perliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper
królestwo garówśledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówśledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy Płaty śledzi wyjąć z oleju, osuszyć. Śledzie, cebule, ogórki, paprykę, żółtka pokroić w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połączyć sałatkę z sosem, doprawić pieprzem. Można również
królestwo garówmorza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito
królestwo garówkrólestwo garów. * Jeżeli nie mamy tak pociętych kości, to proponuje szpik przygotowac według przepisu szpik wołowy pieczony. **sos vinaigrette – sos z oliwy (3 części), octu winnego lub soku z cytryny(1 część) z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Można doprawić ziołami, czosnkiem, musztardą
królestwo garówschab z dzika , ale postanowiłam upiec tak kurczaka. Wybrałam nogi z kurczaka, zagrodowego. 6 nóg z kurczaka zagrodowego, 100 g masła, 1/2 pęczka natki pietruszki, skórka otarta z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, sól (1/2 - 1 łyżeczki), 50 g masła, siano Czosnek rozgnieść. Natkę pietruszki niebyt drobno posiekać. Masło rozgnieść z czosnkiem, natką, skórką cytrynową i solą. Nogi oczyścić, osuszyć
królestwo garównogi z kurczaka kukurydzianego *, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka listków tymianku, sól, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 łyżek masła, Nogi kurczaka oczyścić, oprószyć solą, obsypać tymiankiem i odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na których obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino, przykryć i dusić do miękkości, około 30 minut. Uduszone nogi
królestwo garówryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie
królestwo garówPROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób, sos z tymiankiem. Schab delikatny, nie przegotowany, w środku delikatnie różowy. Dobrze skomponowane danie. 3. BISZKOPT, CYTRYNA, BEZA – cytrynowy, odświeżający deser. Wszystkie dania eleganckie, lekkie, dopracowane i co najważniejsze smaczne. Jeżeli pozostałe dania są równie dobre, to na pewno warto odwiedzić Le Victoria Brasserie Moderne
królestwo garówcienkie plasterki, oprószyć solą, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Odcisnąć, przełożyć do salaterki. Dodać pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi, śmietanę i wymieszać. Zamiast śmietany można dodać oliwę doprawioną sokiem z cytryny i cukrem. kryształ
królestwo garówjako korzenna przekąska - bardzo polecam! składniki 300 g suszonych śliwek ( nie wędzonych) 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty earl grey 250 g cukru 250 ml octu czerwonego 1/2 cytryny 7 szt goździków 3 szt ziela angielskiego 3 cm kora cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu przygotowanie Zaparzyć mocną herbatę ( 7 łyżeczek herbaty zalać 300 ml wrzątku) - niech dobrze
Stare Garydodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu umieściłam już przepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach greckich . Dziś kolej na sernik z brzoskwiniami z dodatkiem świeżej melisy cytrynowej z mojego zielnika :) Składniki : 1 kg twarogu mielonego 4 jajka ok. 125 g miękkiego masła szklanka (200 ml) cukru pudru cukier waniliowy (ok. 8 g) budyń śmietankowy (64 g) szczypta
Weekendy w domu i ogrodziełyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać
zielonacukinkaMarynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy 2 łyżki majonezu sól 1 łyżka przyprawy maggi przyprawa gosposi Rafex pieprz cytrynowy Rafex 5 łyżek oleju kilka łyżek bułki tartej Oleofarm Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzenie