cytryna - 13435 przepisów (strona:528/896)

Sałata z dressingiem z białego wina 253

sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek szczyptę pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodureszta składników jest dowolna: kawałek szynki (pokrojonej w kostkę, podsmażonej na suchej patelni) kawałki sera W misce umieszczamy umytą roszponkę, dokładamy pokrojone w połówki pomidorki

Szybko Tanio Smacznie
Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 209

miechunkowy z cynamonem: 1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 458

termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 500 g sera 500 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik 189

szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto

Kuchnia Danusi
Ryba w zalewie pomidorowej 145

Przepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach. Składniki: ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę) jajko bułka tarta pieprz cytrynowy, sól olej do smażenia Zalewa: 1/2 litra wody 3 łyżki octu łyżeczka cukru 70 g przecieru pomidorowego 70 g ketchupu 2 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 2 duże cebule

e-PrzepisyKulinarne
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 179

blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min.   Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe) Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo:   2 opakowania Delicji   ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z jabłkami - połowa

Niespełnione zdolności kulinarne
Marokańska sałatka z cieciorki. 189

łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki ziela angielskiego Wykonanie: Cieciorkę opłukać i odsączyć na sitku. Wymieszać ze startą marchewką, rodzynkami, natką, skórką cytrynową, migdałami, szalotką i solą. Przyprawy ugnieść w moździerzu i połączyć z oliwą, sokiem i cukrem. Sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i odstawić do połączenia smaków (przynajmniej 30 minut) Przełożyć

zadanie-gotowanie
Napój imbirowo-cytrynowy z cynamonem. 173

Bardzo często przygotowuję napój imbirowo-cytrynowy, zwłaszcza latem. Tym razem zrobiłam wersję zimową z cynamonem i goździkami. Ma on właściwości rozgrzewające, posłodzony jest cukrem trzcinowym, ale równie dobrze sprawdzi się miód. Zastanawiam się już nad następnym hasłem tygodnia. Mam kilka pomysłów, o jednym nawet wspominałam Maćkowi. Jednak od jakiegoś czasu kusi mnie inny temat, trochę taki przekorny, bez żadnych ograniczeń

zadanie-gotowanie
Lemon curd. 222

przed zrobieniem zdjęć (o zgrozo)! Jak widać - udało się jednak :) Jeszcze nie wiem do czego Marzena użyje swojego orange curdu ... (ale wiem, że będzie to coś pysznego). Mój krem cytrynowy ma już swoje przeznaczenie i przed końcem cytrusowego tygodnia znajdzie się w... Zaraz, zaraz, trzeba będzie tu zajrzeć, żeby się przekonać ;) Tak w ogóle lemon curd to anglosaski klasyk deserowy

zadanie-gotowanie
Sernik zebra z bezową pianką 162

się chyba skusicie. Piekąc go na święta chciałam aby był smaczny i ładnie się prezentował. Poszperałam trochę w szafkach i znalazłam przyprawę do kawy na styl kataloński pomarańczowo - cytrynową. Dodałam ją do masy serowej i serniczek wyszedł super. Jeśli chcecie poszukać tej przyprawy do znajdziecie ją w Lidlu ( ja ją dostałam jakiś czas temu w paczce od Lidla, dlatego wiem

Ewa w kuchni
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 178

nagrzania piekarnika do   190 stopni C   (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić

KuukBuuk
Babka dyniowa z jabłkami 332

razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała się nisko-indekso-glikemiczno przyjazna. Ta babka co prawda nie jest tak wilgotna jak babka herbaciana czy babka cytrynowa , ale też jest pyszna ;3 I te jabłuszka w karmelu na wierzchu… tak ślicznie się prezentuje, że bardziej podoba mi się bez polewy. I tak, przepis zawiera dynię

Jak gotować i nie zwariować
Jogurtowe placki z cytrusową nutką 825

odrobina soli, dodając jogurt naturalny oraz cukry. Do masy przesiać powoli mąkę  proszek do pieczenia oraz wlać olej. Po  wymieszaniu wszystkie składniki dokładnie połączyć ze startą skórka cytrynową (należy wcześniej wyszorować cytrynę) oraz świeżo wyciśniętym sokiem. Rozgrzać patelnię (bez oleju) i łyżką wykładać na nią placki w dużych odległościach (najlepiej 4 sztuki na raz), aby miały szansę urosnąć

ChilliJemy
Sos majonezowy ze szpinakiem 172

jest jeszcze szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się znowu gładki. * w majonezie bardzo ważna jest jakość oleju, który nadaje jemu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć

królestwo garów
Babka limonkowo - jogurtowa 248

czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z limonką i lukrem limonkowym. Baby cytrynowe są pyszne i zawsze mnie zachwycały ale ta jest jeszcze pyszniejsza, wilgotna, puszysta, sprężysta, aromatyczna, orzeźwiająca. Na wielkanocnym stole będzie ozdobą dla oczu i brzucha, zachęcam do upieczenia. Babka limonkowo

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania