okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić
Smaczne Zdrowegęste (z reguły wlewam niepełną szklankę wody). Przygotować nadzienie z brzoskwiń: Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sokiem cytrynowym, cynamonem i goździkami. Wrzucić brzoskwinie. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. W między czasie usmażyć naleśniki: Nieprzywierającą
Moja Delicjatrzeba złożyć jakieś konkretne menu :) Kiedyś w moim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki
Czerwona Porzeczkapiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki
Świat Domowej Kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera
Mój Smak na Życiepozostałych składników mineralnych, takich jak wapń czy magnez. A co z wodami smakowymi? Unikaj jak ognia! W ostatnich latach sklepy zalała fala różnych wynalazków, typu woda o smaku truskawkowym, cytrynowym itp. Wydaje się, że to nic złego, przecież to wciąż tylko woda. Nic bardziej mylnego, tego rodzaju napoje są zapchane cukrem, sztucznymi aromatami, substancjami konserwującymi. Butelka takiej wody może mieć
Powiedz dietom nieubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wykładamy na talerz i posypujemy orzechami
BaRepasrozgrzane masło, solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem i parmezanem
BaRepasłyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły filety zmielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodką tradycją na Wielkanocnym stole od bardzo wielu lat :) Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki cukru 10 jajek 1kg twarogu (tłustego bądź półtłustego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ aromatu cytrynowego 3/4 szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki Do dekoracji: Polewa najlepiej gorzka (gotowa lub wg przepisu poniżej*) 1 łyżka kokosu Miękką margarynę dobrze ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku
Smakowy Rajwyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy RajLukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny lub wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód
Smakowy Raj