sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę. Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania. Całość powinna zacząć emulgować
MamaOskarkaskładniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniabardzo orzeźwiający koktajl, idealny na taką pogodę jak dzisiaj. Składniki : -1/2 awokado - 2 banany - 1/2 szklanki zaparzonej mięty posti - 2 łyżki soku z cytryny - kilka świeżych listków mięty Przygotowanie : Zblendować, włożyć do lodówki, pic schłodzone ( można dodatkowo pomazać kubek roztopioną czekoladą i jak zaschnie wlać napój
zdrowa vege kuchniaŚwietnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie. Składniki: 1 litr zsiadłego mleka 400ml jogurtu greckiego 2-4 jajka pęczek botwinki z buraczkami pęczek koperku ogórek wężowy sok z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć
Pyry na Gazśmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem
e-PrzepisyKulinarneMarynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka wędzona łyżeczka -czosnek staropolski dwie szczypty -dwie szczypty cukru brązowego -pieprz cytrynowy dwie szczypty -rozmaryn posiekany łyżeczka -cząber dwie szczypty -majeranek dwie szczypty -oliwa 4-5 łyżek -szklanka piwa ciemnego -kilka gałązek lubczyku -posiekany w plastry czosnek kilka ząbków Wszystkie składniki z marynaty łączymy
BaRepastwardo i np. pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy. Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około 1 szklanka. Szklanka
Gospodyni Miejskawody. Banalny trik psychologiczny. Oczywiste rozwiązania są w końcu najlepsze. I pamiętaj, że należy pić ZANIM odczujesz pragnienie. Urozmaicaj Jeśli nudzi Cię zwykła woda, eksperymentuj . Dodaj plaster ogórka, cytryny, pomarańczy, imbir, zamrożone owoce leśne czy liście mięty. Możesz też spróbować wody o większej zawartości minerałów - to właśnie one kształtują smak, dlatego zwykła źródlana może wydawać się "gorsza". Zastanów się
Powiedz dietom niePieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie przełożyć pieczarki do słoiczków, dopełnić gorącą zalewą z przyprawami, zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna KuchniaOrzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Makaron podgotować i przygotować formę, wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi. Żółtka utrzeć z cukrami i aromatem, następnie dodać wystudzony makaron, orzechy i sztywno ubitą pianę
Tradycyjna Kuchniastosowany w kuchniach już przez nasze prababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta
Tradycyjna Kuchniawyjątkowym menu na ten wyjątkowy wieczór. Ja co roku robię zabawne ciasteczka ze śmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem, dodać mąkę, sól
Tradycyjna Kuchniaprzedstawiam przepis całkowicie zminimalizowany- można rzecz dla początkujących i zabieganych. Składniki: 70 dag jabłek 4 jaja 8 dag mąki 12 dag cukru 2 cukry waniliowe Cynamon 1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem. Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć
Tradycyjna KuchniaSmaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania usztywniacza śmietany- fix Wykonanie: Banany skropić kwaskiem, a schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixami. Poduszone drobno banany dodać do kremu. Wymieszać
Tradycyjna Kuchniaprostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchnia