Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska
królestwo garówcynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni, urzekły niejednego polskiego kucharza. Uległ im także Jarosław Uściński - szef
królestwo garówgałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki 3-4 cm i ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Grasicę umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Następnie włożyć
królestwo garówwymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówmięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso
królestwo garówporządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić
królestwo garówPenina, w trakcie spotkania próbowaliśmy pięciu win : Vila Istenic - 100% Chardonnay ( 64 zł.) – półwytrawne, dominują aromaty owoców cytrusowych. Polecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy, cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z lodem, do wyboru z miętą lub świeżym ogórkiem. Barbara - 50% chardonnay, 30% rumeni plavec, 20% laśki riesling
królestwo garówsmażyć partiami, około 1,5 minut – mają być blade i chrupiące. Wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie smażyć ponownie aż zbrązowieją, około 1 minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón. Jakiś czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa Janiszewskiego, do sklepu Złoto Hiszpanii . Tam mogliśmy zapoznać się z ofertą
królestwo garówperliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper
królestwo garówśledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówśledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy Płaty śledzi wyjąć z oleju, osuszyć. Śledzie, cebule, ogórki, paprykę, żółtka pokroić w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połączyć sałatkę z sosem, doprawić pieprzem. Można również
królestwo garówmorza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito
królestwo garówkrólestwo garów. * Jeżeli nie mamy tak pociętych kości, to proponuje szpik przygotowac według przepisu szpik wołowy pieczony. **sos vinaigrette – sos z oliwy (3 części), octu winnego lub soku z cytryny(1 część) z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Można doprawić ziołami, czosnkiem, musztardą
królestwo garówschab z dzika , ale postanowiłam upiec tak kurczaka. Wybrałam nogi z kurczaka, zagrodowego. 6 nóg z kurczaka zagrodowego, 100 g masła, 1/2 pęczka natki pietruszki, skórka otarta z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, sól (1/2 - 1 łyżeczki), 50 g masła, siano Czosnek rozgnieść. Natkę pietruszki niebyt drobno posiekać. Masło rozgnieść z czosnkiem, natką, skórką cytrynową i solą. Nogi oczyścić, osuszyć
królestwo garównogi z kurczaka kukurydzianego *, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka listków tymianku, sól, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 łyżek masła, Nogi kurczaka oczyścić, oprószyć solą, obsypać tymiankiem i odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na których obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino, przykryć i dusić do miękkości, około 30 minut. Uduszone nogi
królestwo garów