ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego
Smakowy Rajjapoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy
Smakowy Rajjagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango
SMYKWKUCHNIbędzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski. Dodać majonez lub majonez z jogurtem (trochę majonezu w tym przepisie musi być... poprostu smakuje o wiele lepiej). Dodać pieprz, curry i płatki migdałowe
Szybko Tanio Smacznieowoce morza. Można je smażyć, gotować , dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba
W kuchni wieczoremgładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia
ladykitchenjabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta
Malinowa Kawiarenkałyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu Wykonanie: Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając dookoła cienką obwódkę. Skropić środek sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce nie powinny być rozgotowane. Dodać
Zakamarki mojej kuchniIdealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku
zabawa smakiemtruskawkami - jajecznica z twarogiem i kminkiem Obiady: - knedle ze śliwkami i cynamonem - placuszki z cukinii ze szparagami - domowe lasagne z mozzarellą Desery: - krucha tarta z orzechami włoskimi - puszyste serniczki cytrynowe na zimno - czekoladowy pudding Przepisy z tej książki może przygotować w domu każdy. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani specjalistycznego sprzętu. To książka, która nie tylko poszerzy zakres naszych przepisów
Szefowa kuchniSkładniki: Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku w plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli morskiej, 2 łyżki brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy
SzczyptaSmaQłyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Pokroić pomarańcze na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z botwiną. Dodać mleko, jogurt, wszystko połączyć. Jeszcze na sam koniec dodałam trochę soku z cytryny, pysznie
pink envelopePiątku jesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki
pink envelopepokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Pistacje (bez skorupki, bo stracicie zęby;) rozgnieść, dodać do bananów, wlać mleko, jogurt i wszystko razem wymieszać, Dodatkowo dodać kapkę soku z cytryny, by orzeźwiła, pysznie
pink enveloperazem nie znalazłam żadnych robali. Ale na wszelki wypadek wszystko mocno zmiksowałam :) Składniki 2 banany 1,5 szklanki maślanki 6 szt śliwek wegierek sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Banany pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki umyć i usunąć ze środka pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w blenderze, dodać maślanki, wszystko razem zmiksować. Dać kilka kostek lodu. Smacznego
pink envelope