cytryna - 13435 przepisów (strona:477/896)

Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą 91

szklanka mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Masa jabłkowa - 1,20 kg jabłek - 2 łyżki cukru - 2 galaretki zielone agrestowe ( można użyć żółtych np. cytrynowych ) Masa z bitej smietany - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody Dodatkowo - kilka kostek czekolady mlecznej

Kuchnia z widokiem na ogród
Szarlotka królewska bez pieczenia + film 99

posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania.     składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis

Smakowite Dania
CYTRYNÓWKA NA MIODZIE 160

momentu aż się rozpuści. Jeśli mieszanka będzie zbyt kwaśna dodać więcej miodu bądź cukier. Ja osobiście preferuję bardziej kwaśne smaki więc próbowałam na bieżąco i stopniowo dodawałam miód. Do cytrynowej mikstury wlać spirytus i wszystko połączyć ze sobą.  Całość przelać do dużego słoja bądź innego naczynia, w którym nalewka będzie się macerować. Szczelnie zamknąć i odstawić

Jemy Pijemy
Stollenkonfekt, czyli stollen w miniaturce 108

niemieckiego twarogu 1 jajko 300 g mąki  0,5 paczuszki proszku do pieczenia= 8g 50 g mielonych migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2-3 krople aromatu migdałowego ewentualnie szczypta cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatałowej mąka do podsypania 125 g cukru pudru 100 g masła Wykonanie: 1. Rodzynki można namoczyć dzień wcześniej w rumie

dolcevitainmykitchen
Przepisy na Boże Narodzenie 88

dodatkiem mleka skondensowanego Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie

To co lubię - gotuję i polecam
Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 122

wyśmienicie. Jest słodzona erytrytolem i ma okrągłe zero węglowodanów netto. Przypuszczam, że w Polsce nie do dostania… Jak do tej pory spotkałam się tylko z bezcukrową galaretką truskawkową i cytrynową . Keto wuzetka dyniowa Ciasto nie tylko na Halloween Kolory raczej halloweenowe, ale tak to już jest z tymi dyniowymi kreacjami – nie trudno o skojarzenia akurat z tą okazją. Myślę

Modern Cave Girl
Jabłecznik z marmoladą różaną / Apple pie with rose marmalade 92

żółtka i zagnieć dłońmi ciasto. Zlep w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Piekarnij nagrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i odrój 1/3, włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim spód

Delicious Place
Deser z galaretek 77

tylko szklanki wody aby szybciej stężała. Deser zachwyca wyglądem i smakiem. Oczarowane będą nie tylko dzieci :-) Przepis na małą blaszkę. Składniki: 5 różnych galaretek-u mnie truskawkowa,pomarańczowa,agrestowa,cytrynowa i wiśniowa  5 szklanek mleka 1 szklanka cukru  7 łyżeczek żelatyny Mleko zagotowujemy z cukrami.Do przestudzonego mleka wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia.Możemy podgrzać płyn

Przepisy mojej mamy
Sok i galaretka z jeżyn 101

smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów. Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-) Składniki: 1 kg jeżyn 0,5 kg cukru galaretka cytrynowa-do galaretki z jeżyn  Jeżyny płuczemyi wsypujemy do garnka.Gotujemy ok.30-40 minut,dodajemy cukier,mieszamy aż się rozpuści. Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych  słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15

Przepisy mojej mamy
Ciasteczka kruche z płatkami róży 56

cukru - zmiksowane w malakserze, do powstania różowego - różanego, niezwykle aromatycznego cukru. Nie płuczcie płatków różanych przed miksowaniem. Wykonanie: Do miski wbijamy jajko z żółtkiem, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól. Jeśli zdecydujecie się na wersję różaną, dodajemy również dwie płaskie łyżki cukru różanego, zmniejszając o dwie łyżki ilość zwykłego cukru. Ubijamy energicznie składniki trzepaczką do powstania jednolitej masy

Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 73

szklanki mąki pszennej tortowej 2/3  szklanki mąki krupczatki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła skórka starta z 1/2 cytryny + 3 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao około 300 gram mieszanych owoców sezonowych: jagody, rabarbar, agrest, porzeczka, czereśnie Na kruszonkę: 50 gram miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao

Kronika Piekarnika
Sernik z jabłkami – szarlotka z serem 74

śmietany 30%, cukier waniliowy, Ciasto : masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dodać cukier puder, kolejno jajka i skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

królestwo garów
Rozkoszne – Michał Korkosz – Wegetariańska Uczta z Polskimi Smakami 83

opatrzone są w przepyszne fotografie, które kuszą i pobudzają nasze zmysły. Z każdej nowej książki kucharskiej, mam ochotę przygotować coś natychmiast. Tak było i tym razem, wybór padł na Cytrynowe leniwe lekkie jak chmurka … poezja. “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” to znane nam smaki, ale w nowej odsłonie. Jak korzystać z tej książki? Przeczytajcie

Tajemnice Smaku
Ciasto jabłkowe (ciasto próżniak) 70

jest jak z bigosem czy mielonymi: nie ma jednego konkretnego przepisu. Jest baza, czyli jabłka i mąka, a poza tym spotykałem dziesiątki wersji: z dodatkiem kakao, orzechów, rodzynków, aromatu cytrynowego, żurawiny i sam nie wiem czego jeszcze. Jedna rzecz jest natomiast w tym cieście pewna: jabłek ma być dużo. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Sernik ze śmietaną i serkiem mascarpone 99

Składniki : 1 kg sera twarogowego raz zmielonego (półtłusty) 8 jaj 1 serek mascarpone 1 czubata szklanka drobnego cukru 200 ml gęstej śmietany 18% 1 cytrynowy budyń (40g), plus łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek Do żółtek dodać cukier, zmiksować dokładnie Dodać budyń, śmietanę - zmiksować Dołożyć po łyżce zmielony ser oraz serek mascarpone- zmiksować Białka ubić na sztywną pianę

Proste Potrawy