cytryna - 13435 przepisów (strona:545/896)

Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 172

liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko może być podana na ciepło i na zimno. Bardzo aromatyczna, kolorowa, a dzięki dodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs

mojewypiekiinietylko
Dom pachnący przyprawami. Kilka słów o współpracy z firmą Rafex. 136

kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi po królewsku

Słodkie okruszki
Kaczka duszona na czerwonym winie 114

tłuszcz (w oryginalnym przepisie, tłuszczu się nie wylewa), odwrócić kaczkę, wlać wino. Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Gdy będzie już prawie miękka wlać sok z cytryny, dodać skórkę cytrynową i cukier do smaku. Miękką już kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Sos zagęścić przez gotowanie

królestwo garów
Śmietankowe risotto z warzywami 145

bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki lub lubczyk

Czerwień i błękit
Czekolada plastyczna i tort na Dzień Matki 170

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 500 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny 3 - 4 krople aromatu cytrynowego 3 - 4 krople aromatu pomarańczowego Poncz: 1/2 l zimnej przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki spirytusu kilka kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej

Czary - gary w kuchni
Morszczuk smażony w cieście naleśnikowym z serem żółtym 203

oczkach) 3 filety z morszczuka świeże lub rozmrożone szklanka 200 ml ciasta naleśnikowego przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie kilka kropel soku z cytryny lub pieprz cytrynowy olej do smażenia Przygotowanie: Rybę umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Pęsetą postaraj się wyjąć ości. Przypraw z każdej strony solą i pieprzem w ilości wg uznania oraz skrop sokiem

Anioszek w kuchni
Szarlotka królewska z bitą śmietaną 186

Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku  Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać

Smakołyki Asi
Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem 181

Ulubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki   1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem

czarrna od kuchni
Strudel drożdzowy z truskawkami 157

skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa serowa: 20 dag mielonego twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta 1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce

Wanilia i Kardamon
Babeczki cytrynowe z kremem 99

gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. W tym czasie można zrobić krem: budyń ugotować

Camilla w kuchni
Pudding chia 189

róży i syrop z żurawiny. Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą różaną (swoją drogą, czy są lepsze pączki niż z nadzieniem różanym? Gdyby miało nie być pogody to przenoszę się w zimowe klimaty i nasmażę pączków z konfiturą

Mała Cukierenka
Cytrynowe spaghetti z pachnacym indykiem i bazylia 186

makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso.  Pomysł na przygotowanie spaghetti zaczerpnięty z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", mięsko wg własnej koncepcji.   Cytrynowe spaghetti z pachnącym indykiem i bazylią 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 25 g drobno startego parmezanu sól, pieprz duża garść posiekanych listków bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Anielski puch - ciasto na białkach 149

soli Wykonanie: Cytrynę sparzyć wrzątkiem,wyszorować, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Białka ubić na sztywną pianę dosypując cukier małymi partiami. Na końcu dodać szczyptę soli, sok i skórkę cytrynową. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca - nie wolno się przy tym spieszyć - ubijanie musi potrwać parę minut. Na ubitą pianę przesiewamy mąkę i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy

Mania Wypiekania
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 172

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba

Karo in the Kitchen
Ryba w szpinaku 101

klasycznym – klasycznie z ryżem. Tylko ryż dla odmiany czerwony, a ryba zielona, bo zawinięta w szpinak. Na folii aluminiowej wykładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy rybę doprawioną pieprzem cytrynowym. Na wierzch także kładziemy liście szpinaku. Zawijamy szczelnie folię i pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temp. ok. 160 st. C. Tylko tyle i aż tyle. Obiad

Kucharzyca