cytryna - 13435 przepisów (strona:601/896)

Babka cytrynowa 136

Bardzo łatwe i szybkie ciasto do herbaty pachnące cytryną. Wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą, której to zgodnie z moim noworocznym postanowieniem ma w tym roku być więcej w naszej diecie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Schab w brzoskwiniach 100

wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis." Czytaj więcej

Wiem co jem
Filet z kurczaka w sosie cytrynowym 83

zobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Surówka z czerwonej kapusty 107

Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy". Czytaj więcej

Wiem co jem
Włoski likier orzechowy 218

chętnych jak ja jest na Jego orzechy więcej. Chyba trzeba będzie pomyśleć o posadzeniu nowego drzewka. Można by wtedy trochę pokombinować z różnymi smakami. Ja zazwyczaj robię ze skórką cytrynową, ale można by spróbować z płatkami róży cukrowej bądź skórką pomarańczową. Czytaj więcej

Wiem co jem
Czekoladowe babeczki ponczowe z musem truskawkowym i kremem mascarpone 123

nich, a jest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać

Wiem co jem
Mus jabłkowo-cytrynowy 142

hansi-theme-font:minor-latin;} „Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł. A w następnym poście przepis na marynowany czosnek do podgryzania zimą aby nie dopadły nas żadne choróbska.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Magdalenki pomarańczowe 125

osobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo kucharz księcia Talleyranda Jean Avice. Klasyczne ciasto na magdalenki zrobione było z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Dziś funkcjonuje wiele zmodyfikowanych przepisów na te ciasteczka. Ja zrobiłam je w wersji pomarańczowej." Czytaj więcej

Wiem co jem
Kisiel z mango i zielonej herbaty 74

zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania. Tym razem wykorzystałam mango i połączyłam go z intensywną w smaku i zapachu zieloną herbatą oraz cytryną.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Skórka pomarańczowa 130

ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową. Skórki pomarańczowe można też ususzyć. Pokrojone w cienkie paseczki rozkładamy na papierowym ręczniku kuchennym i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Od czasu do czasu należy je przemieszać

Wiem co jem
Cytrusowe aromaty do ciast 115

zatem jakiś szczególnie duży wydatek, zwłaszcza, że do przygotowania buteleczki o poj. 250ml wystarczą zaledwie dwie pomarańcze, a wystarczy ona na dość długo. Ja przygotowałam sobie aromat pomarańczowy i cytrynowy, ale można jeszcze zrobić mandarynkowy i limonowy.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka jarzynowa 104

całą pewnością przydała się w życiu dorosłym, to dziewczętom umiejętność robienia lampki nocnej raczej nie, chyba, że zostały blogerkami kulinarnymi tak jak ja i Gosia z bloga „Trawka cytrynowa”, która w dzisiejszym poście opisuje jak zrobić paterę ze świecznika i starej tacy. Ja co prawda na razie swoich umiejętności jeszcze do niczego nie wykorzystałam , ale kto wie. Wracając jednak

Wiem co jem
Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia 106

minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki. Czytaj więcej

Wiem co jem
Piaskowa babka cytrynowa 134

Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :) Piaskowa babka cytrynowa Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty