łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody cukier puder do smaku dodatkowo: 1puszka masy makowej 1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem
Domowy Smak Jedzenianowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału. Miło się było spotkać i wspólnie
Kulinarne przygody Gatitygrillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier
Ostra na SłodkoSkładniki: 12 dkg cytryny 0,25 l wody 20 dkg cukru 5 g kwasku cytrynowego 0,5 l wody gazowanej 3 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obetrzeć, włożyć ją do syropu i napój oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Porcjować do wysokich szklanek po 30 ml syropu, dodać po 1plasterku cytryny
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 0,95 l wody 10 dkg miodu 1 g kwasku cytrynowego lub 5 dkg cytryny Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w gorącej wodzie, wychłodzić, wcisnąć sok z cytryny lub dodać kwasek, oziębić. Zimą można podawać napój gorący
Przepisy kulinarne babci Antoninyodrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa
Poezja smakukurczaka 1 marchewka garść grzybów mun 4-5 brązowych pieczarek 2-3 liście kapusty pak choi 200 g makaronu ryżowego przyprawa orientalna sos sojowy ocet ryżowy suszona trawa cytrynowa … Czytaj dalej Potrawka orientalna z pak choi
czarrna od kuchniSkładniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie
W kuchni u Monikikolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI: ( keksówka 12×22 ) * mąka pszenna
Ostra na Słodkołyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wysmarowaną
Gotuję Testujęłyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche
Gotuję Testujęnagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor, a więc łatwo potrawę przypalić. Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe i bardzo aromatyczne. A do tego pozbawione sporej ilości tłuszczu
Dieta moja pasjadostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka natki pietruszki - 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego - sól morska - pieprz cytrynowy - opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłów zieloną cześć pora, natkę pietruszki i lubczyku. Rybę
SMYKWKUCHNIszkl.mąki ziemniaczanej 6 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jeśli ci często opada biszkopt po upieczeniu lub w trakcie , dodaj 1 łyżkę octu lub soku cytrynowego. ******************************************** Jajko i żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.Ciasto wylač na blaszkę wyłożonej papierem.Blaszka o wymiarach 26x36.Piec 20 -25 minut w zależności od kuchenki.160-180 stopniach.Wystudzi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwięc polecam przygotowywać jednorazową porcję, chyba nie chcecie jeść mało apetyczną pietruszkową papkę? Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa Opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli JAk PRZYGOTOWAĆ GREMOLATĘ? Przygotowanie: Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli. Cytrynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię