kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce. Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym
Plate of Joysama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa
MamaOskarkaszklanki mąki ziemniaczanej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła * sok wyciśnięty z 1/2 cytryny * otarta skórka z 1 cytryny * kilka kropli aromatu cytrynowego Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia. Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować
Mix smakuLemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem
zabawa smakiemformę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop
Kulinarne przygody Gatitymakową 3. Udekorować czekoladą Kolejność nakładania warstw ciasta: Ostudzony spód owsiany posmarować powidłami śliwkowymi, następnie ułożyć ostudzoną bezę makową; Na bezę nakładać miąższ z cytryny i startą skórkę cytrynową, a następnie nakładać bitą śmietanę i posypać jej wierzch startą czekoladą Smacznego :) Zobacz także: Pavlova
KreatywnePinywylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco
Codzienna kuchnia niecodziennapysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić do niej mięso, najlepiej odstawić
Cukier&PuderCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy szparagi i smażymy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i chwilę przesmażamy
Kulinarne przygody Gatitycieniutkiego pędzelka. Igły to powbijane wykałaczki, które podzieliłam na mniejsze igiełki ( wyszło ok. 190-200 wykałaczek, czyli blisko 400 igiełek :P ) Doniczka to zasadniczy tort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba się
Pudełko rozmaitościprzecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu
BaRepasciepły wiosenny wieczór. Polecam! składniki - 2 porcje 2 małe wypatroszone dorady pieprz z kolendrą sól morska oliwa z oliwek świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra) 2 ząbki czosnku cytryna do podania przygotowanie Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą
Stare Garykolejne etapy! Podczas tego etapu 4 dniowego nie wolno pić herbaty, kawy, kakao, napojów gazowanych, niektórych soków, dlatego poranne cappuccino i wieczorną herbatę zastąpiłam gorącym naparem z imbiru i cytryny, który piję z eleganckiego termo-kubka (taki mały trik, po prostu lepiej mi wtedy smakuje
upichconafirma Polsoja - plasterek vege plastrów o smaku Cheddara/ firma Polsoja - trochę masełka - kromka razowego chleba - żurawina - miska suszonych owoców: śliwki + morele - świeżo rwana rzeżucha - herbatka pokrzywowa z trawą cytrynową
upichconatemperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy
upichcona