cytryna - 13435 przepisów (strona:545/896)

Śmietankowe risotto z warzywami 152

bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki lub lubczyk

Czerwień i błękit
Czekolada plastyczna i tort na Dzień Matki 170

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 500 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny 3 - 4 krople aromatu cytrynowego 3 - 4 krople aromatu pomarańczowego Poncz: 1/2 l zimnej przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki spirytusu kilka kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej

Czary - gary w kuchni
Morszczuk smażony w cieście naleśnikowym z serem żółtym 210

oczkach) 3 filety z morszczuka świeże lub rozmrożone szklanka 200 ml ciasta naleśnikowego przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie kilka kropel soku z cytryny lub pieprz cytrynowy olej do smażenia Przygotowanie: Rybę umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Pęsetą postaraj się wyjąć ości. Przypraw z każdej strony solą i pieprzem w ilości wg uznania oraz skrop sokiem

Anioszek w kuchni
Szarlotka królewska z bitą śmietaną 187

Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku  Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać

Smakołyki Asi
Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem 188

Ulubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki   1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem

czarrna od kuchni
Strudel drożdzowy z truskawkami 159

skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa serowa: 20 dag mielonego twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta 1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce

Wanilia i Kardamon
Babeczki cytrynowe z kremem 102

gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. W tym czasie można zrobić krem: budyń ugotować

Camilla w kuchni
Pudding chia 193

róży i syrop z żurawiny. Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą różaną (swoją drogą, czy są lepsze pączki niż z nadzieniem różanym? Gdyby miało nie być pogody to przenoszę się w zimowe klimaty i nasmażę pączków z konfiturą

Mała Cukierenka
Cytrynowe spaghetti z pachnacym indykiem i bazylia 187

makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso.  Pomysł na przygotowanie spaghetti zaczerpnięty z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", mięsko wg własnej koncepcji.   Cytrynowe spaghetti z pachnącym indykiem i bazylią 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 25 g drobno startego parmezanu sól, pieprz duża garść posiekanych listków bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Anielski puch - ciasto na białkach 151

soli Wykonanie: Cytrynę sparzyć wrzątkiem,wyszorować, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Białka ubić na sztywną pianę dosypując cukier małymi partiami. Na końcu dodać szczyptę soli, sok i skórkę cytrynową. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca - nie wolno się przy tym spieszyć - ubijanie musi potrwać parę minut. Na ubitą pianę przesiewamy mąkę i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy

Mania Wypiekania
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 173

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba

Karo in the Kitchen
Ryba w szpinaku 107

klasycznym – klasycznie z ryżem. Tylko ryż dla odmiany czerwony, a ryba zielona, bo zawinięta w szpinak. Na folii aluminiowej wykładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy rybę doprawioną pieprzem cytrynowym. Na wierzch także kładziemy liście szpinaku. Zawijamy szczelnie folię i pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temp. ok. 160 st. C. Tylko tyle i aż tyle. Obiad

Kucharzyca
Sernik cappuccino 168

ekstrakt waniliowy 2 łyżki mlek a w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajk a pianka:  300 ml śmietany 30 % 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: s pód: C ałe ciastka zanurzamy na chwile w zimnej kawie i układamy w formie jedno obok drugiego. masa serowa: Ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, kawę cappuccino (sypką), mleko

Bon appetit mon amie
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 120

przez cenionych włoskich szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych. W ofercie sklepu są najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini

Moja smaczna kuchnia
Jabłkowa śmietana 88

śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry   Przygotowanie   Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę dodałem do śmietany, wymieszałem, doprawiłem sola, pieprzem i curry. Wstawiłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania