cytryna - 13435 przepisów (strona:568/896)

Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem 155

cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty

Mango Papaja
Krewetki! 172

Pyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! przepis TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Sałatka z gryczanej kaszy i buraków 221

posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianek, u mnie cytrynowy 2 łyżki oliwy szczypta czarnego pieprzu do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g koziego sera Buraczki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Posól, posyp tymiankiem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200ºC, 25 minut). Obierz i pokrój

codojedzenia
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 254

Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? :D Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

FitKot
Ratafia wieloowocowa 196

czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych fig 100 g rodzynek migdały Na 1 kg owoców: 1 litr spirytusu chłodny syrop z 0,5 litra wody zagotowanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Brzoskwiniowe "nóżki" 156

starszych. Coś pysznego na małe co nieco po obfitym obiedzie, nie za słodki, orzeźwiający, doskonały!  Składniki: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie to klasyka gatunku. Brzoskwinie odsączyć, zblendować. Ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, aby było widać kawałeczki owoców. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, zostawić do ostudzenia i aby troszkę stężały

Cakes By Kejt
Chwalę się! 165

swojej inspiracji w odmętach Internetu zrobiłam takie oto cudo, cudo z którego jestem nawet zadowolona ;)  Ale przecież wnętrze jest najważniejsze :) W środku mamy jasny biszkopt, nasączony sokiem z cytryny z odrobiną cukru, przekładany kremem typu ganache z mascarpone o smaku czekoladowym z nutką pomarańczy, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego w sezonie dżemu malinowego dla kontrastu smakowego

Cakes By Kejt
Biszkopt z musem truskawkowym 193

osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Sernik jagodowy 202

SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód     POLEWA: 200g śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru jagody do posypania Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zblendować, połączyć z masłem, wyłożyć do tortownicy (23cm) wyścielonej

Cakes By Kejt
Krem z bobu 2.0, Jiro śni o sushi 292

dyni. Tutaj  szybsza wersja (bez obierania ziaren z łupinek). Składniki: 2 łyżki oliwy lub masła 0,5 kg bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz, sok z cytryny, inne ulubione przyprawy Ugotuj bób na parze. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Po ostygnięciu bób obierz z łupinek. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć bób i podsmaż przez kilka minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Drink w stylu Ice Tea 330

wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli nie posiadacie, to można zrobić napar z torebki. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA rum 1-2 limonki sok z limonki garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej kostki lodu WYKONANIE Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić i włożyć do lodówki. Osobiście trzymam w lodówce również

Passions hobbies life
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 184

łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki:  - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam do garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero dodaję kaszę

Kuchnia co dnia
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 181

cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto

Kuchnia co dnia
Mazurek różano-lukrowy 163

Mazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko

Kuchnia co dnia
Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) 168

żurawiną) Składniki:   ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania