nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym, posypują pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki serka
Kulinarne przygody Gatitybudyń czekoladowy (sam proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30% 150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady
Ugotowaćwlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała
Gotowanie i blogowanieKolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:) Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami! Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda. Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe
6nieboSkładniki na śliwkowy sos bbq: 1,2 kg śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry ½ szklanki miodu ⅓ szklanki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka świeżo startego imbiru 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka chilli ½ łyżeczki sos Worcestershire Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucamy drylowane śliwki, dolewamy miodu doprowadzamy do wżenia i dodajemy resztę przypraw. Zmniejszamy
PaleoLifesię z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk. 500 gram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 listki bazylii 4 listki rukwi wodnej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła olej, wykałaczki Liście umyć i posiekać drobno. Wymieszać
Czerwony Gupikprzepis mam już od dawna w moim zeszycie z przepisami. Dla odważnych można pominąć miód, ale wtedy raczej bardzo kwaśna. Miód przełamuje i uzupełnia cytrynę. Danie ma kwaśny, cytrynowy posmak, ale i miód jest wyczuwalny, ale nie przyćmiewający cytryn. Trochę odmienne połączenia. 4 filety z mintaja 2 cytryny 3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki estragonu 6 liści rukwy wodnej 2 łyżki
Czerwony Gupikzapachu, następnym razem spróbuję czegoś jeszcze bardziej miętowego. 2 filety rybne 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki listków mięty 200 gram śmietany 100 gram ryżu 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki imbiru suszonego Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanej patelni
Czerwony Gupikdżem jest najlepszy ale z cała pewnością ten jest w mojej prywatnej najlepszej trójce! PYCHA! Składniki: 950g wiśni 950g agrestu 0,95 kg cukru 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy Sposób przygotowania: Wiśnie wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu z cukrem przez około 40 minut mieszając od czasu
Pyry na Gazpiankową masę: 500 g serków śmietankowych Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu
Kuchnia u Krysiszklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli
Ciastka - domowe słodkościbrzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir z papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące
w mojej kuchniorzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie usmażone kwiaty cukinii z delikatnym nadzieniem z kremem z ricotty. Jagnięcina, bakłażan, puree z czosnku. Mielona jagnięcina zapieczona na połówce bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem
królestwo garówlodach ze smażonych śliwek , które tak bardzo Wam smakowały, postanowiłam przygotować lody o bardzo odświeżającym smaku. I Tak dzisiaj zapraszam Was na domowe lody o smaku ananasowo- cytrynowym, z jeżynami i borówkami! Sprawdźcie krótką listę składników i przygotujcie pyszne lody domowe ;-))) SKŁADNIKI: - 2 bardzo dojrzałe banany (skórka jest cała brązowa) - 1 średni ananas świeży i dojrzały
SMYKWKUCHNIbloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto
sierotka maRysia w kuchni