cytryna - 13435 przepisów (strona:602/896)

Mix sałat z pomidorkami i kiełkami 143

sałat o składzie: endywia escarda, endywia frisbee, cykoria radicchio, cykoria zukerhut, rucola 20 dag drobnych pomidorków koktajlowych garść kiełków brokuła SKŁADNIKI SOSU: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku bazylia suszona oregano suszone Wykonanie:  Pomidorki koktajlowe opłukałam, osuszyłam i każdego z nich przekroiłam na pół. W szerokim, płaskim naczyniu

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche lawendowe motylki 174

okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem dominuje w ciasteczkach i nadaje im nutkę goryczki, za którą nie każdy przepada. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny cytrynowe na kefirze 139

nich zapomniałam... aż do dziś. Dzisiaj Powtwór wymarzył sobie, że coś upiecze, a wybór padł właśnie na te babeczki. Szybkie, jak to z muffinami bywa, leciutkie, słodko-kwaśne, pachnące cytryną. Polecam :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem 139

każdym razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki cynamonowe 164

dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki:  2 szklanki mąki  pół szklanki brązowego cukru

Domowa Cookierenka Agi
Oponki ziemniaczane 272

zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.  Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl

Domowa Cookierenka Agi
Tort urodzinowy Pomponiki 195

śmietany 30 lub 36% 2 łyżki żelatyny  2 czubate łyżki cukru pudru 2 duże cukry waniliowe 1/3 szklanki wody Dodatkowo: mały słoiczek dowolnego dżemu lub marmolady Poncz: pół cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody   Do dekoracji tortu: masa cukrowa (ok. 800 g) barwniki spożywcze w żelu złoty pył perłowy do dekoracji Wilton Wykonanie: Biszkopt , masa

Domowa Cookierenka Agi
Tort Honda 200

jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt:   Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo

Domowa Cookierenka Agi
Mini ciastka KOLOROWE SŁONIKI 149

Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy kakao) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną Do przełożenia: dowolna masa, np. karpatkowa lub masa kajmakowa z puszki, albo masa do tortów Dodatkowo: ok. 3 50 g masy cukrowej, kolory dowolne Przygotowanie: Biszkopt: Na początku zabieramy się

Domowa Cookierenka Agi
Rolada jagodowa 258

łyżeczka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód (opcjonalnie) Masa jagodowa: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% łyżka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. 2. Standardową blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem

Domowa Cookierenka Agi
Tarta arbuzowa 135

Ciasto: 400 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g zimnego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej)  Nadzienie: 3 kg arbuza (ze skórą) 135 g cukru 120 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1152

ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 100 g krojonych orzechów 100 g krojonych migdałów (proponuję zmniejszyć ilość orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru

Domowa Cookierenka Agi
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 168

łyżkach gorącej wody. Do agaru wmieszać 2-3 łyżki kremu. Całość dodać do pozostałego kremu, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia (na ok. pół godziny).  Gdy krem cytrynowy zgęstnieje, przełożyć go do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie. Wierzch posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Tropikalny sernik (z mango) 208

szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z mango to zmniejszamy ilość cukru o połowę) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy (ew. cytryny, limonki) Tropikalna galaretka: 2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można zamienić na mango) 3 łyżeczki agar Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny z borówkami 208

dzień, deszczowa aura mi niestraszna :) Składniki (na 12 szt.): 225 g mąki pszennej 115 g mąki pszennej razowej typ 2000 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1 jajko 1 duży, bardzo dojrzały banan (rozgnieciony widelcem lub zblendowany) 5 łyżek oleju 285 ml maślanki 225 g świeżych borówek amerykańskich cukier puder

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania