myjemy zaraz po jej użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie ją suszymy. Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z deski nacieramy ją sokiem z cytryny lub octem i następnie dokładnie płuczemy. Gdy kroimy na desce mięso lub wędlinę , warto zadbać wówczas o jej dezynfekcję. Przygotowujemy roztwór wodny z dodatkiem sody oczyszczonej
Przepisy i porady kulinarneogórków kwaszonych 1 czerwona cebula łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka masła 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany + sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz
pieprzny smaczekNieraz prosiłam rodziców o parę groszy i biegałam do sklepu po te przysmaki. Kwaśny przekręcał każdemu buzię, a smak po nich pozostał do dziś:) Ale zostawmy rurki, mam całą cytrynę, do tego moja koleżanka przywiozła
Pink Envelopejesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto
Pink EnvelopeGotowi na śniadanie? Po jajkach i babkach, na których widok już mnie zatyka, stawiam na coś lekkiego. Wiosenny serek, z dodatkiem otartej skórki z cytryny, idealnie rozpoczął mój dzień. Jeszcze tylko kawa i zaczynamy – Dzień Dobry! :) Składniki250 g twarogu półtłustego4 łyżki śmietany4 duże rzodkiewkiszczypiorekpaprykaotarta skórka z 1/2 cytrynysól, pieprz do smaku
Pink EnvelopeCoś z posmakiem cytrynowym od dłuższego czasu za mną chodziło. I tak trafiłam na prosty przepis z wykorzystaniem cytryny – pudding. Jeżeli lubicie kwaśne smaki, ten deser będzie dla Was idealny. Koniecznie jemy go na ciepło :) Inspiracją był ten przepis. Składniki (na 3 porcje)2 łyżki miękkiego masła3/4 szklanki cukru1/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mleka2
Pink Envelopesoczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce
Pink Envelopeposiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu Worcester (można pominąć lub zastąpić łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką soku z cytryny) 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki
Trzeci talerzMiodem pysznie smakuje! I zabrałam się za ciasteczka. Po jednym. Jedno po drugim smarowałam wspaniałą pomarańczową konfiturą. Przyznam się szczerze po ponad 10 latach mieszkania na Sycylii, gdzie cytryna i pomarańcz leży na trawie jak u nas jabłka...to nie spotkałam się nigdy z konfiturą pomarańczową. I przyznaję, że ta mi smakuje. Nie jest gorzka. A pomarańcza z niej
Z Kuchni Do KuchniCurry, kokos, limonka, kolendra i kurczak - połączenie doskonałe! Nic dodać, nic ująć - trzeba spróbować;) Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 limonka, albo cytryna garść posiekanej kolendry 300 ml mleczka kokosowego jogurt naturalny pół łyżeczki mąki ziemniaczanej czubata łyżka curry w proszku sól, olej Przygotowanie Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry
Kulinarne Inspiracjekupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji
Kulinarne Inspiracjeostrej papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie
Kulinarne InspiracjePęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć
Kulinarne Inspiracjeostrej zielonej papryczki (lub mniej, jeśli nie chcemy, by danie było zbyt pikantne) puszka pomidorów lub passaty (latem lepiej świeże) 2-3 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku ryż do podania Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zeszklić na patelni z łyżką oliwy z oliwek
Kulinarne Inspiracjeśniadaniowych kupuj zwykłe, owsiane i dodawaj do nich owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy będzie znikomy
Powiedz dietom nie