części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi
Powiedz dietom niecukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie
Wanilia i KardamonZgodnie z obietnicą Beaty, mojej kumpel,i publikuję recepturę na pyszne włoskie grzanki :) Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego! Składniki: długa razowa bagietka, kilka łyżek rukolowo-cytrynowego pesto 100 g szynki prosciutto crudo mozzarella mini pomidory koktajlowe czarne oliwki suszone zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz olej do wysmarowania blaszki Bagietkę pokroić w kromki grubości
Czerwień i błękitZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią znajdziecie kliknij tutaj SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek
Swojskie jedzonkoTORT DLA WIELBICIELI KOKOSU,NAWET BISZKOP T JEST Z WIÓRKAMI PIERWSZY RAZ TAKI ROBIŁAM I WYSZEDŁ NAPRAWDĘ PYSZNY ,TORT JEST LECIUTKI JAK CHMURKA-A DZIĘKI CYTRYNOWEJ NUCIE NIE JEST MDŁY-PYCHOTKA SKŁADNIKI: Składniki na biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka
Swojskie jedzonkoPOSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) ROZWIJAMY NASZĄ ROLADĘ I SMARUJEMY DŻEMEM ,NA TO BITA
Swojskie jedzonkowiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę. Następnie dodać gruszkę. Dusić jeszcze 5 minut. Zalać całość bulionem i gotować
bastalenadzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3/4 szklanki borówek - 2-3 gruszki - 150 g cukru brązowego W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Do rondelka włóż masło, rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie. Do roztopionego masła
SMYKWKUCHNIłyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek
Tradycyjna kuchnia Kasichlebie to jest okazja. Wiadomo, że wolałabym na zakwasie, ale niektórym chlebom nie wypada. Ten po prostu jest delikatny i taki ma być :) Miąższ jest konkretny, skórka chrupiąca, posmak cytrynowy, środek nie kruszy się przy krojeniu. 300 g. pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni 1 cm kawałek startego świeżego korzenia imbiru ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) mąka - 400 g. sól - szczypta
apetytnapieczeniełyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte
Smaki Przyprawy i Koloryśrednia czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy, Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty) Wykonanie: Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika
Smaki Przyprawy i Kolorykurczaka, 100 g kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna, 600 ml bulionu warzywnego, sól morska, pieprz, oliwa, dymka, natka pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz
Smaki Przyprawy i Koloryok.8 minut. Następnie miksujemy zupkę I dodajemy serki topione. Jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa! Można przed podaniem oprószyć papryką I skórką z cytryny. Kto powiedział, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu? Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorypołączenia dają zaskakujący efekt. Ja osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory