cytryna - 13435 przepisów (strona:618/896)

Koktajl wzmacniający i budujący odporność 144

napojów. Idealny na schłodzenie się podczas upałów, na uzupełnienie witamin. Składniki -miód leśny lub gryczany u mnie  Skworcu -pęczek natki pietruszki -garść świeżego młodego szpinaku -sok z połowy cytryny -szklanka wody -2 jabłka -1 kiwi -plaster imbiru -kilka listków bazylii Wszystkie składniki wymyj, pokrój i wrzuć w blender. Dodaj miód . Ublenduj na gładko. I zdrowie w zasięgu ręki gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Prażony aromatyczny kokos- aromat Azji 221

orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru palmowego,trzcinowego lub zwykłego brązowego (lub więcej) 1/4 do 1/2 łyżeczki sambal oelek (lub inny sambal np. trassi of manis) 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej w pudrze (sereh-poeder) 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (djinten) 1/2 łyżki startego korzenia loaos'u ewent 1 łyżeczki w proszku 1 łyżeczka trassi 1 łyżeczka suszonej kolendry w pudrze (ketoembar

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lunchowa lekka sałatka z łososiem 221

granatu 100 g płdów solirodka (zeekraal) 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki winegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę) odrobina mleka lub wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chłodnik z ogórka i koperku z wędzonym pstrągiem 222

minuty Dolać bulion i doprawić solą i pieprzem Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu przez ok. 15 min Zdjąc ognia i wystudzić Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę mozna przygotować dzień wcześniej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Koktajl z Truskawkami i Awokado 123

roku, dnia a nawet i nocy Wypróbujcie! Składniki: 0,5 awokado obranego, bez pestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny do smaku miód lub syrop klonowy do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkości. Jeśli konsystencja jest dla Was za gęsta dodajcie wodę lub sok jabłkowy

Made By Mom And Son
Salceson - rolada waflowa 290

wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g  masła ok 300 g ulubionych bakalii 1-2  paczki herbatników np szkolnych 2 lekko kwaśne jabłka 1 - galaretka cytrynowa Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią wafle, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło rozpuszczamy z cukrem i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy posiekane

Malinowe Pocałunki
Dania obiadowe - ryby 190

Łosoś na parze     Łosoś smażony   Łosoś z piekarnika   Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym     Pstrąg łososiowy na parze   Dorsz atlantycki w cytrynie   Smażony śledź atlantycki

Passions hobbies life
Keks biszkoptowy 147

żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig, rodzynek, suszonej żurawiny i skórki z cytryny i pomarańczy *** Wykonanie : Do miski wsypałam cukier puder, dodałam żółtka - zmiksowałam na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dolewałam ocet ( mam mikser ręczny, więc żeby było łatwiej  łyżkę octu przelałam

apetytnapieczenie
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 235

dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki oregano, po 1 łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut

apetytnapieczenie
Ryż z jabłkami i budyniem. 412

banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe  2 banany garść żurawiny 2-3  łyżki masła klarowanego kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy

Kuchnia Beaty
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 99

młodych listków kalarepy, a wrzucone na wrzątek i potraktowane jak szpinak stają się miękkie i pyszne! Liście botwiny same w sobie są super, świetnie komponują się z sokiem z cytryny, ale też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje

Mango Papaja
Tort z musem truskawkowym. 163

blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody  sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy

Malinowe Pocałunki
Łosoś smażony 135

sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki

Passions hobbies life
Czekoladowy tort z truskawkami 221

Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Sałatka z sałaty lodowej do obiadu 127

ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia TUTAJ pieprz, sól i szczypta cukru Sos mieszamy w osobnym naczyniu. Sałatę kroimy w paseczki, bądź szarpiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy

MamaOskarka