórką cytryny to doskonale posłuży jako aperitif. Nie bardzo wiedzieliśmy w jakiej formie tę skórkę zaserwować więc Pablo wystrugał skrobaczką do warzyw fantazyjne farfocle i umieścił je w kieliszkach. Wizualnie wyszło nieźle. Jak się
Marder&Marder Manufacturetradycyjnie się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka
Marder&Marder Manufacturekilogramy. A jeszcze chcemy dwie modyfikacje wprowadzić do tego kurczaka, niedługo pewnie więc znów go zrobimy. Bo podobno bardzo dobry jest jak do środka wsadzi się pokrojona w ósemki cytrynę lub jabłko szara reneta. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder ManufactureWyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufactureobsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. I skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufactureteż do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego pieprzu i 1 łyżeczka musztardy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. znowu dokładnie mieszamy
Marder&Marder Manufacture