cytryna - 13435 przepisów (strona:631/896)

Łabędzie 111

Składniki: 2 szklanki wody 1 kostka masła ok 2 szklanki mąki 8 jajek Masa: 1 kremówka ok 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Bawole oko 168

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 jajka 2 łyżeczki kakao 1 słoiczek powideł śliwowych bakalie- ja użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam

Ciasteczkowy Potwór
Torcik czekoladowy Pierzynka 166

specjałem. Ale ostrzegam, że jest strasznie słodki i od razu proponuję zamienić polewę czekoladową na bitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny.  To dla tych, którzy nie przepadają za  zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej

Ciasteczkowy Potwór
Egzotyczna kopuła 166

słodkie. Składniki: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej 2 opakowania cukru waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki

Ciasteczkowy Potwór
Kruche ślimaczki 132

Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 15 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki otartej z  cytryny marmolada 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewam przez sito, dodaję szczyptę soli i posiekane drobno masło.Siekam nożem . Dodaję cukier i cukier waniliowy, a potem żółtka. Szybko wyrabiam ciasto,dzielę na dwie

Ciasteczkowy Potwór
Sernik krakowski 141

waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam do zamrażalnika

Ciasteczkowy Potwór
Kandyzowana skórka z pomarańczy 126

Podałam mój przepis na kandyzowaną skórkę z cytryny, a nie wspomniałam, że tak samo można zrobić skórkę z pomarańczy. Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie  tutaj  tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast lub herbaty

Ciasteczkowy Potwór
Rafaello II 111

jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z płatkami pszennymi 150

łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki mąki pszennej Masa: 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 kostki margaryny 1 łyżka mąki pszennej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję

Ciasteczkowy Potwór
Koktajl truskawkowo-bananowy 119

sezon truskawkowy w pełni, więc i koktajl musiał być. Pyszny, kremowy i do tego schłodzony:D  Mniam!!!!!! Składniki: 40-50 dag truskawek 2 banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego cukier kryształ do smaku Wykonanie: Truskawki myję,usuwam szypułki, osuszam i wrzucam do blendera. Banany obieram ze skórki, łamię na kawałki i dorzucam

Ciasteczkowy Potwór
Krajanka truskawkowa z masą serową 138

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek 1 czekolada mleczna 2 kostki twarogu 6 łyżek cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej 2 łyżki soku z cytryny 45 dag śmietany 30% Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę

Ciasteczkowy Potwór
Z kokosem 129

łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Kokos: 20 dag wiórek kokosowych 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietanki  Wykonanie: Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę

Ciasteczkowy Potwór
Kilimandżaro 144

żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Karpatka 159

Masa: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z 1 cytryny Wykonanie: Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko

Ciasteczkowy Potwór
Ptasie mleczko III 162

reszta głupotą by było dodawać to samo w kółko.  Składniki: 7 i 1/2 łyżki żelatyny 5 białek 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 litra śmietany kremówki 1 cytryna 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka ubić z cukrem waniliowym. Owoce sparzyć, wycisnąć z nich sok. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania