tłuczek..i bez końca lizałam. 350 g.mąki 50 g.miękkiego masła 350 g.cukru pudru 4 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 8 łyżek mleka aromat cytrynowy albo pomarańczowy Szczypta soli ********************************************** Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać jajka i aromat.Wszystko dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną
Food Squareuzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy w malakserze) . Następnie dodać jajo, krótko zmiksować (tylko tak, aby jajo rozprowadziło się w reszcie składników) i dodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche
Moja Delicjabędzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki
Kuchnia Pokoleńpatelnię i przykrywam. Lubię, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie dłużej podgrzewać potrawę. Ważnym dodatkiem jest salsa ze świeżych pomidorów, natki pietruszki i cytrynowo-miodowego dressingu. Całość świetnie się komponuje i może stanowić pełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE KASZA 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka ugotowanego jarmużu 1/4 szklanki suszonych
cool and mintykapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem - świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu. Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie doprawić i powygniatać rękami, aby skruszała. SKŁADNIKI
cool and mintyDelikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Podałam je z makaronem pappardelle i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypałam posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 4 porcje 300 g filetu z łososia ¹⁄₂ czerstwej bułki + mleko
cool and mintyfrytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą. Wszystko świetnie się komponuję, więc i dobrze smakuje! Składniki: 100g piersi kurczaka 1 średni batat 1 pomidor liofilizowana kukurydza przyprawy: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki
Truskawkowa FiestaLIZAKI LODOWE Jednym z owoców świetnie nadających się do tego typu mrożonych deserów jest arbuz. Wystarczy zblendować jego kawałki (warto wcześnie pozbyć się pestek), ewentualnie dodać odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku i gotowe. Nie trzeba nawet dosładzać, bo arbuz sam w sobie jest dość słodki. Stawiamy więc na naturalność i minimalizm. Teraz wystarczy tylko zamrozić. Kto chce, może
Powiedz dietom niepółtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę) pół szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ olejku waniliowego DODATKOWO: Ok. 200 g - 250 g truskawek ( można
Calzonella.complastrów Szynki Chłopa Hańderek 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu pół pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny do dekoracji sałata, papryka, kwiaty ziół. Groszek osączamy z zalewy, wkładamy do kubka blentera, razem z innymi produktami i porządnie miksujemy. Przekładamy do dekoratora cukierniczego z większym otworem. Na plastrach szynki lekko smarujemy masę
Gotowanie jest łatwelaski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy
Słodko-Słony Świat Ilonycytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę
https:KKuchniaMniamwymaga pieczenia, ani chłodzenia w lodówce). Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Do dużej miski przekładamy umyte, odsączone z wody i pozbawione szypułek truskawki. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, śmietanę i cukier – miksujemy blenderem. Dodatkowe truskawki kroimy na kawałki, a część najładniejszych pozostawiamy do dekoracji. Do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy na gładką masę
mojewypiekiinietylkoGrande Réserve 2014. Wino od kilku dni chłodziło się w lodówce co jest absolutnie konieczne. Wino o delikatnej słomkowej barwie. Dominują w nim przyjemne aromaty jabłkowe, cytrynowe, limonkowe, wyczujemy również brzoskwinię. Lekkie nuty drożdżowe to pozostałość po fakcie, że wino po fermentacji pozostawało jakiś czas na osadzie z drożdży. W ustach odnajdziemy również aromaty owoców cytrusowych i jabłek. Przyjemnie kwaskowe
królestwo garów