cytryna - 13435 przepisów (strona:477/896)

Naleśniki z cytrynką w syropie z wanilią 78

Stałam się posiadaczką słoiczka cytrynowych pyszności. To plastry cytryny w syropie z wanilią. Jest to dodatek który idealnie pasował mi do naleśników, to był dobry pomysł. Was także namawiam do zrobienia, a jeśli nie macie cytrynki w syropie, zróbcie sami. Potem tylko usmażyć naleśniki i śniadanie na stole. Naleśniki z cytryną. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cytrynowa tarta sernikowa z żurawiną 78

taki bardzo niski, płaski serniczek ;). Smakiem niczym nie odbiega od tradycyjnych serników, więc na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ten rodzaj wypieków :). Moja tarta jest w klimacie cytrynowym, co czyni ją bardzo orzeźwiającą, a dodatek kwaśnej żurawiny świetnie przełamuje słodycz masy serowej. Żurawina oczywiście nie jest tu konieczna; tartę możecie wykonać z dodatkiem innych drobnych owoców ( teraz rzecz

Opowieści z piekarnika
Moczenie śledzi jak namoczyć śledzie? 95

śledzi do marynowania w occie to nie pozbawiaj ich ze skóry. Aby pozbyć się małych, trudnych do usunięcia kawałków ości, nacieram mięso ryby sokiem z cytryny. Namoczone i natarte cytrynowym sokiem śledzie odstawiam na 10 godzin do lodówki. Sok z cytryny doskonale zmiękcza małe ości i pozytywnie wpływa na smak i aromat ryby. Na początku wymieniam zimną wodę na świeżą

Ania gotuje
Piernik staropolski cz.2 102

się za złożenie ciasta. Powidła przekładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy (mają być ciepłe, ale nie gorące). Jeśli są bardzo słodkie, to można je zakwasić odrobiną kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Powidła powinny być dość gęste. Jeśli macie takie, które są rzadkie i mają sporo wody, to podgrzejcie je przez kilka minut, mieszając, aby część wody odparowała

Analiza Smaku
Babeczki świąteczne 55

foremek. Babeczki piec przez około 30-40 minut w 180°C do “suchego patyczka” Lukier z białkiem: 1 białko ubić z 1/2 szklanki cukru pudru, dodać 1 łyżeczkę soku cytrynowego, ucierać tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca. Autor przepisu: Julia Krivitska Artykuł Babeczki świąteczne pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Śledzie w śmietanie 70

łączę rózgą śmietanę, majonez i musztardę. Wsypuję drobno posiekaną natkę, cukier puder i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Łączę ze śledziami. Jeśli wolisz, możesz kolorowy pieprz zastąpić zwykłym lub pieprzem cytrynowym, nada dodatkowego aromatu. Śledzie w śmietanie przechowuj w lodówce, do kilku dni w słoiku lub w szklanej misce przykrytą folią spożywczą. Lepiej przygotować je np. dzień przed świętami (lub planowaną

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti 91

zrównoważyły.    Śledzie z suszonymi owocami marynują się w słoju Więcej przepisów na śledzie: Śledzie z suszoną żurawiną , Śledzie w marynacie octowej , Wigilijne śledzie z oliwą i sokiem cytrynowym Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Wigilijna kapusta z grzybami , Krokiety orzechowe , Kotlety z suszonych grzybów , Pierniki z żytniej mąki , Staropolski piernik dojrzewający

Korniszonki
Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą 85

szklanka mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Masa jabłkowa - 1,20 kg jabłek - 2 łyżki cukru - 2 galaretki zielone agrestowe ( można użyć żółtych np. cytrynowych ) Masa z bitej smietany - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody Dodatkowo - kilka kostek czekolady mlecznej

Kuchnia z widokiem na ogród
Szarlotka królewska bez pieczenia + film 91

posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania.     składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis

Smakowite Dania
CYTRYNÓWKA NA MIODZIE 152

momentu aż się rozpuści. Jeśli mieszanka będzie zbyt kwaśna dodać więcej miodu bądź cukier. Ja osobiście preferuję bardziej kwaśne smaki więc próbowałam na bieżąco i stopniowo dodawałam miód. Do cytrynowej mikstury wlać spirytus i wszystko połączyć ze sobą.  Całość przelać do dużego słoja bądź innego naczynia, w którym nalewka będzie się macerować. Szczelnie zamknąć i odstawić

Jemy Pijemy
Stollenkonfekt, czyli stollen w miniaturce 100

niemieckiego twarogu 1 jajko 300 g mąki  0,5 paczuszki proszku do pieczenia= 8g 50 g mielonych migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2-3 krople aromatu migdałowego ewentualnie szczypta cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatałowej mąka do podsypania 125 g cukru pudru 100 g masła Wykonanie: 1. Rodzynki można namoczyć dzień wcześniej w rumie

dolcevitainmykitchen
Przepisy na Boże Narodzenie 82

dodatkiem mleka skondensowanego Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie

To co lubię - gotuję i polecam
Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 117

wyśmienicie. Jest słodzona erytrytolem i ma okrągłe zero węglowodanów netto. Przypuszczam, że w Polsce nie do dostania… Jak do tej pory spotkałam się tylko z bezcukrową galaretką truskawkową i cytrynową . Keto wuzetka dyniowa Ciasto nie tylko na Halloween Kolory raczej halloweenowe, ale tak to już jest z tymi dyniowymi kreacjami – nie trudno o skojarzenia akurat z tą okazją. Myślę

Modern Cave Girl
Jabłecznik z marmoladą różaną / Apple pie with rose marmalade 87

żółtka i zagnieć dłońmi ciasto. Zlep w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Piekarnij nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i odrój 1/3, włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim spód

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania