przynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt. Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopożywki do rozwoju i nasz podarunek gwiazdkowy może stać się bardzo niebezpieczny. Zagrożenie dotyczy przede wszystkim oliwy, do której dodajemy świeże zioła, świeżą papryczkę chilli, świeży czosnek czy skórkę cytrynową. Przyznam się, że zdarzyło mi się w przeszłości robić oliwę czosnkową po prostu zalewając oliwą świeże ząbki czosnku i nic mi się nie stało. Jednak gdy robię podarunki dla najbliższych
Chilli Czosnek i OliwaKruche, ale bardzo delikatne, rozpływają się w ustach! Polecam :) Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 1 jajko skórka otarta z 2 cytryn szczypta gałki muszkatołowej Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, wcierać, aż utworzy się kruszonka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić
Domowa cukiernia Ewypłatkami migdałowymi. Składniki: ciasto: 200g mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia masa serowa: 0,5kg chudego twarogu 150g cukru sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 ml mleka dodatkowo: dwie garście płatków migdałowych cukier puder Przygotowanie: Mąkę z proszkiem, cukier, masło i jajko
Tagebuch po polskuSkładniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksować i podzielić na trzy części. Do każdej części dodać galaretki ostygnięte i zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą
W kuchni u Monikikolanka 2 duże marchewki 1 czerwona papryka 1 długi ogórek 2 gałązki selera naciowego pączek szczypiorku 1 średnia cebula Sos 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz papryka słodka papryka ostra Makaron ugotować odcedzić i wystudzić. Marchewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego i paprykę pokroić
O kuchni z uczuciemPolecam każdemu :) Składniki: 2 duże bataty 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/skorki-pomaranczowe-w-syropie.html 3-4 jajka ( zależnie od wielkości batatów ) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej- zależy jak słodkie lubimy ciasta ) cukier puder do posypania Bataty obrać o pokroić w dużą kostkę. Gotować aż będą
Jemy Pijemytaki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający
Kuchnia w szuwarachprzyprawy. Przepis I: 16 g goździków 16 g cynamonu 10 g kardamonu 8 g gałki muszkatołowej 8 g imbiru 4 g pieprzu 13 g suszonej skórki cytrynowej 25 g suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić (polecam zaopatrzyć się w młynek do kawy, który będzie służył wyłącznie do mielenia przypraw) , wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku
Domowa Cookierenka Agiłyżkę masy. Muffiny mają być niższe nisz standardowe. Pieczemy około 20 min. w 180C. Masa cukrowa; 15 dag masła 30 dag cukru pudru kilka kropel soku z cytryny odrobina barwnika zielonego w proszku Dodatkowo; kilkanaście truskawek - każda takiej samej wielkości kolorowe koraliki jadalne Wszystkie składniki na masę ubijamy mikserem kilka minut do momentu aż cukier dokładnie się
Radość kipiąca uśmiechem.pełnoziarnistej i białej tortowej pszennej) 1 średni banan 150 g kandyzowanych skórek cytrusowych 200 g kandyzowanych wiśni 400 g rodzynek skórka z 1 otartej pomarańczy skórka z 1 otartej cytryny 100 ml soku- ja użyłam domowej roboty z aronii ale równie dobrze może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też
greenscarfjest każdy widzi. Dziś przymrozek, jutro deszcz...Naokoło mnóstwo chorych, zakatarzonych, kaszlących osób. Dopadło i mnie...Najpierw łamanie w kościach, gorączka, teraz doszedł okropny katar i kichanie...Miód, czosnek, cytryna, napar z lipy, domowy sok malinowy...To jedyne lekarstwa, którymi mogę się ratować przy moim leku, który biorę. Jest to trudne, ale łapię się wszystkiego co możliwe. Leżąc pod ciepłym
Z Majeczką w kuchnijajek ( oddzielić białka od żółtek ) - 300 g cukru pudru - 130 g miękkiego masła - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny jeśli nie lubimy za dużo lukru zrobić z połowy porcji ,sok dolewać do cukru aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany ,ucierać kilka minut Sposób wykonania : Składniki na ciasto ugniatamy
Wypieki Reneteż rzepa lub zwykła rzodkiewka) - 1 mała cebula lub ½ większej pokrojona w drobną kostkę - 4 łyżki pestek słonecznika Sos: - 3 łyżki oleju (u mnie lniany) - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodu, może być też miód) - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego - sól, pieprz Mieszamy i zjadamy. ;) Normal 0 21 false false
Smakuje zdrowo