cytryna - 13435 przepisów (strona:545/896)

Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 242

słoik powideł jagodowych      Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto noworoczne - Vasilopita 155

znajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy lub skórka z cytryny tłuszcz do formy Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat

Tradycyjna Kuchnia
Kasza gryczana z kalafiorem,granatem ,nutka curry i dressingiem imbirowym (Jaglany Detoks) 184

kaszy gryczanej  Melvit natka pietruszki pół łyżeczki curry sól morska lub himalajska Dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy u mnie od  Skworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego. Kalafior

Z Kuchni Do Kuchni
Keks z rumowym akcentem 179

pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki mąki. 2. Margarynę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naked Cake 293

cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty  3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g  truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej

Słodkie Przyjemności
Jaglane ciasteczka z kremem daktylowym z awokado i karobem 166

pół szklanki żurawiny, możecie posiekać pół szklanki ciepłej wody Krem daktylowy -1 dojrzałe awokado 3 daktyle  SYMBIO jedna trzecia szklanki mleka roślinnego 2 łyżki karobu sok z połowy cytryny szczypta kardamonu Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciepłą kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj jak tradycyjne. Dodaj olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z serem camembert 279

przygotowania sałatka. Delikatna roszpunka świetnie kontrastuje z wyrazistym camembert. Składniki: 50 g roszponki 1 ser camembert 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić

Mama Gotuje
Przyjaciele i znajomi? 223

ziemniaczanym z lekka sałatką. Cena 29 zł. Na deser zamówiłam fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Cena 16 zł. Do tego czarna herbatka  z syropem imbirowym, świeżą pomarańczą i cytryną. Cena 8 zł. Czy mi smakowało? Danie główne, pierwszorzędne. Niby typowy kurczak, ale nie był suchy. Był delikatny i soczysty. Niby typowe puree, ale kremowe, rozpływające się w ustach

Bike By Life
Jogurtowe ciasto z mandarynkami 199

nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego szczypta soli Warstwa jogurtowa: 1 kg jogurtu sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki skrobi kukurydzianej skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny 300 g odsączonych mandarynek z puszki Blachę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Aby przygotować spód, w misce połącz jogurt sojowy, zmielone siemię oraz olej

Roślinna - blog wegański
Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni 156

sklepu). Składniki: 1 krzaczek bazylii 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki drobno startego parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i prażymy pestki dyni (trzeba cały czas mieszać i pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy

Kolorowy Przepisownik
Kruche rogaliki z powidłami 279

kostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody  Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić

Smakołyki Asi
Rozgrzewająca herbata z czerwonym pieprzem i malinami. 180

mile zaskoczona. Pycha! I na dodatek świetnie się prezentuje i genialne rozgrzewa. Potrzebujesz następujących składników: kubek ulubionej herbaty - u mnie zielona kilka ziarenek czerwonego pieprzu pół plasterka grejpfruta i cytryny kilka malin (mogą być mrożone) opcjonalnie miód/słodzik i odrobina soku malinowego Herbatę zaparz razem ze zmielonym pieprzem, następnie dodaj maliny i plasterki cytrusów. W razie potrzeby możesz posłodzić

Powiedz dietom nie
Likier cytrynowy. 151

filmie poniżej znajdziesz przepis na dobry likier cytrynowy. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie musi on długo leżakować. Zapraszam na film po przepis.                          Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 337

tłuszcz, druga – wodę. Majonez to trójkąt idealny Przynajmniej chemicznie.   Aioli to majonez który powstał w Prowansji, na południu Francji. Rolę zakwaszacza, zamiast musztardy, pełni w nim sok z cytryny lub ocet winny. Na południu Hiszpanii robi się go i bez żółtka – czosnek również posiada zdolności emulgujące, dużo jednak słabsze niż żółtko – taka mikstura lubi się oddzielać. Nie jest idealnie

Karo in the Kitchen
Szpik – masło bogów 362

możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb paleo z mąki migdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania