cytryna - 13435 przepisów (strona:594/896)

Pieczona pierś kurczaka z pomidorami, cukinią i gorgonzolą z dodatkiem tymiankowo-cytrynowego ryżu 152

Lubię takie dania, które właściwie robią się same. Nie trzeba dużo przy nich kombinować a smak jest świeży i wprost letni. Tymiankowo-cytrynowy ryż można jeść kilogramami jest tak obłędnie pyszny. O pieczonej z gorgonzolą i warzywami piersi kurczaka nie muszę wspominać. Smak idealny! Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 pomidor malinowy 1/4 cukinii 50 gram sera gorgonzola dużo świeżego

Mango Papaja
Labneh marynowany w przyprawach i oliwie 167

niej spędzicie, tym bardziej poczujecie izraelski klimat. Przejdźmy teraz do jedzenia. Tamtejszy hummus smakuje zupełnie inaczej niż te, które jadłam do tej pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie

Chocolate Muffin Blog
Oszukane "Malibu"! 150

jaka się utworzyła i dać Wam spróbować... Składniki: 50 ml likieru kokosowego (ja użyłam Canari Coconut) 150 ml mleka 4 kostki lodu coś zielonego do ozdobienia (u mnie werbena cytrynowa) Wykonanie: Co tu dużo pisać, wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanki i na zdrowie! Jeśli nie macie blendera, składniki umieszczacie w shakerze i potrząsamy kilka minut

Blondynka Gotuje
Pianka jogurtowo - cytrynowa 131

pianka, rozpływa się w ustach, jeśli do tego jeszcze podacie mus z malin czy truskawek to już będzie bajka. Polecam gorąco tak podany deser, będziecie zachwyceni. Pianka jogurtowo - cytrynowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą 361

kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę

Czerwień i błękit
Nalewka wiśniowa ze skórką cytrynową. 116

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę wiśniową z dodatkiem skórki cytrynowej. Zapraszam na film.                                                        Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Kandyzowana skórka cytrynowa. 164

przygotować samemu. Dzisiaj przygotowałam kandyzowaną skórkę z cytryn, która jest wręcz nieporównywalna z tymi sklepowymi, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, a więc do dzieła! Składniki na kandyzowana skórkę cytrynową 2 cytryny 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru      Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy, dwukrotnie zmieniając wrzącą wodę. Następnie obieramy bardzo cieniutko, pozbawiając ją białej części

Rozpustne gotowanie
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 181

złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy.      Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę z sokiem z cytryny, mieszamy i powtórnie zagotowujemy. Wyłączamy grzanie, studzimy (frużelina powinna mieć konsystencję kisielu z owocami, jeśli jest za rzadka dodajemy

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 238

cukru waniliowego   125 roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 250-300 g maku 400-450 ml mleka 1-2 łyżki masła 6 łyżek miodu lub cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 1 jajko      Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie odkrywamy pokrywkę, zwiększamy nieco

Rozpustne gotowanie
Babka tulipan. 104

jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 jasny budyń (u mnie cytrynowy) 1 czerwony kisiel 2 łyżki kakao 2-3 łyżki suchego maku tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka

Rozpustne gotowanie
Pyszne Lemon Curd 108

Dzisiaj drobny dodatek do potraw :) Lemon Curd pyszny krem cytrynowy. Składniki :  3 cytryny (otarte z  nich skórki i sok z nich wyciśnięty) 2 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wrzucamy wszystko do jednego garnka - wszystko oprócz oliwy. Gotujemy, ciągle mieszając. Z czasem, nasza mikstura zacznie gęstnieć

dlaSmaQ
Aromatyczny olej ze smakiem 95

zignorowałam - rozcieńczyłam go samą wodą...  Wychodząc ze sklepu, wydawało mi się sensownym stworzenie dla Klienta małych "olejowych saszetek" takich jak np małe śmietanki do kawy, czy np sok cytrynowy...  Przecież czasem jadąc na grilla taka niewielka ilość oleju by się przydała.... I oto robiąc zakupy w zeszłym tygodniu w Carrefour .... znalazłam ! Olej Kujawski - odpowiedział na moje potrzeby

dlaSmaQ
Zupa cytrynowa na bazie mleka kokosowego 126

długi weekend mam dla Was propozycję na pyszną zupę cytrynową. Polecam ją przetestować bo na prawdę warto  !  Ja jestem zakochana w jej smaku :) i dziś dziele się z Wami tą miłością :) SKŁADNIKI: 4 cytryny (na tarce, na drobnych oczkach ścieramy skórkę) puszka mleka kokosowego 500ml 1L bulionu śmietana 18% 4 zółtka kasza jaglana płatki migdałowe tymianek do ozdoby

dlaSmaQ
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 223

gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt. 3. ZAGĘSZCZENIE MARYNATY (15 min) Po co najmniej 3h marynowania (im dłużej, tym lepiej

Nerds Kitchen
Wegańskie ceviche z pieczarek 215

świeżych. Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut bez tracenia czasu na stanie w kuchni. Kwaskowa marynata cytrynowo-limonkowa z kolendrą i chilli i słodycz gotowanej kukurydzy. Jestem oczarowana przepisem i smakiem :) Polecam! Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g surowych pieczarek, 2 limonki, 1 cytryna, 1/2 czerwonej

SzczyptaSmaQ