cytryna - 13435 przepisów (strona:550/896)

Puszyste delikatne Ptasie Mleczko 609

wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu MASA: - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach) - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu - 4 łyżki kakao - 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody) 1. Biszkopt:  Białka

Moje Słodkie Piekiełko
Pączki Hiszpańskie 214

soli 1 szklanka wody LUKIER:  ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą

Moje Słodkie Piekiełko
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 156

nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM  Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego

les mirabelles
Sernik idealny 164

porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy

Gotowanie i blogowanie
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 137

natką  pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez tę swoją rustykalność, specyficzne wyrabianie ciasta- jest to pizza

Z Kuchni Do Kuchni
Różany mazurek na kruchym cieście (wg babci) 140

blogu znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym

Słodkie okruszki
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 171

erytrytolem 100g chałwy 2 łyżki syropu z agawy 150ml mleka migdałowego 100ml mleka kokosowego 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny Góra 1 tabliczka czekolady 5 kopiastych łyżeczek dżemu wiśniowego 2 łyżeczki syropu z agawy   Sposób przygotowania Spód Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem

Fill The Bowl
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 132

mieszając około 3-4 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty

Przepisy i porady kulinarne
Polędwica miodowo-cytrynowa 143

wieprzowa   marynata: 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku skórka z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oliwy pieprz młotkowany z … Czytaj dalej Polędwica miodowo-cytrynowa

czarrna od kuchni
Babka majonezowa z nutką cytryny 99

zastąpiony jest tutaj majonezem, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho do kawy na spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo dobrze współgra tutaj cytrynowa nutka, dzięki której ciasto nie jest mdłe. Ciasto w środku jest bardzo puszyste i nie musimy się bać, że babka nam nie wyrośnie lub wyjdzie zakalec. Ważnym aspektem jest też

Mieszam w Garnku
Spaghetti z buraczanym pesto 127

szczęście buraki są stale i niezmiennie pyszne i tak samo czerwone ;) Kolorystycznie jest to najpiękniejsze spaghetti jakie udało mi się ugotować ;) Smak wspaniały- trochę buraczanej słodyczy i cytrynowej kwaskowatości- bardzo fajne połączenie, polecam! :) Składniki: 2-3 czerwone buraki pół szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sok z połówki cytryny ząbek czosnku sól, pieprz makaron spaghetti ziarna słonecznika i natka pietruszki

Czerwona Porzeczka
Meksykańska zupa z awokado oraz kurczakiem 186

znowu będzie pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj”. Staram się, aby nic się nie zmarnowało, więc jak zostało trochę rosołu z niedzieli plus Kurczak Dijon grillowany w sosie cytrynowym to szybko zamieniam to w pełną smaków zupę meksykańską.   Zobaczcie jak w 10 minut z prostej pomidorówki możemy zrobić fajne i smaczne danie któremu świeże zioła nadadzą dużo aromatu

PaleoLife
Żeberka z imbirem przepisu Gordona Ramsaya. 170

imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu. Składniki: Żeberka 1,5kg-2kg Sól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 300ml czerwonego wytrwanego wina Pęczek zielonej cebulki dymki 300ml rosołu Przygotowanie: Żeberka nacieramy staranie solą

PaleoLife
Wegański majonez z nerkowców. 140

idealnie, szczególnie w wege burgerach! Wegański majonez z nerkowców   Składniki 125 g (1 szklanka) nerkowców 80ml (⅓ szklanki) wody + 2-3 łyżki* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżeczki soku cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka octu jabłkowego 4 łyżeczki dobrej jakości oleju ½ łyżeczki soli *Dodajemy w przypadku zbyt gęstej konsystencji Sposób przygotowania Nerkowce moczymy w wodzie

Fill The Bowl
Kolorowy deser galaretkowo-owocowy. Galaretki z owocami. 192

Zaraz zrobiło się jaśniej, przynajmniej w mieszkaniu :) Deser chyba wszystkim znany, banalnie prosty w wykonaniu, cieszący oko smakiem a podniebienie wyglądem. Polecam :) Składniki ( na 6 porcji ) - 3 galaretki ( żółta-cytrynowa, czerwona-z owoców leśnych, zielona-agrestowa) - 1 banan, 4 mandarynki, kiść winogron Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu, kolejno najpierw żółtą, potem czerwoną, na końcu zieloną. Banany obrane

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania