Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 225posmarowania 50 g miękkiego masła 24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier cytrynowy ¾ łyżki soku z cytryny 60 g cukru pudru Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj
codojedzenia
Łosoś grillowany ze szparagami 197Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi
KUCHNIA POLSKA
Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną 182szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy
Truskawkowa Fiesta
Pęczotto z kurczakiem i botwinką 196botwiny 3 cebule cukrowe 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi z liśćmi drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kaszę
Qchnia po prostu
LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY 185Cudowny, maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe. Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do gofrów , lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka. Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu. Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając
Upiecz sobie babeczkę
#MINI TORTY# SZPINAKOWE BABECZKI NASĄCZONE MIĘTĄ Z KREMEM MASCARPONE Z LIMONKĄ 204zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki tortowej
Upiecz sobie babeczkę
Migdałowe ciasto z rabarbarem 216Składniki na formę o śr 25 cm Czas przygotowania: 70 min 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miękkiego masła 2 jaja 1 szklanka greckiego jogurtu 1 łyżka starej skórki cytrynowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 /2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli OK 5-6 łodyg rabarbaru
Słodki Kompromis
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 169oraz sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami mięty. Artykuł Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me
Łatwe ciasto z rabarbarem 153cukru. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy
królestwo garów
Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 217skórka + sok z 1 dużej cytryny ok 500 g truskawek Przygotowanie: Przygotować dwie miseczki. Do jednej z nich przesiać proszek do pieczenia, mąkę oraz zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać jajka, sok z cytryny, jogurt, olej oraz cukier. Kiedy mokre składniki będą jedną płynną masą, dodać do nich sypkie produkty. Całość wymieszać drewnianą łyżką
ChilliJemy
Dlaczego warto gotować na parze? 160dają aromat naszym daniom. Do tego zachowujemy chrupkość warzyw, bo te gotowane w wodzie często flaczeją Przyprawy dają efekt: – dowolne zioła, liście laurowe, imbir, lekko rozgnieciony jałowiec, trawa cytrynowa czy ząbek czosnku, dadzą lepszy efekt jeśli dodamy je do wody, której para ugotuje nam jedzenie. Jeśli chcemy solić to tylko minimalnie i też tylko wodę, a nie same warzywa
Fleksitarianizm.pl
Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie 193patelni. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Zaprawa na grilla z espresso i papryki 193patelni. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Zaprawa na grilla z espresso i papryki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 191zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do mięsa wieprzowego: np. polędwiczki lub łopatki, ale super nadaje się też do grillowanego schabu. Czas grillowania: 20 minut Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Bardzo prosta glazura na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne. Przepis podpatrzyliśmy u Marthy Steward i trochę
Niedzielny kucharz
Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym 153Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich. Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ). Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę. Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami
R'n'G Kitchen