Nasze zakupy- to białe w worku to grzybnia Wśród miliona nasion, które kupiłam tej wiosny znalazły się dwa worki z grzybnią- Boczniaka zwykłego i cytrynowego. Przyznam, że były droższe niż pozostałe [ok. 15 zł w markecie ogrodniczym], ale wizja własnego pieńka z grzybkami była zbyt kusząca, żeby się jej oprzeć. Kilka dni po kupnie grzybni udało nam się dorwać
les mirabellessernik 5 żółtek 20 dag masła 250 ml śmietany 30% 25 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag kandyzowanej skórki cytryny 5 dag daktyli 5 dag fig 1/2 laski wanilii Do dekoracji Kandyzowane plasterki pomarańczy Kandyzowane wiśnie Co najmniej na kilka godzin przed przygotowaniem paschy twaróg przekładamy do gazy albo
les mirabellesobrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym- to taka moja alternatywa dla syropu klonowego. Ten z mlecza jest rzadszy i ma lekki cytrynowy posmak, ale jest równie słodki. No i bardzo zdrowy- podobno działa świetnie na przeziębienie, a smakuje o niebo lepiej niż większość specyfików z apteki. Jak to powiedział Sid w Epoce lodowcej
les mirabellessyropu. Mieszamy tak, żeby pozostały grudki i pieczemy 25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Muffiny najlepsze są jeszcze lekko ciepłe- wilgotne, miodowe, bardzo aromatyczne i, przez syrop mleczowy, trochę cytrynowe. Dla mnie są na drugim miejscu jeśli chodzi o smak, zaraz po muffinach kasztanowych. El Muffin Upiekłam je dziś w przerwie, ale oczywiście nie zdążyłam zjeść. Spakowałam sobie
les mirabellestego kilka plasterków ogórka z naszej szklarni i gotowe. Szczawik świetnie komponuje się z łososiem- jego kwaskowaty smak przyjemnie kontrastuje z łagodną rybą. Mamy naszą polską alternatywę dla trawy cytrynowej;). Podano do stołu! Ostatnie chwile szczawika Szczawik w dziczy To jest trudny tydzień- po wielu przygodach stwierdziliśmy zgon naszej studni- oznacza to wydatek i zakup nowego igłofiltra. Pomimo zabiegów reanimacyjnych
les mirabellesCzekam jeszcze na szyszki chmielowe, żeby dodać. Chyba działa, bo śpi mi się cudownie (ale może dlatego, że uwielbiam spać:P). Wisi i usypia Zebrałam też miętę pieprzową, cytrynową, cząber, tymianek i melisę, bo rozrosły się za bardzo. Ziołowe wiechcie powiesiłam na belce u nas w pokoju i mamy tu teraz trochę śródziemnomorsko. Kończę na dziś
les mirabellescukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól, pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy
les mirabellesmirabelki można zwiększyć lub zmniejszyć jego ilość. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. KonQbkowy pstrąg był od wewnątrz posmarowany masłem czosnkowym. Na wierzchu ryby konQbek ułożył kilka plasterków cytryny i tak przygotowaną ugrilował. W międzyczasie tato grilował bardziej tradycyjne karkówki i żeberka i muszę przyznać, że do wieprzowiny ten sos też pasował doskonale.Polecam jeśli planujecie dziś grilla
les mirabelleszmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów ze śliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g
les mirabellesSkładniki: 25 dag moczonej przez noc i ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody) 2 filiżanki przegotowanej lub mineralnej wody 3-4 łyżki octu winnego lub sok z cytryny 2 łyżki soli czosnkowej* 10 dag pasty sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast czosnku, gdy robię kanapki
Qlinarnie i Qlinarnienich związki utrudniają przyswajanie żelaza. Dobrym pomysłem jest przyrządzanie koktajli z natką pietruszki. Koktajl bananowy Składniki: 2 dojrzałe banany, ½ gruszki, ½ pęczka natki pietruszki, kilka kropel soku z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy blenderem i gotowe. Opracowano w oparciu o: http://www.enatura.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=259&Itemid=65 http://www.kuchniajarska.pl/artykuly.php?art_id=006 http://vege.com.pl Kawa latte i piwo orkiszowe w rzeszowskiej Alternatywie Iron myth Iron deficiency
Qlinarnie i QlinarnieZnalezione tutaj . Składniki: 1,5 litr tłustego mleka 1 mały jogurt naturalny 5 łyżek soku z cytryny sitko Zagotuj mleko. Gdy zacznie się „podnosić”, dodaj jogurt wymieszany z sokiem cytrynowym. Serwatka zacznie się oddzielać od grudek sera. Gdy proces się zakończy, odstaw garnek z ognia (im dłużej gotujesz, tym twardszy jest ser). Odcedź ser na sitku. I jeszcze kilka
Qlinarnie i Qlinarniegotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę cynamonu, imbiru, soku z cytryny i słodzika. Dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi 5-6). Podawaj z ulubionymi owocami, konfiturą
Qlinarnie i Qlinarnie