końca zmiękłych herbatników wewnątrz. Składniki : opakowanie dużych wafli (5 wafli) 2 opakowanie herbatników po 100 g szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao 150 g masła galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody 5 bananów Wafle przełożyć dwiema mokrymi ściereczkami, by zmiękły. Masło rozpuścić. Dodać cukier, kakao i ciepłą galaretkę. Wsypać pokruszone herbatniki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę 30 % (250 ml) ubijamy z cukrem pudrem (4 łyżki) do powstania gęstej masy. Wykonanie: Biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Na krążek układamy bitą śmietanę, kawałki pokrojonych truskawek. Przekładamy kolejnym biszkoptowym krążkiem i czynność powtarzamy. Na jeden torcik przeznaczamy 3 krążki. Dekorujemy truskawkami. A Ty komu podarujesz taką słodycz
Mój Smak na Życietego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta z cytryny /do smaku oraz gęsta marmolada brzoskwiniowa /lub inny dowolny smak / ok.250-300 g Wykonanie: -Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić. -Uformować
Zakamarki mojej kuchniczosnku - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować
zdrowa vege kuchniakremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt kakaowy: Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje
Takie tam pichceniedałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Mąkę
mojewypiekiinietylkopłatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka) 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzeszkodzie, aby np. zwolennicy ostrzejszych lub bardziej słonych smaków dodali mniejszą lub większą ilość musztardy Dijon. Innymi typowymi składnikami majonezu, których osobiście zwykle nie stosuję, są: sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz, choć można spotkać nawet dodatek cukru. Można też zrobić majonez z żółtek jedynie surowych, jak również z dodatkiem surowego białka, a także ziół. Zamiast oleju rzepakowego można
Kulinarna Pokusatego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się o dodatek ogórka konserwowego obok (zamiast?) kiszonego. Jest to też kolejny przepis, w którym
Kulinarna PokusaPołączenie czekoladowego afrodyzjaku z pięknymi, małymi, fioletowymi owocami... czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia. Skąd pomysł na czekoladowo-borówkową granitę? Zapewne wielu z Was jadło granitę o smaku pomarańczowym, cytrynowym... Moi drodzy kuchnia i smaki są dla nas. Także dlaczego mielibyśmy się ograniczać i nie eksperymentować? Spróbujcie. Dla mnie, to połączenie stało się przysłowiowym "strzałem w 10". * pomysł i przepis
Słodkie okruszkizatem mocno złamana, Paprykowo - pomidorową Salsa dowartościowana. W takiej postaci dostał kurczak zupełnie nowych barw, Ty też swoje kurczaki z codziennej nudy wybaw ! KURCZAK 2 piersi z kurczaka pieprz cytrynowy, sól przyprawa do kurczaka oregano 1/2 pomidorów z puszki Piersi marynujemy w przyprawach. W naczyniu żaroodpornym wykładamy pomidory z puszki, posypujemy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy piersi
Mój Smak na Życiepszennej 1,5 miarki (łyżeczki) suchych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych liści melisy cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając pod koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut
Weekendy w domu i ogrodziedyni Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Napoje: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Woda ogórkowo - cytrynowa
Moja smaczna kuchniaotarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych) 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek 250 g mascarpone 250 g śmietanki 36% Poncz: Składniki: 2 łyżki cukru trzcinowego 60 ml wody Dekoracja: Składniki: plasterki limonki 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie Piekarnik
w mojej kuchni