Na zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag świeżych truskawek 25 dag kiwi 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu skórka z cytryny 1 opakowanie żelfixu 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać że... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com