drożdże świeże 3 dag · mleko 3,2% 1/4 Litra · mąka krupczatka 50 dag · masło 10 dag · cukier 10 dag · jajka 2 szt · sól · skórka z cytryny 1 lyżka · rodzynki 15 dag · olej 1 Litr cukier puder 2 łyżki Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier
Camilla w kuchnitruskawki świeże 50 dag · śmietana 18 proc 250 ml · jogurt naturalny 250 ml · miód płynny 2 łyżki · sok z cytryny 1 łyżka Truskawki umyć, odszypułkować, pare odłożyć a resztę zmiksować z sokiem cytrynowym i miodem. Śmietanę wymieszać z jogurtem i połączyć z musem truskawkowym. Przelać do szklanek, schłodzić
Camilla w kuchniśmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · musztarda 1 lyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, ugotować. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką
Camilla w kuchniłyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzeszków ziemnych,migdałów lub innych orzechów 1-2 ząbki czosnku sok i otarta skórka ze sparzonej limonki lub 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera Parmezan lub sera z pleśnią (opcjonalnie) garstka świeżych listków młodej pokrzywy pieprz i sól (najlepiej morska) lub pieprz cytrynowy Wykonanie: W dużym moździerzu zmiażdżyć partiami wszystkie składniki
Sztuka gotowania w/g Samiryplacuszki, które akurat były na deser :) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie gładkie i zwarte ciasto. Na końcu wsypać obrane i umyte porzeczki. Łyżką kłaść porcję ciasta
My simple kitchenwrażeń smakowych, to postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania. Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia i błonnika. Jest
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - kilka czarnych oliwek - kawałek awokado - ½ małej cukinii - 1 łyżeczka octu balsamicznego* * Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;) ** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki. Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Awokado posiekać
Wegańska kuchnia orientalnawarzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnawszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnamielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny ząbek czosnku sól do smaku łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy
AZgotuj!łyżki syropu klonowego Masa: 2 szklanki nerkowców 1 szklanka waniliowego jogurtu sojowego (lub naturalnego z dodatkiem ziarenek wanilii) ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego sok wyciśnięty z ½ cytryny Nerkowce zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Tortownicę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Do kielicha blendera
Roślinna - blog wegańskioprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo gęsty i bardzo biały. **Lukier limonkowy – 3 łyżki soku z limonki, szklanka cukru pudru; jeśli lukier wyjdzie za rzadki – dodać cukru. Babka
Pociąg Do Kuchnirozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza się z delikatnym posmakiem limonkowego karmelu. Składniki: – 6 przegrzebków – sok z 1 limonki/ cytryny – 1 łyżka oleju – 3 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – 1 papryczka chili
Pociąg Do KuchniBrazylijska lemoniada z limonki jest czymś zaskakującym. Nie tylko nie ma w niej cytryny, ale do tego jest mleko! A jednak jest bardzo orzeźwiająca, wcale nie za słodka, pachnąca. Zaskakuje świeżością i lekką konsystencją. Koniecznie trzeba jej spróbować, zwłaszcza w upały. Składniki: – 3 limonki – 650 ml zimnej wody – 60 g brązowego cukru – 3 łyżki
Pociąg Do Kuchniminut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone
Domowa cukiernia Ewy