cytryna - 13435 przepisów (strona:620/896)

Słodkie środy - Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką 1141

zimno z piankową niespodzianką SKŁADNIKI : około 24 herbatniki 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki (np agrestowe) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 237

tego jakie mocne lubimy smaki, ja dałam 2 cm i było to trochę za dużo dla mnie, ale dałam radę wypić, chociaż paliło ;) ), - 1 duży korzeń pietruszki, - 1 plaster cytryny bez skóry i pestek. Wykonanie: Do tego soku tak jak do poprzedniego użyłam najdrobniejszych sit, wkładając na przemian liście i kawałki pietruszki. W tej wyciskarce świetne jest to że otwór

Co na wege obiad?
Sok z pokrzywy. 162

RĘCE, DLATEGO LEPIEJ MIEĆ UBRANE RĘKAWICZKI JEDNORAZOWE ) . Po czym za pomocą czystej, lnianej ściereczki lub gęstego sita wycisnąć sok. Sok przelać do ciemnej butelki. Można go zakonserwować sokiem z cytryny lub odrobiną spirytusu. Przechowywać w lodówce około 2 - 3 dni. Sok należy wypijać po 1 łyżce około 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Po tym czasie zrobić przerwę i ponownie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Grande Grill - Steak house w Krakowie 217

kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce.  Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym

Plate of Joy
Kotlety rybne z bekonem. 120

sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa

MamaOskarka
Babka cytrynowa 228

szklanki mąki ziemniaczanej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła * sok wyciśnięty z 1/2 cytryny * otarta skórka z 1 cytryny * kilka kropli aromatu cytrynowego Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia.  Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować

Mix smaku
migdałowe ciasteczka z lemon curd 253

Lemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem

zabawa smakiem
Tarta z rabarbarem 144

formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop

Kulinarne przygody Gatity
Owsianek mak beza-cytryna 138

makową 3. Udekorować czekoladą Kolejność nakładania warstw ciasta:   Ostudzony spód owsiany posmarować powidłami śliwkowymi, następnie ułożyć ostudzoną bezę makową; Na bezę nakładać miąższ z cytryny i startą skórkę cytrynową, a następnie nakładać bitą śmietanę i posypać jej wierzch startą czekoladą Smacznego :) Zobacz także:                               Pavlova

KreatywnePiny
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 145

wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w marynacie musztardowo ziołowej 146

pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić do niej mięso, najlepiej odstawić

Cukier&Puder
Salatka ze szparagami i mozzarellą 107

Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego  płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy szparagi i smażymy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i chwilę przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort kaktus 238

cieniutkiego pędzelka. Igły to powbijane wykałaczki, które podzieliłam na mniejsze igiełki ( wyszło ok. 190-200 wykałaczek, czyli blisko 400 igiełek :P ) Doniczka to zasadniczy tort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba się

Pudełko rozmaitości
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 170

przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu

BaRepas
Dorada z grilla 155

ciepły wiosenny wieczór. Polecam! składniki  - 2 porcje 2 małe wypatroszone dorady pieprz z kolendrą sól morska oliwa z oliwek świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra) 2 ząbki czosnku cytryna do podania przygotowanie Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą

Stare Gary