cytryna - 13435 przepisów (strona:626/896)

Ciasto drożdżowe z figami 82

ciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 96

przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede mną pojawiło się ciasto orzechowo-miodowe – nic dodać, nic ująć. I oczywiście napój miodowo – miętowy z cytryną. Jak ja lubię takie napoje zamiast coli czy innych wynalazków Ogólnie dania bardzo smaczne, bez zbędnego przekombinowania, tak jak być powinno. Warto będąc w okolicy wpaść do Bartnej Chaty

królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 101

winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013. T o 100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 135

cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni, urzekły niejednego polskiego kucharza. Uległ im także Jarosław Uściński - szef

królestwo garów
Risotto z grasicą 125

gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki 3-4 cm i ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Grasicę umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Następnie włożyć

królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 105

wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Ragout z jelenia po niemiecku 144

mięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso

królestwo garów
Tort makowy z kremem śliwkowym 123

porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 108

Penina, w trakcie spotkania próbowaliśmy pięciu win : Vila Istenic - 100% Chardonnay ( 64 zł.) – półwytrawne, dominują aromaty owoców cytrusowych. Polecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy, cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z lodem, do wyboru z miętą lub świeżym ogórkiem.   Barbara - 50% chardonnay, 30% rumeni plavec, 20% laśki riesling

królestwo garów
Boquerones smażone - sardele, anchoa smażone 152

smażyć partiami, około 1,5 minut – mają być blade i chrupiące. Wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie smażyć ponownie aż zbrązowieją, około 1 minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón. Jakiś czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa Janiszewskiego, do sklepu Złoto Hiszpanii .  Tam mogliśmy zapoznać się z ofertą

królestwo garów
Perliczka pieczona 89

perliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper

królestwo garów
Sałatka śledziowa 104

śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :)   zastawa

królestwo garów
Sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem 134

śledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy Płaty śledzi wyjąć z oleju, osuszyć. Śledzie, cebule, ogórki, paprykę, żółtka pokroić w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połączyć sałatkę z sosem, doprawić pieprzem.  Można również

królestwo garów
Navajas – iberyjska uczta 281

morza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito

królestwo garów