cytryna - 13435 przepisów (strona:524/896)

Domowa zupka chińska - błyskawiczna zupka. 300

kilka zupek. 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki cebuli suszonej 2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej  1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą  1 łyżeczka soli Wszystkie przyprawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka.  Zupka chińska: Składniki na jedną porcję: 1/2 marchewki 1/4 czerwonej papryki

Miksturownik
Biały baton bakaliowy 109

Wykonanie: • Masło rozpuścić z wodą i cukrem, dodać mleko w proszku i roztrzepać rózgą. • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać z sokiem cytrynowym do masy. • Wsypać orzechy, rodzynki i płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać. • Małe formy teflonowe lub 1 keksówkę wyłożyć folią spożywczą. • Masę włożyć do formy, delikatnie ugnieść aby wszędzie

To co kocham
Ciasto Śniegowiec 42946

ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Składniki: Biszkopt kakaowy • 6 jajek • 3/4 szklanki mąki pszennej • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka

To co kocham
Szarlotka królewska 141

mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka

To co kocham
Sałatka owocowa w sosie cytrynowym 141

Sezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: • truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele • 3 łyżki posiekanych migdałów Sos • 2 cytryny • 1 banan • 1 morela • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru

To co kocham
Żurawina z miodem i kolendrą 121

słoiku, odsłona druga. Tym razem lekko miodowa, lekko pomarańczowa, lekko alkoholowa, wytrawna i bardzo pachnąca. Trudno ją porównać do poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny

To co kocham
Nalewka cytrusowa 135

pokroić w kostkę. • Zalać spirytusem, dodać sok z grejfruta i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. • Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. • Rozlać do butelek

To co kocham
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 125

pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość cukru ze względu na obecność bakalii. Najlepiej smakuje

To co kocham
Gruszki w białym winie. 118

gotować około 15 - 20 minut. Gruszki powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Ułożyć gruszki w wyparzonych słoikach i zalać winnym syropem. Do każdego słoika włożyć kawałki wanilii, cynamonu, skórki cytrynowej i rozmarynu. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu

zadanie-gotowanie
Chutney jabłkowo-miętowy. 100

kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.  Jabłka i cebulę wymieszać z cukrem oraz solą.. Do garnka wlać ocet, sok z cytryny, dodać gorczycę, skórkę cytrynową oraz cynamon. Doprowadzić do wrzenia. Do garnka dodać jabłka z cebulą. Całość gotować tak długo aż nadmiar płynu wyparuje, a masa będzie lekko kremowa. Laskę cynamonu usunąć. Na koniec dodać grubo

zadanie-gotowanie
ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ 163

ważne ,najważniejsze jest  smak i uroda naszego Polskiego kalafiora:)))   1 duży kalafior cebula 2 łyżki masła 3/4 litra gorącego rosołu sól czarny pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego 15 dag.śmietany 30% 3 gałązki świeżej mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.Dodać kalafior podzielony na różyczki i smażyć,mieszając,kilka minut.Wlać rosół i gotować 15 min.Wyj

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jajka po florencku 138

cytryny 50 g masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 bułeczka (najlepsze będą muffiny angielskie ), pieprz do posypania Sos holenderski: Masło rozpuścić. Na parze mikserem ubić żółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem („na parze”, czyli w dużym garnku zagotować wodę, żółtka przelać do mniejszego garnka postawionego nad dużym garnkiem tak aby dno mniejszego znajdowało się tuż

Bullio
Wegańska babka cytrusowa z avocado 213

kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend), a już w ogóle za piaskowymi i te koszmarki

greenscarf
ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji 171

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody cukier puder do smaku dodatkowo: 1puszka masy makowej 1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Finał konkursu BlogerChef 2016 - relacja 125

nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału. Miło się było spotkać i wspólnie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania