imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu. Składniki: Żeberka 1,5kg-2kg Sól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 300ml czerwonego wytrwanego wina Pęczek zielonej cebulki dymki 300ml rosołu Przygotowanie: Żeberka nacieramy staranie solą
PaleoLifeidealnie, szczególnie w wege burgerach! Wegański majonez z nerkowców Składniki 125 g (1 szklanka) nerkowców 80ml (⅓ szklanki) wody + 2-3 łyżki* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżeczki soku cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka octu jabłkowego 4 łyżeczki dobrej jakości oleju ½ łyżeczki soli *Dodajemy w przypadku zbyt gęstej konsystencji Sposób przygotowania Nerkowce moczymy w wodzie
Fill The BowlZaraz zrobiło się jaśniej, przynajmniej w mieszkaniu :) Deser chyba wszystkim znany, banalnie prosty w wykonaniu, cieszący oko smakiem a podniebienie wyglądem. Polecam :) Składniki ( na 6 porcji ) - 3 galaretki ( żółta-cytrynowa, czerwona-z owoców leśnych, zielona-agrestowa) - 1 banan, 4 mandarynki, kiść winogron Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu, kolejno najpierw żółtą, potem czerwoną, na końcu zieloną. Banany obrane
Kuchnia z widokiem na ogródsię komponują i dodają lekko słodkiego smaku. Składniki: 1 mały batat 1 średnia marchewka 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki mąki żytniej przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, suszone pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Batata i marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miseczki wbijamy jajko, dokładnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy pozostałe
Truskawkowa Fiestamąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż
SMYKWKUCHNIprzepisu Kass na blogu Smaki i aromaty . Przepis trochę zmodyfikowałam. Dodałam jagody goji, olej kokosowy, a także zwiększyłam o połowę składniki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam również na Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Muffinki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział
mojewypiekiinietylkoPolecam! SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki * jajko – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem
Ostra na Słodkochipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową
Gotowanie i blogowaniepamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko
Jacob TastesCzary mary - hokus pokus .... I oto jest - czekoladowa wersja magicznego ciasta/. Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne" cytrynowe. (tutaj przepis - klik ) I cieszy się on dużym zainteresowaniem. Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao. Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą. A o co chodzi
Malinowa Kawiarenkastarego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy garam masala szczypta soli 0.5 łyżeczki mielonego kminku 0.5 łyżeczki chilli w proszku 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego sok z cytryny ćwiartka 100 g sałaty ***************************************************** Liście kolendry lub natki siekamy drobno,oraz chilli i cebulę.Mieszamy mięso z zieleniną , jogurtem i przyprawami.Dokładnie wyrabiamy.Dzielimy na porcje , które
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilepkość- co pozwala je podczepić pod smakołyki "mud" SKŁADNIKI: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 100g suszonych daktyli czubata łyżka mleka kokosowego (gęstego) garść płatków migdałowych 5 listków melisy cytrynowej 2 łyżeczki karobu WYKONANIE: Daktyle zalewamy gorącą wodą- moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Daktyle blendujemy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do aluminiowej formy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
healthy dreamsPyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę
Mango Papajazapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodziesarny (u mnie łopatka) 1 drobno posiekana cebula 4 - 5 ziaren jałowca 3 ząbki czosnku łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu 1 łyżka stopionego masła 40 g tartej bułki sól, pieprz cytrynowy przygotowanie Czosnek, jałowiec, rozmaryn utrzeć , najlepiej w moździerzu. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić
Stare Gary