cytryna - 13435 przepisów (strona:547/896)

Tort bezowy z rabarbarowym curdem, bitą śmietaną i malinami 210

tort bezowy przekładany bitą śmietaną i rabarbarowym curdem z dodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale

MyCookBook.pl
Kurczak w papirusie domowym 270

Składniki: 2 piersi kurczaka, umyte, oczyszczone i osuszone czosnek granulowany pieprz cytrynowy chili w proszku sól i pieprz olej do posmarowania papieru i patelni papier do pieczenia (2 kawałki) Przygotowanie: Piersi kurczaka natarłam dokładnie wszystkimi przyprawami. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmarowałam olejem przy pomocy pędzelka. Pierś układałam na jednym brzegu papieru do pieczenia i składałam go na pół, przykrywając

Kulinarny Pamiętnik
Krojenie skrzepu serowego 169

jest skrzep serowy? Skrzep to połączone w galaretowatą masę (skoagulowane) białka mleka, które oddzielają się od serwatki  po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy) albo poprzez naturalną aktywność bakterii mlekowtch.  Dlaczego tniemy skrzep? Cięcie  skrzepu jest ważnym etapem w procesie produkcji sera, ponieważ ułatwia oddzielenie się serwatki. Niektóre przepisy zalecają cięcie skrzepu na większe kawałki, aby uzyskać sery

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierniczki alpejskie 171

kakao, 3 łyżki śmietana 18%, 200ml soda, 3 łyżeczki przyprawa do piernika, 4 łyżeczki margaryna, 250g miód, 400g Składniki na lukier białka, 2 sztuki cukier puder, 2 szklanki aromat cytrynowy, 1 łyżeczka Przygotowanie W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy do wystudzenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i pozostawiamy

Gotowanie moimi oczami
JAGODZIANKI 179

Przepis na około 30 jagodzianek Składniki: 1 kostka drożdży 1 kostka margaryny Kasia 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 aromat np. cytrynowy 3 jajka 0,5 litra mleka dodatkowo jagody około 0,9 litra Sposób wykonania:  Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki ) i odrobiną cukru,rozczyn wlałam do mąki

Darcia w kuchni
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 197

bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik, a mianowicie pory. Dzisiaj właśnie

SMYKWKUCHNI
Galaretka z ananasem 177

Normal 0 21 Galaretka cytrynowa Ananas z puszki Sok z ananasa   Normal 0 21 Sok uzupełnić wodą do 1/2  litra, zagotować i rozpuścić w nim galaretkę, ostudzić. Ananasa pokroić na kawałki, rozdzielić do szklanek i zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki

Camilla w kuchni
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 268

papierze. Dodatkowo, dla ozdoby, warto pomazać je odrobiną lukru (albo klasycznego Royal Icing , albo szybką wersją z cukru pudru utartego do białości z rumem i sokiem z cytryny). Można też zamoczyć je w gorzkiej lub białej czekoladzie. Nadziane pierniczki, tak samo jak pierniczki bez nadzienia przechowujemy w szczelnym pojemniku, będą dobre do miesiąca. Założę się, że i tak znikną szybciej

Karo in the Kitchen
Murzynek z wiśniami i masą serową 467

pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół kg sera białego zmielonego  (ew. serek taki wiaderkowy na sernik) 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe  Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego lub wiśnie z kompotu bez pestek. Ja wykorzystałam dżem, w którym były całe owoce. Kilka łyżek wiśniówki do nasączenia ciasta. Wykonanie : Mleko , masło , cukier

Malinowa Kawiarenka
Placuszki z dynią 194

Sezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne

Kto ugości moich gości?
Smażone dzwonka z leszcza marynowane w winie, sosie sojowym i soku z limonki. 204

łyżki bułki tartej   1 jajko na marynatę: 1/2 szklanki białego wina   1 łyżka sosu sojowego   2 łyżki soku z limonki   1 łyżeczka pieprzu cytrynowego   1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:  Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy na dzwonka o szerokości około

Symfonia smakowa
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem 849

Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose .     Składniki: 4 jajka 1 szklanka

Mała Cukierenka
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 224

złożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej

Karo in the Kitchen
Straszne ciasto na Halloween 375

oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka   2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę

Pobite gary Barbary
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 207

okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania