najróżniejszymi dodatkami… nic tylko się zajadać. Do tego taki deser jest nie tylko pyszny, ale też z powodzeniem może zastąpić np. drugie śniadanie. Dziś zapraszam Was na delikatnie cytrynowy deser ryżowy z truskawkami i rodzynkową słodyczą. Spróbujcie. Tak przygotowaną ryżową słodycz możecie podać również z okazji Dnia Matki. Składniki: (na 2 porcje) 100 g ugotowanego wcześniej ryżu jaśminowego
Słodkie okruszkijaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zrobić sos - w małej miseczce wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą i polać sosem cytrynowym. Posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
lady-och-mistrzyni.blogspot.compatyczka). U mnie z termoobiegiem piekły się 20 minut, a bez termoobiegu – 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Gotowe muffinki można polać lukrem cytrynowym (cukier puder z odrobiną soku z cytryny) – będą jeszcze ciekawsze w smaku. Można je wtedy ozdobić kolorową posypką. Ja jednak najbardziej lubię je bez dodatków. Post Muffinki jogurtowe
Poezja smakumówię sobie „nie”. Jednak nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego zostaje. Dlatego sięgam wówczas po pyszne, proste i sprawdzone desery idealne na lato. Domowe lody (np. ciasteczkowe lub cytrynowo-śmietankowe ), liczne desery w pucharkach i… ciasta, ciasteczka bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami. Idealny deser
Słodkie okruszkiopublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 450 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko. Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki
Domowa cukiernia Ewytymianek.Obsmażcie 2 minuty na średnim ogniu , stale mieszając.Dodajcie pomidory ,upieczoną paprykę bez skórki , posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle.Wlać gorącą wodę ,doprawić solą i skórką cytrynową.Gotujcie zupę pod przykryciem przez około 15 minut.Dodajcie ugotowana kaszę jaglaną.Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie solą.Dodajcie kilka listków bazylii i zmiksujcie zupę blenderem na gładki krem.Jeśli jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowania: 45 minut Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 cebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatity800ml mleka 2 opakowania dużego budyniu o smaku toffi 300g miękkiego masła 4 łyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki
Cakes By KejtCzas na nowe dzieło z truskawkami :). Zapraszam na smaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Lekko cytrynowy, waniliowy, nie za słodki. Smak jogurtu dodaje lekkości, krem nie jest za mdły. Tort jest duży, wysoki, ponieważ kremu w torcie jest dosyć sporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement
Mała Cukierenkasię tym przejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy
NiePieprz.plWiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać... Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie
Chilli Czosnek i Oliwamoich składników wychodzi taka mała miseczka surówki jak na zdjęciu powyżej ;) Składniki: pół główki młodej kapusty pół pęczka koperku mała cebula 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Kapustę siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko solimy i ugniatamy, aż kapusta trochę zmięknie. Miód mieszamy z oliwą i sokiem
Czerwona Porzeczkatwarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy
Nastoletnie WypiekaniePanów, grająca polską muzykę z lat 20-30. Wracając do menu, na uwagę zasługuje połączenie wódki Ostoya starzonej w dębowej beczce, wzmocnionego wina Lillet Blanc, wody miodowej z bittersem cytrynowym i tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie smakowały mi pierożki z białą kiełbasą, bryndzą
Kuchnia BazyliiSkładniki: ciasto - 4 szklanki mąki pszennej - 4 żółtka - 250 g margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchni