Śledź z majerankiem 259płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sok z 1 cytryny olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki
Kuchcik gotuje
Zupa Wietnamska Tom Yum 176potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Do przyrządzenia większości potraw potrzebne są orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Restauracje wietnamskie znajdujące się poza dalekim Wschodem, mają często problem, aby zdobyć odpowiednie ingrediencje, ponieważ w danym państwie nie ma ich odpowiedników, muszą więc sprowadzać niektóre przyprawy
ClauditteMissCooking
Shrimp toast. 162będą miękkie - wrzucasz krewetki na patelnie z cebula. Dodajesz trochę masła klarowanego, dwie łyżki miodu i sok z 1 cytryny. smażysz kilka minut na wolnym ogniu, tak, by zbytnio się nie skurczyły puszczając wodę- przez co staja się suche i gumiaste. Dodajesz soli
ClauditteMissCooking
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 253może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella
ClauditteMissCooking
Kurcze pieczone 152Składniki: 8 ćwiartek z kurczaka - nóżki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej szczypiorek 1 słoik sosu indyjskiego curry 1 cytryna 5x5 cm imbiru 2 łyżeczki przyprawy 'papryka ostra' 5 ząbków czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry pieprz 1 duża cebula Przygotowanie: Nóżki dokładnie myjemy i umieszczamy w głębokiej misce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce
ClauditteMissCooking
Tagliatelle z wędzonym łososiem i winem 147Składniki: 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki 1 cebula 40 ml białego wina wytrawnego oliwa z oliwek pieprz i sól imbir w proszku pieprz cytrynowy makaron tagliatelle chilli Oryginalna wersja tego dania : "Doradca Smaku" odc. 8: Tagliatelle domowe z wędzonym łososiem i żubrówką Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekaną w piórka cebulę
ClauditteMissCooking
Thai Satay & Shrimps 186łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka świeżo zmielonej przyprawy garam masala świeżo zmielony pieprz 7 dużych krewetek 1 natka pietruszki 1 łyżka masła
ClauditteMissCooking
Szaszłyki 152dodatkiem tymianku i oliwy) Piersi z kurczaka ok 300-400 g ( w marynacie z mielonej ostrej papryki, majeranku i oliwy z oliwek) Krewetki gotowane bądź surowe ( ewentualnie namaczamy w cytrynie) Papryka ok 3 sztuk ( ćwiartki) Cebula ok 3-4 sztuki ( ćwiartki) Mięso kroimy na kawałki w kształcie kwadratów. Kolejność nabijana i mieszania składników jest dowolna. Grillujemy
ClauditteMissCooking
SMOOTHIE 132Składniki: zimne mleko garść rodzynek 2 łyżki soku z cytryny mrożone truskawski mrożone jagody mrożone borówki mrożone maliny banan pomarańcze melon zielony jabłko
ClauditteMissCooking
SMOOTHIE #2 126Składniki: mleko kefir szpinak natka pietruszki 1 ząbek czosnku banan zielony melon sok z cytryny chudy twaróg 2 łyżki miodu pieprz
ClauditteMissCooking
Domowy serek łososiowy z SUEMPOL 124Składniki: 100 g wędzonego łososia z cytryną SUEMPOL 300 g białego sera twarogowego chudego mleko świeżo mielony pieprz natka koperku Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę :) Serek idealny na zdrowe, wiosenne kanapki !!! http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/05/suempol-nagroda.html SMACZNEGO
ClauditteMissCooking
Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie 173sera feta 250 g oliwek zielonych bez pestek 250 g oliwek czarnych bez pestek 2 pęczki natki pietruszki 6 ząbków młodego polskiego czosnku sok z jednej dużej cytryny 1 łyżka przyprawy do ziemniaczków sól czosnkowa 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki garam masala pieprz roszpunka 2 litry wody włoszczyzna świeża i z młodych warzyw 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela
ClauditteMissCooking
Biszkopt przekładany pomarańczami i bananami w galaretce 208galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu. 2. Biszkopt przeciąć na pół. Dolną część z powrotem przełożyć do tortownicy, ułożyć pokrojone (i ewentualnie skropione cytryną) w plasterki banany. Zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Włożyć do lodówki. 3. Rozpuścić drugą galaretkę. Gdy już będzie tężeć wylać na biszkopt wyłożony pokrojonymi w plastry pomarańczami
A Ty Smakuj Mnie
Chaczapuri ze szpinakiem 172łyżki oleju ząbek czosnku starty żółty ser kto ile chce Przygotowanie: Na maśle podsmażyć szpinak ( ja używam mrożonego ), przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny ( tak żeby nie było za kwaśne ). Zredukować wodę ( ja ją czasem wypijam :-) lub wylewam ). Zdjąć z ognia i ostudzić. Zmieszać mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, suszone drożdże i mleko. Zagnieść
Gaździnka warzy
Grzyby, chaczapuri i sos 161strony, aż się ładnie zarumieni. Na końcu wyłączyć gaz i przykryć pokrywką. Sos zrobić z ...... jogurt, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, parę kropel soku z cytryny - do smaku. Wymieszać, skosztować i Smacznego I marynowane grzybki od mojej Teściowej
Gaździnka warzy