cytryna - 13435 przepisów (strona:625/896)

Placek Trzech Króli 90

dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić

królestwo garów
torty 211

tort orzechowo czekoladowy tort biszkoptowo-czekoladowy ze śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym

królestwo garów
"Pierożki" z rukolą i pieczarkami 104

zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim oleju. Pierożki podawać z sosem. Można podawać na zimno

królestwo garów
Stek z rekina II 123

cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka

królestwo garów
Cedr kandyzowany – konfitura z cedru 170

Cedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru. Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę. Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych cytrusów, uprawia się go od paru tysięcy lat. Jest pierwszym owocem cytrusowym, który dotarł do Europy. Owoc odmiany Etrog uważany jest za biblijny owoc z rajskiego drzewa wiadomości i jest nazywany „jabłkiem Adama” . Etrog

królestwo garów
Pesto ze szczypiorku czosnkowego 218

pęczki szczypiorku czosnkowego, 100 ml nasion słonecznika, 50 ml oliwy, 100 ml startego parmezanu, sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, przepis od Państwa Majlertów Wszystkie składniki zmiksować, uważając aby nie przegrzać miksera. Jest pyszne :) zastawa

królestwo garów
tarta z agrestem - ciasto z agrestem 79

Ciasto: 250 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego,   farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier,   1 żółtko, 2 łyżki śmietany,   masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować

królestwo garów
Pavlova 118

skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietany kremówki – 30%, 1-2 łyżki cukru pudru, skórka starta z 1/2 cytryny owoce W 1926 i 1929 roku rosyjska primadonna Anna Matwiejewna Pavlova występowała w Australii i Nowej Zelandii. Występy uznano za wydarzenie tamtych lat. Mówiono, że unosi się jakby na skrzydłach

królestwo garów
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 217

góry nogami i lekko ściskając foremki. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Babeczki wypełniać śmietaną i dekorować owocami. Do ciasta można dodać otartą skórkę cytrynową.    kryształ

królestwo garów
Tarta z kremem patissiere i owocami 81

budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 600 ml mleka, 1 jajko, 4 żółtka, 80 g cukru kryształ, 45 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 laska wanilii owoce sezonowe Mąkę, pokrojone masło

królestwo garów
Risotto z owocami 91

masła 170 g ryżu arborio cienko obrana skórka z cytryny, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml wody kokosowej, 3 łyżki zimnego masła, 400 g borówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając

królestwo garów
Tarta „tiramisu” z borówkami 117

ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto

królestwo garów
Morele w occie 62

twardych moreli, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,5 kg cukru, 0,25 l octu 10%, Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej. Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet

królestwo garów
Odwrócona tarta z figami - tarta Tatin z figami 113

mąki pszennej, 100 g masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig,   sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę

królestwo garów
Tarta ze śliwkami. 83

mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1,5 kg śliwek – ja użyłam węgierki, cukier puder do posypania – ja użyłam cukier perlisty, Śliwki umyć, osuszyć. Wyjąć pestki przecinając śliwki wzdłuż na pół. Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć

królestwo garów