cytryna - 13435 przepisów (strona:610/896)

Sałatka z wstążkami z cukinii 178

dodatkowego smaku sałatce.  Kolejno przygotować sos - do małego słoiczka dodać wszystkie składniki, następnie zamknąć słoiczek i energicznie potrząsnąć.  Do sałatki pasuje też zwykły winegret na bazie cytryny - jednak ten, który ja podaję, wybitnie tutaj pasuje.  Na talerzu układamy kolejno: liście szpinaku, wstążki z cukinii, posypujemy całość orzechami, następnie fetą. Kolejno doprawiamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Przed samym

Garniec Magalie
Maślane bułeczki z konfiturą 140

blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać

Garniec Magalie
Gruszki na ... migdale 184

migdałów ... Pychota!  Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół.  Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka

Garniec Magalie
Woda truskawkowa 161

salonie i przygotowałam sobie pyszną, domową wodę truskawkową. Polecam – to dosłownie kilka minut w kuchni     Składniki /2 szklanki/: 10 truskawek kilka listków mięty 2 plasterki cytryny woda mineralna kilka kostek lodu   Czytaj dalej... Artykuł Woda truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Smoothie morelowo- melisowe! 109

listę moich ulubionych! Smacznego orzeźwienia! SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki naparu melisy firmy Posti - 6 kostek lodu - kilka listków świeżej pokrzywy - 500 g moreli ze skórką (bez pestki!) - 2 plastry cytryny W/w składniki zmiksuj bardzo dokładnie! Masa ma być jedwabista! Pyszne! Smacznego! Przepis zgłoszony

SMYKWKUCHNI
KOKTAJL WARZYWNO - ZIOŁOWY 105

składników mineralnych i witamin. Składniki: 600 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki naparu Mięty Posti 1 zielony ogórek typu wąż 3 gałązki selera naciowego pól pęczka koperku łyżeczka soku z cytryny ew. sól lub pieprz - ja nie dodawałam Wykonanie: Do blendera wrzucamy obranego ogórka, seler naciowy,miksujemy. Dodajemy jogurt oraz koperek. Ponownie miksujemy. Dolewamy wcześniej przygotowany i schłodzony napar mięty, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 213

minut Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów), 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier), sok z 1 cytryny, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie). Przygotowanie: Owoce umyć i odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Zdjęć

SzczyptaSmaQ
Stek ze szparagami 154

oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu pieprz świeżo mielony do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

My Culinary Art
Blinki serowo - truskawkowe. 96

złoty kolor. Usmażone poukładaj na bibułę , aby odciekły z nadmiaru oleju. Gdy są jeszcze ciepłe posyp je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią . Podawaj od razu z gorącą herbatą z cytryną .  Smakują wyśmienicie, sprawdziłem. :-) Przepis ten znalazłem tutaj :  z cukrem pudrem. trochę go dostosowałem do moich potrzeb

Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka pieczone w jogurcie 289

Skrzydełka pieczone w jogurcie są bardzo kruche. Czerwona papryka nadała im wyrazistości i pikantnego smaku. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Skrzydełka dokładnie myjemy i odcinamy lotki. Nacieramy przyprawą do kurczaka. W miseczce

VioletoweKucharzenie
Dorada z grilla z werbena cytrynową 176

wtedy jeśli jest to grill w piekarniku. Polecam serdecznie takie podanie ryby, ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso a werbena nadaje jej cytrusowej nuty. Dorada z grilla z werbeną cytrynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 188

Zapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Syrop z hyćki (czarnego bzu) 218

drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce

Pyry na Gaz
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 130

dodałam barwników spożywczych dlatego kolory na zdjęciu nie są intensywne; są naturalnie delikatne; blado pomarańczowy niestety tutaj nie widoczny oraz kolor kawy z mlekiem Smacznego :) Zobacz także: Sorbet mocno cytrynowy                        lody koktajlowe ananas-banan

KreatywnePiny
Ciasto truskawkowe z galaretką. 185

Białka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera na pyszną, jasną pianę ( aby dobrze ubić białka misa i końcówki muszą być idealnie umyte. Ja dodatkowo przecieram je sokiem z cytryny). Do ubitych białek dodajemy, żółtka i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.   Ciasto pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza